Pasta med lax och räkor

Spagetti eller tagliatelle pasta med god sås med lax, räkor, grädde, saffran och lite vitlök.
En god och smidig pasta till fest. Pastasåsen kan du förbereda innan.
Vintips blir ett fruktigt vitt vin ex. chardonnay, semillon etc.
Gott till pastan är en sallad av tärnade tomater, avokado, hackad rödlök med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.

4 portioner pasta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram tagliatelle, spagetti eller penne
  • 300 gram laxfilé
  • 500 gram räkor med skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde eller kokbar crème fraiche

Tillagning

  1. Förbered först pastasåsen: Skala räkorna. Lägg skalen i en stor kastrull. Spara räkorna i kylen så länge.
  2. Sätt kastrullen på maxvärme och fräs skalen i två msk olivolja. Rör om då och då. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka ihop i 10 minuter.
  3. Rensa, skölj, skala och hacka under tiden purjolök, lök, vitlök och fänkål.
  4. Sätt på en annan kastrull och fräs purjo, lök, vitlök och fänkål i lite olivolja. Tillsätt tomatpure samt, timjan, salt och cayennepeppar - fräs under omrörning i 3-4 minuter. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt sedan vinet och grädden.
  5. Sila ner fonden från räkorna i gräddsåsen.
  6. Släng räkskalen. Koka pastasåsen i 10 minuter på medelvärme. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  7. Hit kan du förbereda. Såsen är nu klar och kan svalna och sparas i kylen tills det är dags.
  8. Sätt på vatten till pastan och koka pasta enligt paketet. Koka under tiden upp pastasåsen.
  9. Skär laxen i ca 2x2 cm kuber. Lägg i lax och räkor i pastasåsen. Låt sjuda upp och ta av från värmen.
  10. Blanda pastan med såsen i en stor skål eller panna.
  11. Klart att servera. Du kan garnera med finhackad gräslök och/eller lite färsk timjan samt servera sallad till.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer