Purjolöksgratäng

Introduktion och förberedelse

Purjolöksgratäng är gott som tillbehör till det mesta och på buffé. Sås och grönsakstillbehör i ett.

En gratäng med strimlad purjolök gratinerad med ostsås.

Räkna ca 2 stycken purjolökar till 4 portioner.

Varianter

En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.

Vill du en glutenfri gratängsås så kan du reda med maizenaredning enligt paket.

4 portioner purjolöksgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 700 gram purjolök, ca 2 stycken medelstora
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken i 1-3 cm bitar.
  3. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  4. Börja med ostsåsen: smält smör i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  8. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  10. Fördela purjolöken i en gratängform.
  11. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  12. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  13. Strö över resterande ost.
  14. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter. Passa så den inte bränns.
E-mail
Medel: 4.2 (60 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Tillbehör och liknande recept: