Purjolöksgratäng gratäng med purjolök

Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Räkna ca 2 stycken purjolökar till 4 portioner.

4 portioner purjolöksgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 700 gram purjolök
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken i 1-3 cm bitar.
  3. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  4. Börja med ostsåsen: smält smör i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  7. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  8. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  10. Fördela purjolöken i en gratängform.
  11. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  12. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  13. Strö över resterande ost.
  14. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer