Oxfilé med aîolipotatis

Oxfile med aiolipotatis och gröna bönor eller vårlök. Aiolipotatis är små potatisar i vitlöksmajonnäs.
Grillad eller stekt oxfilé med god potatis vitlöksmajonnäs.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 24 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7 små färskpotatisar per portion eller 4 större
  • 4 vårlökar eller 100 g gröna bönor
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på grillen om du vill grilla oxfilén. Du kan också steka den såklart.
  2. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  3. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  4. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  5. Rensa och skär av fula blad av vårlökarnas blast. Skär av den ca 10 cm upp från löken. Spara och strimla blasten. Koka blasten med potatisen de sista 5 minuterna.
  6. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  7. Dags att grilla eller steka oxfilén:
  8. Skär köttet i fyra skivor. Banka ut det till ca 2 cm tjocklek.
  9. Salta och peppra köttet. Smörj in i olivolja.
  10. Grilla oxfilébitarna på båda sidor ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera gärna temperaturen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet rött, 60 grader medium och 65 grader välstekt.
  11. Grilla vårlökarna mjuka några minuter vid sidan av köttet.
  12. Blanda potatis (med vårlök eller bönor), vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål.
  13. Lägg en hög potatissallad på tallriken och oxfilén snett på potatisen och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer