AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Fattiga riddare

Fattiga riddare Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
2 port fattiga riddare
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 4 skivor bröd
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 2 krm malen kanel (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i
  • Till servering: florsocker eller socker samt kanel eller sylt; smör; sirap (gärna lönnsirap)

Tillagning:

  1. Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker och salt samt ev. kanel.
  2. Värm en stekpanna med smör.
  3. Doppa och vänd brödet i äggblandningen och stek de fattiga riddarna gyllenbruna på båda sidor.
  4. Pudra socker och kanel över de fattiga riddarna redan i pannan om du önskar.
  5. Servera fattiga riddare med socker (ev. sikta florsocker över) och ev. kanel; eller sirap och smör eller sylt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fattiga riddare:

Sardellsmör
Sardellsmör. Smör med hackade sardeller. Ett aromsmör som passar till grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker. Eller att blanda med varma kokta potatisar till en potatissallad.
Man kan också ha sardellsmöret att ge smak till en tomatsås (en burk krossade tomater) kokta med 1 tsk chiliflakes och 2 klyftor vitlök - en variant på pasta Arrabbiata (arg pasta pga av chilin).
Risotto med parmesan grundrecept
Risotto med parmesan. Ett grundrecept på krämig risotto.
Desto godare råvaror ju godare risotto.
I Italien serveras ofta risotto som förrätt. Då räcker receptet till 6-8 portioner. Gott med kokt sparris och parmaskinka. Vintips till är ett vitt friskt vin från Norra Italien.
Risotton kan också servera som tillbehör till det mesta som grillad fisk, kött, grönsaker eller kyckling.
Köp riktigt risottoris, använd god olivolja, koka gärna risotton med hemglagad god buljong och använd god parmesanost. Använder du buljongtärning eller koncentrat så behöver du ej salta så mycket då den består mest av salt. Har du ej egen buljong så rekommenderar jag ekologisk grönsaksbuljong på pulver.
Kokar du med torkad Karl-Johan svamp, trattisar eller annan svamp så får du svamprisotto. Med något krm saffran får du saffransrisotto. Med hackad spenat får du spenatrisotto.
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Citroncheesecake cheesecake med citron
Citroncheesecake. Baka en enkel och god cheesecake med citronsmak. Servera citroncheesecaken med jordgubbsås, rabarberkompott eller färska bär som hallon och jordgubbar.
Serverar du citroncheesecaken som hemgjord dessert kan du ha ett sött dessertvin till som ex. Amfora Muscat.
Du behöver en rund pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Toscasmet
Toscasmet med mandel. Gratinera ananas, äpplen eller päron. Gör toscarutor med sockerkaka under eller toscakaka.
Enkel blåbärstårta eller blåbärspaj med vaniljkräm
Enkel blåbärstårta med vaniljvisp. En slags blåbärspaj eller blåbärsstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska blåbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Istället för färska blåbär kan du ta frysta blåbär som fått tina något.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Auberginepasta
Auberginepasta. Pasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en sås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite créme fraiche.
Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg ex. Ica Basic.
Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette, grönsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing.
Äter du riven parmesan så kan man servera det till pastan.
Vårlök i ugn
Vårlök i ugn. Bakad vårlök är gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta speciellt grillat.
Blasten kan du spara till annat om du önskar.
Blir också gott med vanlig gul lök eller rödlök.
Couscoussallad
Couscoussallad är gott som tillbehör till buffé, grillade rätter, grillad halloumi och grillad lax. En sallad med kokt couscous och grönsaker, bönor, morötter, valnötter, smågurkor, vitlök, kryddor och selleri. Istället för saffran kan du ta gurkmeja som också ger fin gul färg och god smak.
Receptet kan halveras till 4-5 portioner.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kornmjölsgröt
Kornmjölsgröt. Gröt på kornmjöl är gott till frukost, enkel lunch, middagsmål eller mellanmål. Gröt är gott, nyttigt och billigt. Dessutom går gröt snabbt och lätt att laga.
Servera kornmjölsgröt förslagsvis med kall mjölk samt sirap; socker; äppelmos; eller sylt som lingonsylt, blåbärssylt, björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt osv.
Man kan också toppa gröten med grovt hackade nötter som hasselnötter, mandlar eller valnötter. Rostar du nötterna innan så blir de mycket goda.
Grekisk pastasallad
Grekisk pastasallad. En god pastasallad med fetaost, oliver, rödlök, gurka, tomater, isbergssallad, svartpeppar och oregano.
Blir också god med fullkornspasta. Vegetarisk men man kan ha i bitar av korv om man vill.
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Stekt zucchini med vitlök
Stekt zucchini med vitlök, olivolja och lite chili. Gott som tillbehör eller hel rätt blandad med pasta eller till en omelett.
En dressing med senap är gott att skeda över den stekta zucchinin.
Pepparrotssås med matyoghurt
Pepparrotssås med matyoghurt, persilja och olivolja. En enkel och god sås till grillat, kokta grönsaker, rostade grönsaker eller rotfrukter med mera.
Gino gratinerad frukt med vit choklad
Gino är en god och enkel dessert med fruktsallad som är gratinerad med vit choklad. Lättlagat, enkelt och gott till fest, buffé eller till vardags.
Namnet Gino kommer restaurang från P&A Co och senare restaurang Gino som låg ett stenkast från Stureplan.
Gott till Gino är jordgubbar, kiwi och banan som i nedan recept. Men du kan också ta annan frukt och bär efter säsong samt färg ex. någon ljus färg (banan, ananas, papaya,persika), röd (vindruvor, jordgubbar, körsbär, hallon) och någon grön (vindruvor, kiwi).
Andra frukter och bär som är gott är mango, 1 pkt vindruvor, en liter hallon, 500 gram urkärnade körsbär, en färsk ananas och/eller någon skalad och tärnad persika.
Servera med god vaniljglass.
Förutom vit choklad kan du toppa Ginon med mandelmassa och mandelflarn som på bilden.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Mandelbotten med mandelmassa
Mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Buddapeststubbe Budapeststubbe
Buddapeststubbe eller Budapeststubbe. En klassisk bakelse likt rulltårta serverad i skivor.
En slags rulltårta som ser ut som en stubbe med nötmaräng fylld med grädde, jordgubbar, mandarinklyftor samt garnerad med choklad, grädde, mandarin och jordgubbar.
Våfflor med jäst
Våfflor med jäst. Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor.
Hemgräddade våfflor är goda med vispad grädde samt sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Glass passar också till våfflor såklart.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Spagetti med spenat och soltorkad tomat
Spagetti med spenat, soltorkad tomat, vitlök och chili. En mycket god, enkel och billig vegetarisk pasta. Perfekt till lunch eller middag.
Vill du lyxa till pastan kan du ha över riven parmesan vid servering.
Paprika och fetaostsallad
Paprika och fetaostsallad är en god matig sallad till det mesta - stekt eller grillat. Här rostas paprikan först och blandas sedan med fetaost och sallad.
Som sallad kan du välja grönsallad som isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Potatisplättar
Potatisplättar. Stekta plättar av potatismos med lingonsylt. Stekt bacon, fläsk eller halloumiost är också gott till potatisplättar.
En sallad på tärnad tomat, finriven morot och färsk spenat blandat med olivolja, vinäger och lite salt är gott till potatisplättarna.
Tänk på att moset ska vara hårt och stabbigt - inget löst potatismos - för att moset ska gå att forma till plättar och hålla ihop när de steks. Så dra ner på mjölken när du gör moset. Är ditt mos för tunt så kan du i nödfall tillsätta pulvermos och röra ut till tjockare potatismos.
Andra ingredienser som passar i potatisplättar är finhackad grovt mosade majskorn (en burk), finhackad röd paprika (1 paprika), finriven morot (2-3 morötter) eller pressad vitlök (1-2 klyftor). Eller blanda som du vill. Potatismoset och ägget kommer att hålla ihop biffarna sedan kan du tillsätta lite vad du vill av kryddor och finhackade ingredienser. Prova ex. någon tsk curry och linser (1 pkt kokta).
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki. Grekiska biffar smaksatta med fetaost, serverade med rostade potatisklyftor, paprika och kalamataoliver samt tzatziki.
Du kan laga biffarna av nötfärs, oxfärs, blandfärs eller viltfärs. Eller tom kycklingfärs.
Serverat till middag passar ett rött fylligt vin som Shiraz eller franskt Rhone-vin till. Eller lageröl.
Pösiga plättar amerikanska pannkakor
Pösiga plättar eller amerikanska pannkakor. Goda med lönnsirap eller vanlig sirap. Eller yoghurt samt färska blåbär och nötter. Fluffiga pannkakor smakar som vanliga men har bakpulver i smeten så att de puffar upp och blir högre än vanliga pannkakor. Goda till frukost.
Istället för mjölk kan man ha filmjölk.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Portionspajer med ost
Portionspajer med ost. Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Påsksnittar med ägg Påskägg
Påsksnittar med ägg eller påskägg. Ett tilltugg till påskbordet. Forma ”ägg” med två skedar eller klicka ut på ljust rostat eller smörstekt bröd.
Äggröran kan också läggas som fyllning mellan två skivor bröd. Skär till snittar.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook