Vaxbönor på asiatiskt vis

Introduktion och förberedelse

Vaxbönor på asiatiskt vis med vitlök, soja och sesamolja.

Gott, nyttigt och enkelt.

Varianter

  • Istället för vaxbönor kan du ta gröna bönor, haricots verts, brysselkål, grönkål, broccoli, blomkål eller blanda.
  • Färska böngroddar är också gott i.
  • Sesamfrön och chiliflakes kan man också ha på.

4 portioner vaxbönor

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 300 gram vaxbönor
  • 0,5 dl ljus soja, ex. Kikkoman
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa vaxbönorna. Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
  2. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
  3. Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  4. Tillsätt soja, vitlök, sesamolja, salt, peppar och ev. smör eller olivolja (valfritt) samt vänd runt vaxbönorna.
  5. Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
E-mail
Medel: 4.7 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15