AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Öländska kroppkakor

Öländska kroppkakor Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
12 st eller 4 portioner Öländska kroppkakor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1 kg rå finriven potatis, ex King Edward
  • 200 gram kokt kall potatis, ex King Edward
  • 1 dl vetemjöl + 2 msk mjöl till när man rullar ihop kroppkakorna
  • 1,5 tsk salt
  • Till fyllning av kroppkakorna: 200 gram rimmat fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk krossad eller stött kryddpeppar
  • 1 krm salt
  • Koka kroppkakorna i en kastrull med ca 3 liter vatten och 3 tsk salt
  • Till servering: skirat smör

Tillagning:

  1. Koka den potatis som ska kokas, gärna med skal. Låt svalna.
  2. Skala den råa potatisen och riv den fint med rivjärn eller i matberedare.
  3. Lägg i ett durkslag och pressa ut saften.
  4. Skala och pressa den kalla potatisen.
  5. Blanda all potatis med mjöl och salt i en stor skål till en kroppkakesmet. Arbeta ihop den tills den är väl blandad och smidig. Den ska vara så lös att det går att forma den till bollar och fylla den med fläsket. Doppa händerna i vatten så går det lättare att forma dem. Låt stå medan du gör fläsket och kokar upp vatten.
  6. Stöt eller mal kryddpepparn i en mortel eller kvarn. Fräs hackad lök i smöret. Tillsätt kryddpepparn. Tärna fläsket och tillsätt det och stek några minuter.
  7. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och skär ut i 12 bitar. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du fördelar fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  9. Lägg i kroppkakorna, låt sjuda i 30-35 minuter - de flyter upp till ytan på slutet. Tag upp med hålslev.
  10. Servera med skirat smör. Om man vill kan man också ha till lingonsylt och en skvätt grädde.


 

Fler recept ur samma kategori som Öländska kroppkakor:

Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Vegetarisk thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Fläsklägg med rotmos
Fläsklägg med rotmos. Kokt fläsklägg med mos på kålrot, morot och potatis.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären. Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört. Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ugnstekt fylld lax
Ugnstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor.
Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen.
Vintips är ett vitt vin med lite syra som ex. en tysk Riesling.
Potatisgratäng
Potatisgratäng. Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Rökt kalkon med rotfruktsgratäng
Rökt kalkon med rotfruktsgratäng. Enkel och god vardagsmat. Istället för rökt hel kalkon kan du ta fårfiol, varmkökt lax eller sik, kassler eller stekt halloumi.
Servera gärna någon kokt grönsak till som ex. broccoli, bönor eller blomkål.
Pepparrotssås
Pepparrotssås är gott till oxbringa, korv, fläsklägg, falukorv och mycket mer. Vanligtvis gör man såsen med buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Pepparrotssåsen får då mycket god smak. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.
Vegetarisk pasta med solrospesto och grönsaker
Vegetarisk pasta med solrospesto och grönsaker är en mycket god vegetarisk pasta. Pesto på solrosfrön i pasta som spagetti toppat med säsongens grönsaker.
Här är receptet på en stor sats (5 dl) solrospesto och det är svårt att mixa en mindre sats. Spara istället pesto som blir över i kylen eller frys in.
Istället för spagetti kan du ta pasta som tagliatelle, penne, gnocchi eller skruvar.
Köp så fina och goda grönsaker du kan - helst Kravmärkta då de även ofta är godare och nyttigare.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Körsbärsvin
Körsbärsvin. Detta vin av körsbär får en bitter ton av krossade körsbärskärnor.
Tidsangivelsen får du ta med en nypa salt. Det tar någon halvtimmer att sätta vinet på jäsning som sedan tar någon vecka.
Körsbärsvin är gott som drink och fördrink - gärna kall eller med is.
Bearnässås
Klassisk bearnässås. Bearnässås är supergod hemgjord - en helt annan grej än från påse. Bearnässås får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger.
Bearnässås stavas egentligen Sauce Bearnaise.
Maskrosvin
Maskrosvin. Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Dinkelgröt
Dinkelgröt. God och nyttig gröt av dinkel.
Äggsås
Äggsås till kokt torsk eller sej. Bechamelsås med hackat kokt ägg och persilja.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning. Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook