AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Öländska kroppkakor

Öländska kroppkakor Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
12 st eller 4 portioner Öländska kroppkakor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1 kg rå finriven potatis, ex King Edward
  • 200 gram kokt kall potatis, ex King Edward
  • 1 dl vetemjöl + 2 msk mjöl till när man rullar ihop kroppkakorna
  • 1,5 tsk salt
  • Till fyllning av kroppkakorna: 200 gram rimmat fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk krossad eller stött kryddpeppar
  • 1 krm salt
  • Koka kroppkakorna i en kastrull med ca 3 liter vatten och 3 tsk salt
  • Till servering: skirat smör

Tillagning:

  1. Koka den potatis som ska kokas, gärna med skal. Låt svalna.
  2. Skala den råa potatisen och riv den fint med rivjärn eller i matberedare.
  3. Lägg i ett durkslag och pressa ut saften.
  4. Skala och pressa den kalla potatisen.
  5. Blanda all potatis med mjöl och salt i en stor skål till en kroppkakesmet. Arbeta ihop den tills den är väl blandad och smidig. Den ska vara så lös att det går att forma den till bollar och fylla den med fläsket. Doppa händerna i vatten så går det lättare att forma dem. Låt stå medan du gör fläsket och kokar upp vatten.
  6. Stöt eller mal kryddpepparn i en mortel eller kvarn. Fräs hackad lök i smöret. Tillsätt kryddpepparn. Tärna fläsket och tillsätt det och stek några minuter.
  7. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och skär ut i 12 bitar. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du fördelar fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  9. Lägg i kroppkakorna, låt sjuda i 30-35 minuter - de flyter upp till ytan på slutet. Tag upp med hålslev.
  10. Servera med skirat smör. Om man vill kan man också ha till lingonsylt och en skvätt grädde.


 

Fler recept ur samma kategori som Öländska kroppkakor:

Fläskfilé i senapssås
Fläskfilé i senapssås. En god fest- eller middagsrätt med stekt fläskfilé med sås på fransk senap och grädde.
Gott med pressad potatis och kokta grönsaker. Men du kan såklart ha valfria tillbehör ex. klyftpotatis, råris, quionoa, ris, tagliatelle, pasta samt andra grönsaker som broccoli, blomkål, brysselkål osv.
Vegetariskt blir det med quornfilé istället för fläskfilé.
Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.
Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilén och koka någon minut.
Pasta Alfredo med kyckling
Pasta Alfredo med kyckling. En klassisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar toppad med stekt kycklingfilé. Genialiskt enkel men mycket god.
Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.
Marockansk kycklinggryta
Marockansk kycklinggryta. En mustig och värmande gryta med kyckling, kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.
Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Potatisgratäng med chevre
Potatisgratäng med chevre eller getost, grädde och vitlök. En god krämig variant på potatisgratäng.
Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.
Pommes Anna potatiskaka
Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.
Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.
Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe.
Du kan göra Pommes Anna i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.
Pommes Anna i långpanna räcker till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.
Självklart kan man smaksätta Pommes Anna och sätta smak på den med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Torsk i foliepaket
Torsk i foliepaket med spenat, tomat, lök, morot, grädde eller crème fraiche smaksatt med vitlök, vitt vin, örter och chili.
Välj krav- eller msc-märkt torsk.
Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen (225 grader).
Päronpaj päronkaka paj med päron och knäckigt täcke
Päronpaj eller päronkaka. En maffig, enkel och god paj med päron. Vaniljsås eller vaniljglass hör ju till såklart.
Ett päronrecept med tjockt knäckigt täcke. Håller sig länge i kylen. Blir också god med äpplen.
Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.
Stekt kyckling ugnstekt i bitar
Stekt kyckling ugnstekt i bitar. Recept på saftig och gyllene stekt grillad kyckling. Stek kycklingen i halvor eller bitar så blir den jämnare stekt. God till det mesta. Klassiskt med potatisgratäng och tomatsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Körsbärsvin
Körsbärsvin. Detta vin av körsbär får en bitter ton av krossade körsbärskärnor.
Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise
Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.
Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.
Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.
Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.
Vaniljsås serveras varm eller kall till bla äppelkaka, bärpajer mm.
Currygryta med lamm
Currygryta med lamm. Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Här smaksatt med hemgjort currypulver.
Egen torr curry får mycket god smak av hela kryddor som rostats och malts. Kan ersättas med några msk garam masala samt några tsk curry.
Köttslag kan varieras med ex. viltkött, älgkött osv.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Persiljesmör aromsmör med persilja
Persiljesmör. Aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm.
Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad. Koka egen marmelad på rabarber enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Några goda valfria smaksättningar att variera och välja mellan är: en halv tsk stött kardemumma; en tumme grovhackad färsk ingefära; en halv vaniljstång (vaniljsmak); en bit stjärnanis (lakritssmak); en kanelstång.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbersylten i. Sterilisera dem gärna om du ska spara sylten längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha sylten extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.
Kyckling Curry höns curry
Kycklingcurry eller hönscurry. Currygryta med kokt kyckling eller höns, currysås samt grönsaker serverat med ris. En klassisk god currygryta med kycklingbuljong och kycklingkött från kokt höns eller kyckling.
Överbliven hönsbuljong eller kycklingbuljong kan du spara i kylen eller frysa in. God som fond och grund till den mesta sås eller soppa.
Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Makaroner med ost och soltorkade tomater
Makaroner med ost och soltorkade tomater. En god vegetarisk variant på Mac and Cheese smaksatt med tre sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Spagetti med chili och vitlök
Spagetti med chili, vitlök samt olivolja. En snabb, god, billig och enkel men god vegetarisk vardagspasta. Riven parmesan och ruccola passar också till pastan.
Vill man lägga till lite extra är strimlad soltorkad tomat och färsk basilika också gott i.
Viltgryta älggryta rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook