AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
4-6 port purjolöksgratäng
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 750 g - 1 kg färsk purjolök, ca 2-3 stycken
  • OSTSÅS TILL GRATÄNG: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa, skölj och strimla purjolöken i ca 1 cm bitar.
  3. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  4. Börja med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  7. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  8. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  10. Fördela purjolöken i en gratängform.
  11. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  12. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  13. Strö över resterande ost.
  14. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Purjolöksgratäng gratäng med purjolök:

Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Ugnstorkade tomater
Ugnstorkade tomater är goda att lägga in i olivolja, mixa till tomatpesto, blanda i pasta, lägga på rostade små bröd som crostinis eller bara ha som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker (blanda då gärna tomaterna med fin balsamvinäger).
En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med kokt spagetti, extra olivolja, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan och ruccola (samt ev. lite extra pressad vitlök). Smaka av med salt.
Du kan lägga till skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.
Rostade pumpafrön
Rostade pumpafrön. Ett gott och nyttigt hemgjort snacks till fest, buffé eller ha på utflykt.
2 dl rostade pumpafrön räcker som snacks till 2-4 personer. Rostade pumpafrön är också gott som garnityr och tillbehör till soppor eller i sallader.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Broccolisoppa
Broccolisoppa. Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord broccolisoppa istället. Egen brocollisoppa blir både nyttig och billig.
Smaksätt broccolisoppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på broccolisoppan på slutet.
Mixa broccolisoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde så blir broccolisoppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt broccoli i.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker i efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Potatis är också gott i broccolisoppa - tillsätt kokt potatis eller koka med 2-3 potatisar i tunna skivor.
Serverar du broccolisoppan som förrätt kan du lägga några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå broccolisoppan runt. Servera med nybakt bröd som ex. baguette eller focaccia.
Ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med. En annan variant är med 0,5 tsk curry.
Morotssoppa med Oatly havremjölk
Morotssoppa med Oatly havremjölk. En god soppa med morot och vegetabilisk havremjölk, havregrädde, potatis och vitlök.
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag. Soppan passar veganer, vegetarianer och alla andra som gillar god morotssoppa.
Oatly havremjölk och havregrädde hittar du som Oatly havredryck och Oatly Imat och funkar samt smakar finfint istället för vanlig mjölk och grädde.
Ett gott bröd som baguette eller surdegsbröd passar till. Salt tapenade är då gott som pålägg till brödet då det passar till söta morotssoppan.
Grillad majskolv
Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott.
Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.
Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt.
Grillad majs är gott med smör, salt och svartpeppar. Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Kokt ris koka ris riskokning
Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Toscaflarn flarn av toscasmet
Toscaflarn. Knäckiga flarn av toscasmet med mandel att garnera desserter med. Mandelflarn är farligt gott till glass och att garnera desserter med.
Godast blir toscaflarnen om du skållar och skalar egen mandel men du kan också köpa färdig skalad och flagad mandel.
Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och grädda. Bryt sedan i grova bitar när den svalnat.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Sötsur kyckling à la Tobbe
Sötsur kyckling à la Tobbe. Kyckling med sötsur sås och grönsaker.
Servera med jasminris.
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt. Ersätt hälften eller allt salt i korven med Nitritsalt, så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hjortstek i rödvinsmarinad
Hjortstek i rödvinsmarinad. Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till. Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Enkla frallor
Enkla frallor. Ljusa frallor med torrjäst eller färsk jäst som är enkla att baka. Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.
Du kan byta ut en del av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.
Vill du ha frallor till frukost kan du jäsa degen kvällen innan, baka ut frallor och ställ sedan att kalljäsa i kylen över natten. Baka sedan frallorna på morgonen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Enkel ostkaka med färskost och lime
Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime. Hemgjord snabb och enkel ostkaka du kan servera med löst vispad grädde samt valfri sylt eller färska bär.
Vetetortillas hembakta
Hembakta vetetortillas. Hemgjorda tunna tortillabröd till wraps och mexikansk mat. Vetetortillas gräddas i stekpanna. Baka egna tortillas - de blir goda, nygräddade och utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Samt mycket billigare.
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook