AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
4-6 port purjolöksgratäng
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 750 g - 1 kg färsk purjolök, ca 2-3 stycken
  • OSTSÅS TILL GRATÄNG: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa, skölj och strimla purjolöken i ca 1 cm bitar.
  3. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  4. Börja med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  7. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  8. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  10. Fördela purjolöken i en gratängform.
  11. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  12. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  13. Strö över resterande ost.
  14. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Purjolöksgratäng gratäng med purjolök:

Stuvad blomkål
Stuvad blomkål. Kokt blomkål stuvad i vit Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till blomkålsgratäng.
Kokt färsk majs
Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.
Vaxbönor på asiatiskt vis
Vaxbönor på asiatiskt vis med vitlök, soja och sesamolja. Gott, nyttigt och enkelt.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Rökt kalkon med rotfruktsgratäng
Rökt kalkon med rotfruktsgratäng. Enkel och god vardagsmat. Istället för rökt hel kalkon kan du ta fårfiol, varmkökt lax eller sik, kassler eller stekt halloumi.
Servera gärna någon kokt grönsak till som ex. broccoli, bönor eller blomkål.
Majssoppa
Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.
Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv. Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i 40 minuter. Låt svalna och dela i tre delar på tvären. Skär loss majskornen från kolvarna och använd majsen till ex. majssoppa.
Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Glassbomb
Glassbomb. En festlig dessert med glass i olika lager du sedan sätter ett tomtebloss i och servera som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Asiatisk coleslaw
Asiatisk coleslaw. En superslaw - enkel och nyttig coleslaw utan majonnäs men med dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.
Denna vitkålssallad passar som sallad och tillbehör till allt grillat, till fest och buffé.
Här coleslaw med grön kål som finns på vår och sommar sk spetskål samt paprika, morot och vårlök. Det går också bra med vanlig vintervitkål eller rödkål.
Gillar du färsk koriander så kan du hacka ca 1 dl och blanda i.
Coleslawen blir god om den får stå så den kan förberedas i god tid.
Penne pasta med kycklingfile, svamp och grädde
Lyxig penne pasta med kycklingfile, svamp, grädde och lök.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar.
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde
Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde. En god vegetarisk pasta. Du kan ta sojagrädde eller Imat (havregrädde) istället för vanlig grädde.
Trofie är en pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke.
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås gratinerad med mozzarellaost. En GI eller LCHF anpassad rätt baserad på broccoligratäng som såklart kan njutas av alla.
Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
Receptet kan givetvis dubbleras om du äter mycket eller lagar till fler.
Kreolska räkor - gryta med räkor, cyrry, grädde och ananas
Kreolska räkor - gryta med räkor, cyrry, grädde och ananas. En jättegod och enkel rätt från New Orleans med räkor, curry, paprika, ananas, bananer och grädde.
Servera med basmatiris.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Cheesecake med Philadelphia och Digestive
Cheesecake med Philadelphia och Digestivebotten smaksatt med lime. En kall cheesecake som lagas med färskost, lime, crème fraiche och gelatin.
Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Julbröd mörkt bröd till jul
Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås gratinerad med mozzarellaost. En GI eller LCHF anpassad rätt baserad på broccoligratäng som såklart kan njutas av alla.
Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
Receptet kan givetvis dubbleras om du äter mycket eller lagar till fler.
Griljering av skinka
Griljering av skinka med senap, ägg och ströbröd. Har skinkan svålen kvar kan du skära vackert diagonalt rutmönster i svålen. Andra föredrar att ta bort svålen helt.
Du kan såklart ta den senap du själv gillar. Alternativ till nedan är ex. 2 msk stark söt senap blandat med 2 msk dijonsenap.
Du kan garnera skinkan med några kryddnejlikor instuckna i skinkan.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook