Rågsiktsbullar eller rågbullar

Klassiska rågbullar med rågsikt. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl). Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé. 

16 st rågsiktsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 10 dl rågsikt
  • 1 dl rågsikt till utbakning
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm mald fänkål, anis eller annan brödkrydda (valfritt)
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Kolla helst med termometer. Häll någon dl i en stor bakbunke ca 3-4 liter.
  3. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och rör om.
  4. Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och ev. kryddor.
  5. Blanda till en deg.
  6. Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att knåda degen med elvisp med degkrokar.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Gärna i värmeugnen som bara ska vara ljummen och ej för varm för då dör jästen. Förslagsvis sätt värmeugnen på det lägsta och öppna sedan luckan.
  8. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen på halva, knåda degen med lite mjöl och skär ut 8 degbitar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med sista halvan deg.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt gärna plåtarna på spishällen.
  11. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla rågsiktsbullarna med ägget.
  12. Baka rågsiktsbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.2 (20 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer