AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Öländska kroppkakor

Öländska kroppkakor Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas. Det blir ca 12 stycken kroppkakor.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
4 port kroppkakor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 35 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 1 kg rå finriven potatis, ex King Edward
  • 200 gram kokt kall potatis, ex King Edward
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk mjöl till när man rullar ihop kroppkakorna
  • 1,5 tsk salt
  • Fyllning: 200 gram rimmat fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk krossad eller stött kryddpeppar
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör till servering

Tillagning:

  1. Koka den potatis som ska kokas, gärna med skal. Låt svalna.
  2. Skala den råa potatisen och riv den fint med rivjärn eller i matberedare.
  3. Lägg i ett durkslag och pressa ut saften.
  4. Skala och pressa den kalla potatisen.
  5. Blanda all potatis med mjöl och salt i en stor skål till en kroppkakesmet. Arbeta ihop den tills den är väl blandad och smidig. Den ska vara så lös att det går att forma den till bollar och fylla den med fläsket. Doppa händerna i vatten så går det lättare att forma dem. Låt stå medan du gör fläsket och kokar upp vatten.
  6. Stöt eller mal kryddpepparn i en mortel eller kvarn. Fräs hackad lök i smöret. Tillsätt kryddpepparn. Tärna fläsket och tillsätt det och stek några minuter.
  7. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och skär ut i 12 bitar. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du fördelar fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka kroppkakorna i en kastrull med ca 3 liter vatten och 3 tsk salt
  9. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  10. Lägg i kroppkakorna, låt sjuda i 30-35 minuter - de flyter upp till ytan på slutet. Tag upp med hålslev.
  11. Servera med skirat smör. Om man vill kan man också ha till lingonsylt och en skvätt grädde.


 

Fler recept ur samma kategori som Öländska kroppkakor:

Kycklinginnerfile med pancetta, färsk gnocchi och spenat
Kycklinginnerfilé med pancetta, färsk gnocchi, salvia, spenat, citron, salladslök och parmesan. En rätt festlig rätt till helg, lyxlunch eller middag. En slags kycklinggnocchipanna.
Pancetta är italienskt lättrökt och kryddat fläsk och kan ersättas med en bit hel svenskt rökt fläsk som du tärnar.
Du kan ta vanlig kycklingfilé istället för kycklinginnerfilé.
Om du vill kan du laga egen gnocchi (sök recept här på receptfavoriter.se).
Schnitzel med svampsås och pasta
Schnitzel med svampsås och pasta. Här har jag valt kalvschnitzel men du också steka fläskschnitzel eller kycklingschnitzel.
Istället för tagliatelle kan du ta annan pasta som gnocchi, penne eller spagetti.
Vill du ha vegetariskt så kan du ersätta köttet med quornfilé eller halloumi ost samt alternativt mer stekta skivade champinjoner.
Vegetarisk pizza med pesto
Vegetarisk pizza med hemgjord pesto, hyvlad pecorino, ruccola, spenat, kronärtskockor och oliver på tomatsås och mozzarella.
Överbliven tomatsås kan du spara till annat.
Räkna med en kruka basilika till peston. Istället för pinjenötter kan du ta flagad mandel, valnötter eller solrosfrön till peston.
Ost som framställts med löpe är ej vegetarisk - om du inte bryr dig själv är det bra att veta om du ska bjuda på pizzan. Välj då en vegan pizzaost ex. från Astrid och Aporna eller riven sojaost mozzarellastyle.
Du kan använda ett halvt paket färsk jäst (25 gram) eller ett halvt paket torkad jäst som motsvarar samma mängd färsk jäst. Använder du torkad jäst så ta då varmt vatten och blanda ut degen med så kommer jästen igång snabbare.
Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ljummen potatissallad med rostad vitlök
Ljummen potatissallad med rostad vitlök. Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Istället för purjolök kan du ta 3-4 knipplökar eller vårlökar.
Också gott i är: andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger; kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm.
Potatissallad med pepparrot och kapris
Potatissallad med pepparrot, kapris, gräddfil, citron och rödlök. Gott till det mesta - framförallt grillat, till picknick och på buffé.
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Curry currygryta med biff
Currygryta med biff, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.
En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses numera mycket nyttiga.
Andra köttslag går också bra, speciellt lamm och segare viltkött som här kokas mört och smakrikt.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Grönsakstillbehör
Grönsakstillbehör. Ett gott och nyttigt salladsfat med grönsaker som passar som tillbehör till grillat och buffé - eller till allt egentligen.
Ibland kan det vara svårt att komma på ett gott grönsakstillbehör istället för gurka och tomat. Här lite tips på varianter som passar att servera kallt på fat.
Tips är att koka en hel förpackning bönor och frysa in i små påsar att ta fram och tina vid behov. Hemkokta bönor blir mycket goda och billiga.
Gå gärna efter säsong och passa på när någon råvara är som billigast och godast.
- riven rotselleri; riven morot; riven zucchini; riven spetskål; riven vitkål; riven rödbeta; riven kålrot.
- grönsallad som machésallad, frisésallad, isbergssallad, romansallad och andra salladssorter.
- tärnad gurka, tärnad champinjon och paprika.
- kokta kalla bönor som svarta bönor, adzukibönor, gröna sojabönor, linser, belugalinser och liknande.
- strimlad rödlök, purjolök eller salladslök.
- kokta kalla grönsaker som broccoli, haricots verts, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor med mera.
Vill du variera dressingen så ta i någon tsk dijonsenap och honung. Eller ta mörk balsamvinäger, äppelscidervinäger eller citronsaft istället för vit vinäger. Man kan också ha en kall sås av crème fraiche blandad med limesaft och riven färsk ingefära som salladsdressing.
Fisklasagne
Fisklasagne. En lasagne med torsk eller annan vit fisk som sej eller marulk, bladspenat, tomatsås med grönsaker som fänkål, zucchini och aubergine samt grädde toppad mozzarellaost och parmesan.
Lasagnen är hyfsat lätt att laga då jag slagit ihop tomatsås med grädde och skippat Bechamelsåsen som annars är klassiskt i lasagne.
Det räcker till 6 stora eller 8 mindre portioner.
Räkna en ugnsform på ca 25-35 cm.
Här har jag använt MSC-märkt torskblock som jag tinat över natten. Prisvärt. Fisken ska ändå delas i grova bitar och blandas med spenaten. Så köp inga dyra bitar torskrygg - det är bortkastat i denna lasagne.
Lasagnen blir också gott med annan vit fisk som marulk (obs dyrt och lyxigt), sej eller tärnad laxfilé. Se till att plocka bort ev. ben bara. Man kan också blanda med skaldjur som räkor eller skaldjursmix.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, gul lök med mera.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås - sök recept här på receptfavoriter.se.
Gott till fisklasagnen är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med färskost.

Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med valfria tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10 portioner.
Du behöver bomullsnöre om du vill binda upp kalkonen vilket jag rekommenderar - den blir saftigare och jämnare stekt.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Fish'n Chips
Fishn chips är panerad friterad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk.
Fish and chips blev vanligt i slutet på 1800-talet i England. Grytor med kokande olja friterade pommes och panerad fisk till arbetarna i varje hörn. Grönsaker kan också friteras i samma smet.
Fish and chips kan serveras med en klyfta citron samt majonnäs eller remouladsås. Klassiskt är mosade gröna ärtor - mushy peas. Koka då gröna ärtor och mosa dem sedan. Eller vanliga kokta ärtor. Vidare kan man ha vinäger till pommes fritesen.
Du kan använda en fritös eller en stor högsmal kastrull med lock, en hålslev i metall och en termometer.
Istället för hemgjorda pommes kan du köpa frysta.
Istället för frityrsmeten nedan kan du köpa färdig frityrmix på den asiatiska hyllan. Riktigt gott blir det att först vända fisken i frityrsmeten från frityrmixen och sedan i panko ströbröd.
Du behöver bara använda en omgång olja (alltså bara köpa 2 liter olja till nedan recept). Fritera först pommes och sedan fisk. Man kan sila upp oljan och använd den igen om du vill några gånger.
Plankstek med fläskfile
Plankstek med fläskfilé. Klassisk plankstek med ugnsstekt fläskfilé, gratinerat potatismos, bearnaisesås, grillad tomat, sparris toppat med några räkor.
Gott som garnering är även lökringar. Räkorna är valfria. Istället för grön sparris kan man ta vit sparris.
Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Laxpudding
Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Vanligast är att använda gravad, varmrökt eller kallrökt lax. Färsk lax i skivor går också utmärkt.
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka. Garnera gärna med hackad persilja eller gröna ärtskott.
Varmrökt lax med kall sås
Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis. Varmrökt lax är enkelt, gott och nyttigt. Här serverad med en kall sås med dill och ingefära, kokt potatis samt kokt sparris, sallad och citron.
Varmrökt lax passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.
Vintips till är vitt vin som ex. en Chardonnay från Australien eller Chile.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vegetarisk pasta med aubergine
Vegetarisk pasta med aubergine, soltorkade tomater, färsk basilika, chili, vitlök och ruccola i olivolja.
Här serverad med kikärtor i curry - sök recept här på receptfavoriter.se
Vill du ha en helt vegan pasta så välj en pasta utan ägg ex. Ica Basic samt stryk eller ersätt mozzarella-osten.
Vidare värt att notera är att parmesanost och annan ost egentligen ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Kokta vaxbönor
Kokta vaxbönor är gott tillbehör till det mesta. Alternativ till vaxbönor är haricots verts eller gröna bönor.
Nykokta vaxbönor är mjuka och lätt söta i smaken och godast är de kanske med en klick smör, salt och lite peppar.
Vaxbönor har säsong på hösten som primör och är då en delikatess tycker jag då de är mycket goda nyplockade. De kan också köpas frysta. Lägg dem då frysta direkt i kokande vatten.
Kokta (blancherade) vaxbönor kan sparas i kylen eller frysas.
Kalla, varma eller ljumma vaxbönor passar till sallad, tillbehör, buffé eller t.o.m. till en enkel förrätt med smör, salt och peppar (servera med gott bröd och ev. ett vitt smörigt vin som Chardonnay).
Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook