Öländska kroppkakor

Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas. Det blir ca 12 stycken kroppkakor. 

Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.

4 portioner kroppkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg rå finriven potatis, ex King Edward
  • 200 gram kokt kall potatis, ex King Edward
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk mjöl till när man rullar ihop kroppkakorna
  • 1,5 tsk salt
  • Fyllning: 200 gram rimmat fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk krossad eller stött kryddpeppar
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör till servering

Tillagning

  1. Koka den potatis som ska kokas, gärna med skal. Låt svalna.
  2. Skala den råa potatisen och riv den fint med rivjärn eller i matberedare.
  3. Lägg i ett durkslag och pressa ut saften.
  4. Skala och pressa den kalla potatisen.
  5. Blanda all potatis med mjöl och salt i en stor skål till en kroppkakesmet. Arbeta ihop den tills den är väl blandad och smidig. Den ska vara så lös att det går att forma den till bollar och fylla den med fläsket. Doppa händerna i vatten så går det lättare att forma dem. Låt stå medan du gör fläsket och kokar upp vatten.
  6. Stöt eller mal kryddpepparn i en mortel eller kvarn. Fräs hackad lök i smöret. Tillsätt kryddpepparn. Tärna fläsket och tillsätt det och stek några minuter.
  7. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och skär ut i 12 bitar. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du fördelar fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka kroppkakorna i en kastrull med ca 3 liter vatten och 3 tsk salt
  9. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  10. Lägg i kroppkakorna, låt sjuda i 30-35 minuter - de flyter upp till ytan på slutet. Tag upp med hålslev.
  11. Servera med skirat smör. Om man vill kan man också ha till lingonsylt och en skvätt grädde.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer