AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Fattiga riddare

Fattiga riddare Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 11)
2 port fattiga riddare
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 4 skivor bröd
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 2 krm malen kanel (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i
  • Till servering: florsocker eller socker samt kanel eller sylt; smör; sirap (gärna lönnsirap)

Tillagning:

  1. Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker och salt samt ev. kanel.
  2. Värm en stekpanna med smör.
  3. Doppa och vänd brödet i äggblandningen och stek de fattiga riddarna gyllenbruna på båda sidor.
  4. Pudra socker och kanel över de fattiga riddarna redan i pannan om du önskar.
  5. Servera fattiga riddare med socker (ev. sikta florsocker över) och ev. kanel; eller sirap och smör eller sylt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fattiga riddare:

Asiatisk nudelsallad
Asiatisk nudelsallad är gott som tillbehör till grillat, stekt eller friterad mat. Eller som egen vegetarisk rätt - lägg då gärna till tofu eller grillad halloumiost.
Gott och nyttigt. Nudelsalladen kan förberedas innan och värmas. Den kan serveras ljummen, kall eller varm.
Sallad med nudlar, morot, purjolök, champinjoner, vitlök, sesamolja, chili, ostronsås och sesamfrön.
Gillar du nötter så kan du strö över rostade cashewnötter vid servering.
Hollandaisesmör
Hollandaisesmör. Gott istället för Hollandaisesås ex. på kokt vit sparris, till grillad fisk eller grönsaker.
Ett kryddsmör smaksatt med citron som är lätt att förbereda innan samt att laga till många gäster ex. till en buffé eller middag istället för sås.
Kan frysas i portionsbitar - smidigt att bara plocka fram och låt smälta över ex. grillad lax.
Rostad parmesan
Rostad parmesan. Gott till pasta, som krutonger till sallad, tapas eller som parmesanchips som tilltugg.
Smidigt att laga på överblivna slattar och kantar av parmesan eller grana padano. Funkar bra att laga av frusna (och tinade) ostbitar.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Chokladbrownie med fin choklad
Chokladbrownie med fin choklad. Baka chokladbrownies i en ugnsform med bakplåtspapper, förslagsvis med måtten 15 x 20 cm. Du kan dubbla satsen till en större form.
Snabb ostkaka med kesella
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan du bakar med kesella istället för att göra med mjölk och ostlöpe.
Cheesecake med Philadelphia och Digestive
Cheesecake med Philadelphia och Digestivebotten smaksatt med lime. En kall cheesecake som lagas med färskost, lime, crème fraiche och gelatin.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Coleslaw med yoghurt
Coleslaw med yoghurt. Snabb, enkel, nyttig och god röra med strimlad vitkål i grekisk yoghurt. En vitkålssallad smaksatt med lite vitlök, vinäger, socker samt rödlök.
Coleslaw är gott till grillat, hembakt pizza, revbensspjäll eller på buffé.
Soppa med rotfrukter och Savoykål
Soppa med rotfrukter och Savoykål. En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, blomkål, grönkål osv.
Snabbinlagd gurka
Snabbinlagd gurka. En variant på inlagd gurka som du snabbt mjuk likt pressgurka med ättika, dill, salt och socker.
Gott till kött, stek, grillat, fisk eller som salladstillbehör till det mesta. Passar att dubbla till många ex. till buffé eller fest. Strimla då gurkan med en mandolin, osthyvel eller matberedare.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kycklingmacka
Kycklingmacka. En macka med röra på grillad kyckling, majonnäs, soltorkad tomat och färskost toppad med skivad tomat samt svartpeppar. Gott och enkelt.
Du kan också ha i några blad ruccola eller annan sallad. Vidare är skivad rödlök gott på också. Strimlad selleri, majs, 0,5 pressad vitlök, hackad bladpersilja och finhackad röd paprika är också gott i kycklingröran.
Gör du inte fyra mackor så håller sig kycklingröran i kylen några dagar.
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Örtsås
Örtsås med yoghurt och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Örtsås av matyoghurt blandat med hackad örter samt pesto. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen. Här har jag valt pesto med basilika, hacka persilja, timjan och rosmarin samt smaksatt med lite pressad vitlök och citron.
Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen också.
Örtsås kan du också göra på creme fraiche istället för yoghurt.
Vidare kan du köpa hackade blandade frysta örter efter tycke att blanda med yoghurt.
Andra goda färska örter att ha i är färsk basilika eller färsk dragon eller färsk koriander.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Bakpotatis med kycklingröra
Bakpotatis med kycklingröra. Bakad potatis fylld med röra av tärnad kyckling, curry, röd paprika, creme fraiche samt rödlök. Majs, knaperstekt bacon och kidneybönor passar också att ha i kycklingröran.
Istället för att köpa färdiggrillad kyckling så kan du säklart grilla en kyckling själv (och ta resterna till bakpotatisfyllning till lunch nästa dag kanske?). Vidare kan du steka kycklingfiléer, lår eller annat kycklingkött och tärna till kycklingröran.
Coleslaw med yoghurt
Coleslaw med yoghurt. Snabb, enkel, nyttig och god röra med strimlad vitkål i grekisk yoghurt. En vitkålssallad smaksatt med lite vitlök, vinäger, socker samt rödlök.
Coleslaw är gott till grillat, hembakt pizza, revbensspjäll eller på buffé.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Jordgubbsmarmelad
Jordgubbsmarmelad. Koka marmelad på jordgubbar. Smaksätt marmeladen med kanel, lagerblad och apelsinlikör om du vill.
Gott i är också att koka jordgubbsmarmeladen med någon cm vaniljstång.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Kristyr
Kristyr till kakor, bakverk, muffins, pepparkakor, pepparkakshus. Kristyrrecept.
Kristyr kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt.
Denna kristyr håller sig bättre, är lättare att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr. Kristyr passar därför till ex. pepparkakshus. Vanlig glasyr till ex. mazarin eller kanelbullar blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Smultron på strå
Smultron på strå. Färska smultron trädda på strå är en svensk klassiker. Godare smultron finns inte.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Auberginepaj med fetaost
Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar är gott som tillbehör till huvudrätter, grillat, buffe eller som vardagsmat.
Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.

Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Rödspätta eller plattfisk med remouladsås
Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.
Rostade nötter
Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Gott med mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter och macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta.
När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen.
Välj förslagsvis tre olika sorters nötter eller fler om du önskar det.
Nötterna håller sig goda i några dygn och kan förberedas innan.

Kycklingfilé med crème fraiche
Kycklingfilé med crème fraiche, spenat, vårlök, vitlök, paprika och chili.
Gott med pasta, kokt potatis, pressad kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa, klyftpotatis, rostade rotfrukter eller annat valfritt tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Lutfiskpudding
Lutfiskpudding är gott med skirat smör och citron. Gott att göra på överbliven lutfisk från julbordet. Bara ordet pudding har fått många barn att springa till skogs. Konstigt nog börjar man ändå gilla sådant man ogillade som barn när man blir vuxen.
Maränger marängrecept
Maränger som är enkla att göra och mycket billigare och godare än köpemaränger.
Dessutom kan du smaksätta dina hemgjorda maränger med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandelspån, kakao, chokladsås, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Receptet kan också användas till att baka marängbottnar.
Maränger blir nästan bäst att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vill du spritsa ut marängerna så behöver du en spritspåse med tyll men det går också bra att bara klicka ut marängerna i stora klickar.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Spara äggulorna i kylen (blanda med fler ägg till omelett eller gör bearnaisesås).
Kokosbollar skumbollar
Kokosbollar, skumbollar, kokosrutor eller kokoskuber. Recept på hemgjorda fyrkantiga kokosbollar med skum av vispad äggvita och socker rullade i kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Riktigt mumsiga är dessa kokosbollar.
Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan kokos. Det blir mycket choklad om du doppar runt om men ett tips är att bara doppa de motsatta sidorna så blir det lagom med choklad.
Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Eller så kan du blanda kokosen med någon msk kakao.
En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook