AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Öländska kroppkakor

Öländska kroppkakor Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
12 st eller 4 portioner Öländska kroppkakor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 1 kg rå finriven potatis, ex King Edward
  • 200 gram kokt kall potatis, ex King Edward
  • 1 dl vetemjöl + 2 msk mjöl till när man rullar ihop kroppkakorna
  • 1,5 tsk salt
  • Till fyllning av kroppkakorna: 200 gram rimmat fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk krossad eller stött kryddpeppar
  • 1 krm salt
  • Koka kroppkakorna i en kastrull med ca 3 liter vatten och 3 tsk salt
  • Till servering: skirat smör

Tillagning:

  1. Koka den potatis som ska kokas, gärna med skal. Låt svalna.
  2. Skala den råa potatisen och riv den fint med rivjärn eller i matberedare.
  3. Lägg i ett durkslag och pressa ut saften.
  4. Skala och pressa den kalla potatisen.
  5. Blanda all potatis med mjöl och salt i en stor skål till en kroppkakesmet. Arbeta ihop den tills den är väl blandad och smidig. Den ska vara så lös att det går att forma den till bollar och fylla den med fläsket. Doppa händerna i vatten så går det lättare att forma dem. Låt stå medan du gör fläsket och kokar upp vatten.
  6. Stöt eller mal kryddpepparn i en mortel eller kvarn. Fräs hackad lök i smöret. Tillsätt kryddpepparn. Tärna fläsket och tillsätt det och stek några minuter.
  7. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och skär ut i 12 bitar. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du fördelar fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  9. Lägg i kroppkakorna, låt sjuda i 30-35 minuter - de flyter upp till ytan på slutet. Tag upp med hålslev.
  10. Servera med skirat smör. Om man vill kan man också ha till lingonsylt och en skvätt grädde.


 

Fler recept ur samma kategori som Öländska kroppkakor:

Nötfärsbiffar
Nötfärsbiffar med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök; eller hackad persilja och smulad fetaost.
Gott till är en sallad av finrivna morötter och tärnade tomater med någon msk vinäger och olivolja
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost. Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
Köp helst fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn.
Älgbiffar med kantarellsås
Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.
Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.
Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Bakad potatis med skinkröra
Bakad potatis med skinkröra. Röra till bakad potatis med skinka, majs, salladslök, pepparrot, dijonsenap, kokta morotstärningar, vitlök och yoghurt.
Gott med en sallad - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Knaprig klyftpotatis med oliver
Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.
Potatisgratäng med palsternacka
Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Varmrökt lax med kall sås
Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis. Varmrökt lax är enkelt, gott och nyttigt. Här serverad med en kall sås med dill och ingefära, kokt potatis samt kokt sparris, sallad och citron.
Varmrökt lax passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.
Vintips till är vitt vin som ex. en Chardonnay från Australien eller Chile.
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Dragonsås
Dragonsås. En krämig och god sås med dragon och grädde som är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé eller fisk. Dragonsås är också god till vegetariskt ex. kikärtsbiffar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokt oxbringa med pepparrotssås
Kokt oxbringa med pepparrotssås. Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.
Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos. Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.
Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Istället för färsk oxbringa kan du använda rimmad oxbringa som också blir gott.
Hermann surdegskaka kedjesurdeg
Hermann surdegskaka. En sockerkaka fast gjord på surdeg. Surdegen delar du sedan med dig av (tillsammans med receptet), ett slags kedjebrev eller kedjekaka i form av ett recept på hembakt sockekaka med surdeg.
Surdegen är här döpt till Hermann. Om surdegen slutar bubbla är Hermann död. Hermann gillar 20-26 grader varmt och måste matas med då och då vetemjöl för att leva. Lite vätska behöver den också. Den gillar att bli omrörd. Den förvaras övertäckt med lufthål. Lyckas du kan Hermann surdeg leva vidare i det oändliga då varje recept skickas vidare till 4 nya vänner och de i sin tur delar vidare till 4 nya vänner osv (som ett kedjebrev).
Crepes Suzette recept på crepes med apelsin
Crepes Suzette. Recept på klassikern flamberade Crepes Suzette med apelsinsås och Grand Marnier. Crêpes är franska för tunna pannkakor.
Servera gärna vaniljglass eller hårt vispad grädde med vaniljsocker samt kanel i. Eller lite konjak kanske.
Crepes suzette är en klassiker med apelsin som får sin goda smak av karamelliserat socker och apelsin. En slags apelsinkaramellsås.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Vintips till är ett sött dessertvin som ex. franska Beaumes de Venise, Sauternes eller en tyskt sött vin på torkade druvor sk Trockenbeerenauslese.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Julsylta
Julsylta som är kokt och pressad rimmad fläsklägg smaksatt med kryddpeppar.
Helstekt kyckling med gräddsås
Helstekt kyckling med gräddsås, rostade rotfrukter med potatis samt grönsallad.
Gott till kycklingen är att använda skyn till gräddsås. Gelé och lite soja ger såsen god smak. Vidare är rostad potatis och rotfrukter gott till men du kan också välja annat tillbehör som klyftpotatis, kokt potatis, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle med mera.
En grönsallad blandad med strimlad inlagd paprika samt salladsdressing eller tomatsallad passar fint till kycklingen.
Hallonmarmelad
Hallonmarmelad. Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime (valfritt).
Här har jag valt att koka hallonmarmeladen med syltsocker som innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens.
Lime kan uteslutas.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Quorngryta med persiska smaker
Quorngryta med persiska smaker av gurkmeja, aubergine och linser. Serverat med persiskt ris smaksatt med saffran, mandlar och pistasch.
En vegetarisk quorngryta av den persiska klassiska lammgrytan Ghejme Badenjan med quorn istället för lamm.
Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.
Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv
Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv.
Då hör ju senap till efter smak. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.
Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge i svalt utrymme.
Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. I syltsocker finns redan pektin.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook