AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Öländska kroppkakor

Öländska kroppkakor Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
12 st eller 4 portioner Öländska kroppkakor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1 kg rå finriven potatis, ex King Edward
  • 200 gram kokt kall potatis, ex King Edward
  • 1 dl vetemjöl + 2 msk mjöl till när man rullar ihop kroppkakorna
  • 1,5 tsk salt
  • Till fyllning av kroppkakorna: 200 gram rimmat fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk krossad eller stött kryddpeppar
  • 1 krm salt
  • Koka kroppkakorna i en kastrull med ca 3 liter vatten och 3 tsk salt
  • Till servering: skirat smör

Tillagning:

  1. Koka den potatis som ska kokas, gärna med skal. Låt svalna.
  2. Skala den råa potatisen och riv den fint med rivjärn eller i matberedare.
  3. Lägg i ett durkslag och pressa ut saften.
  4. Skala och pressa den kalla potatisen.
  5. Blanda all potatis med mjöl och salt i en stor skål till en kroppkakesmet. Arbeta ihop den tills den är väl blandad och smidig. Den ska vara så lös att det går att forma den till bollar och fylla den med fläsket. Doppa händerna i vatten så går det lättare att forma dem. Låt stå medan du gör fläsket och kokar upp vatten.
  6. Stöt eller mal kryddpepparn i en mortel eller kvarn. Fräs hackad lök i smöret. Tillsätt kryddpepparn. Tärna fläsket och tillsätt det och stek några minuter.
  7. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och skär ut i 12 bitar. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du fördelar fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  9. Lägg i kroppkakorna, låt sjuda i 30-35 minuter - de flyter upp till ytan på slutet. Tag upp med hålslev.
  10. Servera med skirat smör. Om man vill kan man också ha till lingonsylt och en skvätt grädde.


 

Fler recept ur samma kategori som Öländska kroppkakor:

Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Lasagne med skaldjur skaldjurslasagne
Lasagne med skaldjur eller skaldjurslasagne med räkor och surimisticks (crabsticks) i tomatsås, pastaplattor och ostsås.
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ljummen potatissallad med potatis och linser
Ljummen potatissallad med potatis, linser, morötter och rödlök. En god, billig och nyttig potatissallad med olivolja och vitlök.
Potatissalladen är god varm, ljummen eller kall.
Köp helst kravmärkta grönsaker som är goda och nyttiga.
Dillstuvad potatis
Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Rårakor med sötpotatis
Rårakor med sötpotatis. Riv sötpotatis och vanlig potatis och stek goda rårakor.
Sötpotatisrårakor passar istället för vanligt potatistillbehör ex. ugnsrostad potatis till kött, kyckling, vilt, lamm, vegetariskt med stekt halloumi osv.
Rårakor med sötpotatis kan såklart också serveras som klassiska rårakor med stekt fläsk och lingon.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger. Sallad med färsk spenat blir kanongod med syrlig balsamvinäger och riven parmesan.
Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp
Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Gott med klimp i men det är valfritt.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, katrinplommon, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm, hals och vingspetsar har jag valt att koka sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Grillad ryggbiff
Grillad ryggbiff. Rostade rotfrukter, paprikaröra samt rödvinsreduktion. Paprikaröran är en som en hemgjord ajvar.
Vintips till grillad biff blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon. Rött såklart.
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad medräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10-14 portioner.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Knäckebröd hembakt
Knäckebröd. Två varianter av hembakt knäckebröd - en variant utan jäst där degen ska stå över natten och en med jäst som jäser någon timme innan bakning.
Baka eget gott knäckebröd till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.
Förvara torrt och svalt. Du kan rosta knäckebrödet lätt och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen.
Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i.
Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.
Fiskbiffar fiskburgare
Fiskbiffar eller fiskburgare. Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.
Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.
Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.
Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren.
Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.
Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.
Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.
Oxsvanssoppa soppa med oxsvans nötsvans
Oxsvanssoppa. Hemlagad oxsvanssoppa blir otroligt god. Soppa med oxsvans eller nötsvans tar lite tid att koka men mindre tid att faktiskt stå vid spisen.
Bäst blir oxsvanssoppan om du gör soppan av oxsvanskött första dagen och låter soppan (oxköttbuljongen) stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i. En riktig svensk husmanskostklassiker.
Lika bra att göra en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull. Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.
Soppbuljongen av oxsvans blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Spenatrisotto
Spenatrisotto. Risotto med spenat är gott som förrätt då gärna med ett gott bröd, lätt middag eller tillbehör till kött, fisk eller kyckling. En vegetarisk förrätt.
Vintips till risotton är ett lätt rött vin ex. från Bourgogne eller norra Italien ex. Valpolicella.
Kokta rödbetor
Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Kycklinggryta med tomat
Kycklingryta med tomat, paprika, vitt vin, selleri samt vitlök. Gott med gnocchi, pasta som tagliatelle, råris, basmatiris eller pressad potatis.
Istället för kycklingfiléer kan du ta annan benfri kyckling eller grovt styckade kycklingdelar med ben (räkna då en hel kyckling till 4 portioner).
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook