AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Fattiga riddare

Fattiga riddare Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 11)
2 port fattiga riddare
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 4 skivor bröd
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 2 krm malen kanel (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i
  • Till servering: florsocker eller socker samt kanel eller sylt; smör; sirap (gärna lönnsirap)

Tillagning:

  1. Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker och salt samt ev. kanel.
  2. Värm en stekpanna med smör.
  3. Doppa och vänd brödet i äggblandningen och stek de fattiga riddarna gyllenbruna på båda sidor.
  4. Pudra socker och kanel över de fattiga riddarna redan i pannan om du önskar.
  5. Servera fattiga riddare med socker (ev. sikta florsocker över) och ev. kanel; eller sirap och smör eller sylt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fattiga riddare:

Potatisgratäng med palsternacka
Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.
Hemgjord ajvar paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.
Pepparrotssmör kryddsmör med pepparrot
Pepparrotsssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnsstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff och annat kött.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Cheesecake med Philadelphia och Digestive
Cheesecake med Philadelphia och Digestivebotten smaksatt med lime. En kall cheesecake som lagas med färskost, lime, crème fraiche och gelatin.
Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med vaniljkräm och grädde, sylt, färska bär eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, crème fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
GI kladdkaka chokladkaka
GI kladdkaka. En kladdkaka med lite lägre glykemiskt index än vanlig chokladkaka.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Mandelfisk fisk med mandel
Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Pasta med tomatsås och salami
Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Ceasarsallad med lax
Ceasarsallad med lax, ceasardressing, romansallad, surdegskrutonger, riven parmesan och bacon (valfritt).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Snabb och enkel dessert
Snabb och enkel dessert med färska bär och kex eller kakor med grädde, vaniljyoghurt eller vaniljsås. Enkel, snabb och god dessert.
Vintips till snabb dessert blir ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat.
En dessert du kan variera med vad du har hemma eller gillar mest. Olika bär som hallon, jordgubbar, björnbär, blåbär, vinbär osv; kex som digestive, hob nobs, ballerina eller kakor som chokladkakor, kolakakor, finska pinnar havrekakor; sås som vispad grädde (smaksätt med lite vaniljsocker, lite vanligt socker; ev. espressokaffe, kaffepulver, chokladpulver, likör som tia maria, apelsin, kahlua osv), vaniljvisp eller söt delikatessyoghurt med vaniljsmak eller vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Smörgås trekant med cheddarost
Smörgås trekant med cheddarost är matiga smörgåstrekankter med cheddarost som passar till bjudning, picknick och buffe. Små sandwich.
Yoghurtsås med curry
Yoghurtsås med curry. En kall smal snabblagad sås smaksatt med curry, cayenne, paprika, honung och citron. God till grillad kyckling, lax, grönsaker, som salladsdressing, i mackor eller som kall sås till det mesta.
Gillar du vitlök så kan du ha i en halv pressa vitlök. Istället för honung kan du ta mango chutney eller äppelmos.
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Chokladcigarrer
Chokladcigarrer är chokladdoppade kakor. Goda småkakor i form som små cigarrer med ändarna doppade i choklad.
Viltgryta
Mustig viltgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel viltgryta. Viltkött till gryta
som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen - steken - på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för köttet kan kokas mört i flera timmar. Ett smakrikt rött vin passar till, en vällagrad Rioja kanske.
Mandelkorgar
Mandelkorgar är mandelflarn som formats till korgar. Goda att fylla till dessert eller fika. Gott att fylla mandelkorgar med är vispad grädde och sylt; olika sorbeter ex. tre olika smaker och färger; vaniljglass, chokladsås, banan och vispad grädde osv.
Istället för mandelspån så kan du ta hackad skållad mandel eller tom hackad oskalad mandel.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Hemlagad pasta tagliatelle med pesto
Hemlagad pasta som tagliatelle med pesto. Hemgjord pasta tagliatelle är en höjdare. Här med hemgjord pesto.
Pesto finns att köpa klar också liksom färsk pasta, då kan du sluta läsa nu och gå till affären.En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.
Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden är 2-3 minuter.
Pasta kan du förvara i kylen och använda lite i taget efter hand.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Gratinerat potatismos med gräslök
Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta. Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili. Goda att grilla till buffe och middag.
På en buffé är det smidigt att lägga upp allt i greppvänliga portionsbitar. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är ett knep som underlättar.
Kåldolmar
Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma köttsmet till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp dem grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader. Denna kål är sedan mycket god till brunkål eller kålpudding då du tar samma köttsmet som till kåldolmarna i en ugnsform och toppar med kålen samt bakar i ugnen 40 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs eller fläskfärs men kan göras av oxfärs, lammfärs eller viltfärs.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med vaniljkräm och grädde, sylt, färska bär eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, crème fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
Äggstanning
Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen i bitar som tex kycklingkött, paprika, broccoli och rödlök. Häll sedan över äggstanningen och baka pajen. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt.
En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook