Pitepalt

Introduktion och förberedelse

Palt eller pitepalt. Ett gott paltrecept med mandelpotatis, kornmjöl, vetemjöl och fläsk.

Serveringsförslag

Koka palten och servera varm med lingonsylt och kallt smör (som får smälta över palten).

Kan dubbleras

Du kan dubbla recept och koka palt i två kastruller om du ska laga till många portioner.

Varianter

  • Numer finns också pitepalt som färdig mjölmix.
  • Kornmjöl kan bytas mot enbart vetemjöl - då blir palen inte lika kompakt.
  • Andra liknande varianter är kroppkakor utan kornmjöl och som ofta smaksätts med kryddpeppar. Eller Öländska kroppkakor med vetemjöl och kokt potatis.

Flatpalt

Flatpalt heter platt palt utan fläskfyllning, dessa kokas bara 30 minuter. Kan serveras med stekt fläsk och lingon.

Flatpalt funkar också för vegetarianer då kan man servera lingonsylt till förstås. Något salt är också gott till istället för fläsket i palten som ex. stekt halloumiost eller grillost.

4 portioner palt

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kornmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 300 gram rimmat fläsk
  • Tillbehör: 50 gram smör
  • 2 dl lingonsylt

Tillagning

  1. Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i med matberedare).
  2. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av i en bunke. Tryck ut lite av vätskan men inte all. Spara vätskan i bunken - den kan behövas att späda paltdegen med.
  3. I en stor bunke blandar du den rivna potatisen, mjölet och saltet. Justera eventuellt med lite av den avrunna vätskan från potatisen. Det ska bli en rätt fast men kletig deg som kan rullas till bollar. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.
  4. Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt som du ska koka palten i.
  5. Skär fläsket i små tärningar. Om du vill kan du steka fläsket med hackad gul lök och kryddpeppar men det är valfritt.
  6. Forma degen till 16 runda bullar. Platta till dem lite och gör en fördjupning i varje. Fördela fläsket i palten. Vik upp kanterna och förslut palten till bollar.
  7. Lägg palten i kokande vatten och koka på lägsta värme i ca 45 minuter.
  8. Ta upp palten och servera med lingonsylt och en klick smör.
E-mail
Medel: 3.8 (110 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 406 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-15