AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Räkna ca 2 stycken purjolökar till 4 portioner.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 16)
4 port purjolöksgratäng
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 700 gram purjolök
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken i 1-3 cm bitar.
  3. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  4. Börja med ostsåsen: smält smör i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  7. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  8. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  10. Fördela purjolöken i en gratängform.
  11. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  12. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  13. Strö över resterande ost.
  14. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Purjolöksgratäng gratäng med purjolök:

Vegetarisk texmexfärs
Vegetarisk texmexfärs. Quornfärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili och oregano.
Vegetarisk texmexfärs är god till texmexbuffé att fylla i tortillas och tacos.
Du kan också tillsätt 1 dl chilisås och ha färsen på nachos och toppa med riven ost vilket du sedan gratinerar eller kör i mikron.
Fyllda ägg ägghalvor med rom
Fyllda ägg eller ägghalvor med löjrom eller stenbitsrom. Gott till sillbordet och buffé till påsk, jul eller midsommar.
Räkna 2 ägghalvor per portion. Du kan lägga upp ägghalvorna på fat och en bädd av strimlad isbergssallad om du vill.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 8 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Hemlagad senap
Hemlagad senap på senapsfrön. En god sötare stark senap med lite hela senapsfrön i.
En senap som passar till det mesta. Krossa senapskorna i en mortel eller i järnskål med kanonkula.
Mixer kan du också använda om du har en kraftig mixer med ex. turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara senapskornen runt.
Du kan givetvis dubbla receptet och göra mer senap samt förvara i burk i kylen.
Du kan blanda bruna och gula senapsfrön om du vill. Gula senapsfrön har man mest till gurkinläggning osv.
Vill du ha en grövre senap så sparar du några korn okrossade och blandar sedan i senapen. De mjuknar sedan och sväller lite men är goda om man gillar grov senap.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Fyllda zucchinis med köttfärs
Fyllda zucchinis med köttfärs i ugn. Bakade zucchinihalvor med köttfärs, ris, tomatsås och ost.
Goda med grönsallad och skivade tomater. Gott till fyllda zucchinhalvor är också vitlöksbröd med oregano och parmesan.
Rödbetssmör
Rödbetssmör är gott som lite finare pålägg till bröd eller som kryddsmör till kött, fisk, kyckling, bakad potatis eller grönsaker.
Ett rört smör smaksatt med mixade rödbetor. Du kan koka egna rödbetor eller ta inlagda kokta rödbetor (vilket såklart ej tar så lång tid då ej behöver kokas).
Råstekta rotsaker
Råstekta rotsaker. Kålrot, rödbetor, potatis med flera rotfrukter blir mycket goda råstekta.
Andra goda rotfrukter att råstekta är palsternacka, rotselleri, persiljerot, gulbeta och kålrabbi.
Vill du inte ha den rödfärgade rotfrukter så byt ut rödbetorna mot ex. palsternacka.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Oxfile med asiatisk dressing
Oxfilé med asiatisk dressing som passar att förbereda i god tid och serveras ljummen. Perfekt till fest eller buffé. Oxfilén förbereds i god tid innan och serveras ljummen smaksatt med chili, sesamolja, ljus soja och fisksås bland annat.
Gott till är klyftpotatis, sallad, yoghurtsås med lime osv.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Vidare kan man runda av soppan med någon dl grädde eller creme fraiche. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Kladdkaka med Daim
Kladdkaka med Daim. Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.
Daimkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.
Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp. En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Spagetti med bacon och soltorkad tomat
Spagetti med bacon, soltorkad tomat, basilika, vitlök och chili samt parmesanost.
En god och enkel pasta att laga. Passar till middag, lunch men också till fest med ett glas gott rött vin ex. italiensk Sangiovese.
Ett gott bröd som ex. baguette är gott till pastan.
Köp spagetti av god kvalitet ex. Barilla no5.
Bacon kan uteslutas och ersättas med mer soltorkad tomat så har du en mycket god vegetarisk spagetti.
Nötfärssås
Nötfärssås till pasta, lasagne eller moussaka. Här med Mafaldinepasta, riven parmesan samt grönsallad. Köttfärssåsen funkar med all slags pasta dock.
Desto längre nötfärssåsen får koka desto godare blir den. Koka gärna 1-3 timmar på låg värme med eller utan lock. Rör då och då samt späd ev. med lite vatten så att såsen ej kokar torrt och bränns.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Våfflor våffelsmet
Våfflor, klassiska frasvåfflor och våffelrecept. Gör din egen våffelsmet till frasvåfflor.
Kladdkaka med vit choklad
Kladdkaka med bitar av vit choklad. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde gärna smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Recept till en springform. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3.
Du behöver bakplåtspapper eller lite smör och ströbröd till formen.

Seitanspett
Seitanspett. Vegetariska och vegana grillspett med seitan (vetegluten) marinerade i soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja.
Seitan görs av vetegluten och vatten samt kryddor och har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.
Servera seitanspetten med valfria tillbehör. Ett förslag är som på bilden med wokade grönsaker (fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt ös över marinaden du använt till seitanspetten samt extra ljus soja blandat med 1 dl vatten och 1 tsk maizena - red till en woksås). Vidare toppa med en kall sås av 1 pkt 2 dl Oatly fraiche blandad med 2 msk tahini. Gott till är också jasminris eller råris.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Grillspett med sojamarinad och fläskkarre
Grillspett med sojamarinad och fläskkarré. Enkla och supergoda spett.
Blanda bitar av fläskkarré med söt god soja sk ketjap manis så är det klart. Lite extra färg får de med koloritsoja. Passar till buffe - här recept till 10 personer som också kan halveras till 5 portioner.
Plankstek med oxfilé
Plankstek med oxfilé, Bearnaisesås, potatismos och grillad tomat samt kokt broccoli. Gott på är också lökringar - se recept här på receptfavoriter.se.
I korthet så gratinerar du mos, kött och tomater på en planka sedan häller du på sås och grönsaker samt ev. lökringar innan servering.
Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 30 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på.
Du behöver en spritspåse med pip också till moset. Det går dock att klicka ut moset med en sked också.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.
Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook