Paltbröd

Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.

6 kakor paltbröd

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl blod
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1,2 liter rågmjöl
  • Vit sås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 400 gram stekt rimmat fläskt
  • 4 kokta morötter
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Hembakt paltbröd: se till att blodet är rumsvarmt.
  2. Värm vattnet till 70 grader i en stor kastrull och lägg i smör och rör så att det smälter. Ta av från värmen.
  3. Sila blodet och vispa ner det i vattnet.
  4. Vatten och blodblandningen borde nu vara fingervarm 37 grader. Annars värm försiktigt under omrörning.
  5. Ta en dl av blodvattnet och lägg i en stor degbunke och smula ner jästen. Rör ut den.
  6. Tillsätt resten av blodvattnet samt salt och sirap.
  7. Rör i 7 dl vetemjöl (spara lite till utbak) samt rågmjölet. Rör ihop till en smidig deg. Jäs degen till paltbrödet övertäckt i 50 minuter.
  8. Tag upp paltbrödsdegen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  9. Dela i sex delar och forma varje del till en stor rund kaka ca 17 cm (likt rågkakor).
  10. Lägg dem på två smorda ugnsplåtar (eller med bakplåtspapper).
  11. Skåra dem i tårtbitar, korsvis med mjölad kniv.
  12. Jäs paltbrödet övertäckta i 30 minuter till.
  13. Sätt på ugnen 10 minuter innan paltbröden jäst klart på 200 grader.
  14. Grädda paltbröden i 20 minuter. Du kan byta plats på dem så att de paltbröd som varit överst i ugnen kommer underst några minuter extra på slutet så får båda plåtarna med paltbröd fin färg (om paltbröden inte redan fått fin färg.
  15. Ta ut paltbröden och låt de svalna under bakduk. Paltbröden är nu klara och kan ätas som smörgås, torkas eller kokas.
  16. Vill du ha torkade paltbröd så torkar du dem på svag ugnsvärme (90 grader).
  17. Du kan också frysa paltbröden.
  18. Kokt paltbröd med fläsk och vit sås: Använder du torkat paltbröd så lägg det i blöt i 30 minuter.
  19. Vit sås: smält smöret och rör ut mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning. Tillsätt grädden. Koka ihop i 5 minuter och rör då och då så att det inte bränns. Smaka av såsen med salt och peppar.
  20. Stek under tiden skivat fläsk ljusbrunt.
  21. Koka morotsbitar 10 minuter. Skölj grönsallad.
  22. Koka upp en traktörpanna med hälften vatten och 1 tsk salt.
  23. Lägg i paltbrödet och låt det sjuda i 5 minuter.
  24. Tag upp det kokta paltbrödet med en hålslev och servera med önskade tillbehör förslagsvis vit sås, stekt rimmat fläsk, kokta morötter i bitar samt sallad.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer