AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Räkna ca 2 stycken purjolökar till 4 portioner.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 17)
4 port purjolöksgratäng
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 700 gram purjolök
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken i 1-3 cm bitar.
  3. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  4. Börja med ostsåsen: smält smör i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  7. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  8. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  10. Fördela purjolöken i en gratängform.
  11. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  12. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  13. Strö över resterande ost.
  14. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Purjolöksgratäng gratäng med purjolök:

Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Potatismos med palsternacka
Potatismos med palsternacka. Detta mos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör. Speciellt till kött och vilträtter samt rödvinssås.
Kokt färsk majs
Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Tomatsallad
Tomatsallad från medelhavet med ruccola, mozarella och basilika. Du kan också lägga till sardeller och oliver om du vill.
Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Äggnudlar med tofu, broccoli och svamp
Äggnudlar med tofu, broccoli, svamp samt purjolök. God, nyttig och vegetarisk wok med äggnudlar. Snabb är den också att laga.
Istället för tofu (om du ej vill ha vegetariskt) kan du ta kycklingfilé och strimla samt steka i bitar med salt och peppar och sedan blanda likt tofun i woken.
Chilisås med rostad chili
Chilisås med rostad chili. Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chili, vitlök och färsk koriander.
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Salladsfat
Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.
Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken.
Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.
Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.
Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.
Jordgubbsgifflar
Jordgubbsgifflar. Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.
Kycklingpita
Kycklingpita. Pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis.
Du behöver 8 trä- eller metallspett.
Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor. Färdigkokta bönor från burk tycker jag inte är lika goda men är ok alternativ om de sköljs väl.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Spagetti Carbonara med bacon
Spagetti Carbonara med bacon, svartpeppar och grädde samt parmesan. Här även med gröna ärtor.
En variant på den klassiska italienska pastan till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Bacon kan bytas mot fläsk.
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Hemgjord gräddglass
Hemgjord gräddglass. Fyllig och god glass med vanilj, mjölk, ägg och grädde. Ett grundrecept på vaniljglass med mer grädde.
Servera till desserter eller med valfria tillbehör ex. rårörda hallon, blåbär och jordgubbar, vispad grädde samt minimaränger.
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Koka saft
Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Servera den blandade saften väl kyld eller med is.
Gratinerad getost chèvre
Gratinerad getost på bröd med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.
Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.
Kan också serveras som tilltugg (då i mindre bitar och utan sallad).
Vegetarisk tacobuffe
Vegetarisk tacobuffé med quornfärs och tillbehör. En försvenskad texmexmys buffé. Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill såklart. Istället för quorn kan du ta sojafärs eller liknande.
Annat gott till är färsk koriander, heta skivade jalapenos, svarta bönor, cheddardipp, kokt ris, tabasco chipotle, chipotle chilipasta osv
Istället för att laga egen guacamole och salsa kan du köpa färdig.
Köper du medel eller små tortillabröd så räkna 3-4 stycken per portion.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Rotfruktslåda
Rotfruktslåda. En låda eller gratäng med rotfrukter som palsternacka, potatis, kålrot, rotselleri, grädde samt vitlök.
Knäckflarn
Knäckflarn. Njut knäckflarnen som kakor eller använd till garnering av desserter som glass, panna cotta, tårtor, cheesecake osv.
Du kan böja knäckflarnen till rullar eller korgar innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen.
Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du knäckflarnen över och viker ner kanterna längs glaset.
Äggakaka med Halloumi
Äggakaka med Halloumiost. En vegetarisk variant av äggakaka utan fläsk som är utbytt med salt stekt halloumiost.
Valfrit sallad är gott till. På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook