Porterstek

En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas i porter, soja och svartvinbärssaft.
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärssgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Istället för svartvinbärssaft kan du ta portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé

8 portioner portionererstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött, benfri franskyska, innanlår eller högrev
  • 2 flaskor porteröl, 33 cl
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 5 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • Sås: 8 dl buljong från grytan
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Ta fram en stor stekgryta med lock.
  2. Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
  3. Lägg i grytan med saft, öl, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
  4. Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
  5. Lägg i steken och sjud med lock i 1,5 timmar.
  6. Vänd steken efter halva tiden.
  7. Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid: rostbiff, fransyska och innanlår 75 grader; ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar).
  8. Ta av grytan från värmen och låt stå i 20 minuter att svalna utan lock.
  9. Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
  10. Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 8 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
  11. Vispa ihop grädde med mjöl i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5 minuter.
  12. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  13. Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
  14. Servera resten av såsen bredvid, liksom förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer