AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Kroppkakor

Kroppkakor Kroppkakor med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.
Du kan frysa kroppkakorna och sedan koka dem direkt från frysen. Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port kroppkakor

Ingredienser:

  • ca 1 kg potatis, mjölig
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl (tillsätt mer mjöl om kroppkakedegen är för lös - den ska gå att forma till fyllda bollar)
  • 1 tsk salt
  • Fyllning till kroppkakor: 100 gram rimmat fläsk
  • 100 gram rökt skinka (eller ytterligare 100 gram rimmat fläsk)
  • 1 gul lök
  • 0,5 msk smör
  • 2 krm kryddpeppar

Tillagning:

  1. Koka potatisen.
  2. Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
  3. Gör fyllningen till kroppkakorna: Skär fläsk och ev. skinka i tärningar. Skala och hacka löken.
  4. Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk och skinka. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
  5. Gör degen till kroppkakorna: blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej - bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar av rullen ungefär 2 cm breda då blir det lagom stora kroppkakor.
  6. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
  7. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 1 msk salt.
  8. Lägg i hälften av kroppkakorna, låt sjuda tills de flyter upp och sedan ytterligare 5 minuter - totalt ca 10 minuter. Tag upp med hålslev. Låt vattnet koka upp igen och gör likadant med resterande kroppkakor.


 

Fler recept ur samma kategori som Kroppkakor:

Köttfondue fondue med kött
Köttfondue. Fondue med kött och olika goda såser är supernice festmat. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong.
Lite grönsaker är gott att koka i fonduen. Du kan ta vad du gillar - bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda.
Bakad potatis är gott till. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnstekta i olivolja är också gott till. Råris funkar också.
Som sås till kan du välja de du gillar. Till fondue kan du ha vilka såser du vill men det är gott att ha några att välja på. Förslagsvis några kalla såser enligt nedan - annars gå till kategorin såser här på receptfavoriter.
Vegetariskt alternativ till kött är tofu eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.
Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen.
Vegetarisk soppa med bönor
Vegetarisk soppa med bönor. En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med.
Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor eller linser.
Andra grönsaker som är goda i är: rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; fänkål med mera.
Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.
Vitt kylt vin av Chardonnay, Chablis eller valfritt vitt passar till fisksoppan.
Du kan smaksätta fisksoppan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
Överbliven fisksoppa klarar sig fint i kylen och är nästan godare dagen efter.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Potatissallad med äpple
Potatissallad med äpple, creme fraiche samt majonnäs smaksatt med fransk senap. God som tillbehör till det mesta ex. grillat, rostbiff, kyckling, rökt makrill osv.
Välj en fast potatis. Gärna med fint skal så behöver du ej skala den. Asterix eller Ukama är goda. Delikatesspotatis likaså. Färskpotatis går utmärkt och behöver ej skalas bara skrubbas rena.
Istället för creme fraiche kan du ta matyoghurt eller gräddfil (eller blanda).
Gott i är även fräst purjolök eller salladslök.
Pommes Anna potatiskaka
Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.
Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.
Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe.
Du kan göra Pommes Anna i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.
Pommes Anna i långpanna räcker till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.
Självklart kan man smaksätta Pommes Anna och sätta smak på den med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.
Potatis i ugn ugnsrostad potatis
Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad.
Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar. Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotseller. Purjolök i stora bitar är också gott i. Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Fransk grönsaksröra
Fransk grönsaksröra. En god grönsaksröra som är nyttig, billig och lätta att förbereda. Tomat, aubergine, squash, paprika, vitlök, basilika och timjan utgör grunden i grönsaksröran som annars också kallas ratatouille.
Röran passar till grillat eller som tillbehör till det mesta. Den blir bara godare efter någon dag i kylen. Här är en stor sats som också kan frysas in.
Fyllda paprikor med ris
Fyllda paprikor med ris. Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris. Kan förbereda i god tid och sedan värmas till servering.
Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till något gott.
Ärtsoppa klassisk svensk
Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
Torkade nypon
Torkade nypon till nyponsoppa eller nyponkräm. Plocka gärna mindre nypon runt 1-1,5 cm stora. Välj nyponbuskar som ej ligger vid trafikerade vägar.
Det finns buskar utan taggar men det går bra att plocka från buskar med piggar också såklart.
Smidigt är att torka nyponen i ugnen över natten. Men de går också att torka i en torkapparat eller utspridda på hushållspapper på galler där det är någorlunda varmt samt torrt ex. några cm över ett element men då tar det flera dagar.
Grillad kyckling
Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Servera med valfria tillbehör eller förslagsvis gräddsås på stekskyn, kokt potatis och grönsaker; eller med potatissallad; eller tzatziki och klyftpotatis; eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Skrovet kan användas till kycklingbuljong. Koka då med 0,5 tärnad purjolök, 2 morötter, 1/4 rotselleri, 0,5 gul lök samt några korn vitpeppar i 40 minuter och sila av. Gott till soppa och grund till såser.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Köttfärssås köttfärsås stor sats
En stor sats köttfärssås. Laga köttfärssås på 800 gram köttfärs. En stor sats köttfärssås som räcker till många. Håller sig i kylen. Perfekt att frysa in.
Du kan också ha i ketchup att smaka av med på slutet.
Kokt julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök.
Kokt julskinka. Julskinka man köper för kokning är ofta rimmad och urvattnad. Kontrollera på förpackningen.
Annars rimmas först rimmas skinkan i saltlake (recept finns här på Receptfavoriter), vattnas ur över natten och sedan ugnssteker eller som här kokar julskinkan med kryddpeppar, lagerblad och lök.
Pasta med kyckling och pesto
Pasta med kyckling och pesto. Kycklingpasta med pestosås är enkelt och gott. Gör egen pesto eller köp färdig på burk.
Du kan välja den pasta du gillar som penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi.
Pastan blandar du sedan med fyllig pesto, rödlök, tomater, fetaost, oliver och grillad kyckling.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook