Oxfilé Provencale för två

Oxfilé Provencale portionsvis istället för helstekt. Här för två portioner. Oxfilén steks eller grillas portionsvis i skivor istället för helstekt oxfilé som sedan skivas som är vanligt till oxfilé provencale.

Här för två personer men kan lagas upp till fyra i en stor ugnsfast stekpanna eller ännu fler i långpanna. Annars som vanlig Provencale med vitlökssmör på en bädd av råstekt potatis samt stekta tomater till.

En svensk klassiker - vad jag förstår så är Oxfilé Provencale skapad i Sverige av Julius Karlssson - en av svensk gastronomis stora och läromästare till Bengt Wedholm bla - smaksatt med kryddor som vitlök och örter från Provence i södra Frankrike. Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor. Här är oxfilén helstekt med skivad råstekt potatis och grilltomater. Skiva filen och lägg den på potatisen, toppa med aromsmör och låt det smälta lite i ugnen precis innan servering. Öka på med mer tomater om du vill - jag gillar det. 

Potatisen samt hela rätten kan även kryddas med örtsalt eller örter som torkad timjan och rosmain. Vidare kan rätten garneras med färska örter som hackad persilja, dragon, timjan, rosmarin samt nymalen svartpeppar och flingsalt. 

Välj gärna mittendelen av oxfilén som kallas hjärtat eller på franska coeur de filet. Den finaste och möraste delen av oxfilén. Denna rätt är en variant på Chateaubriand som är grillad eller stekt oxfile i skivor serverad med Bearanaise eller som här kryddsmör. Andra grönsaker som passar är kokta primörer som sparris, vårlök, vaxbönor, sockerärtor, blomkål, knippmorot eller broccoli exempelvis. Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé, lammfilé, älgfilé eller annan viltfilé.

Vintips:

Till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. från södra Frankrike som Syrah eller Shiraz från Australien, ett rött lyxigt Chateau Neuf du pape, Masi Campofiorin eller en fyllig röd Bourdeaux är andra goda alternativ. 


Stekgrader till oxfile:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

2 portioner oxfilé Provencale

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 skivor oxfilé, ca 300 gram totalt, helst mittendelen
  • 400 gram fast potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 stor kvisttomat
  • Till vitlökssmör: 1/2 - 1 klyfta vitlösklyfta
  • 2 msk finhackad persilja. Fryst hackad persilja funkar bra.
  • 60 g mjukt smör
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, helst nymalen från kvarn
  • 1 krm dragon till tomaterna
  • 2 msk hackad färsk persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Gör först vitlökssmöret: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt smaka av med ca ett krm salt och ett halvt krm svartpeppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och skiva potatisen i 2 mm tjocka skivor.
  4. Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av. Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med ex. lite papper.
  5. Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter som tål ugn.
  6. Bryn potatisskivorna några i taget några minuter i stekpannan i olivolja.
  7. Salta med något halvt krm salt och svartpeppar. Sätt in potatisen i ugnen och stek mjuka i ca 10 minuter. Smaka gärna.
  8. Vänd köttet i lite olivolja samt salta och peppra köttet - ca en halv krm salt och svartpeppar. Bryn oxfilén någon minut på hög värme på varje sida. Du kan grilla och få fina grillränder i grillpanna eller grilla på riktig grill såklart. Lägg upp på en tallrik att vila minst fem minuter medan potatisen blir klar.
  9. Ta ut potatisen och lägg köttet på potatisskivorna.
  10. Stek färdigt köttet tillsammans med potatisen några minuter. Sätt gärna in en termometer i köttet och se så att det blir ca 60 grader då är det medium vilket jag rekommenderar. 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
  11. Grilltomater: Dela tomat i två halvor. Vänd i olivolja, salt och svartpeppar. Något krm torkad dragon passar också. Grilla den i grillpanna eller på utegrill så den får grillränder på båda sidor. Håll varma i folie på grillen. Eller lägg på ett litet fat, assiett eller skål - mikra på full effekt 1 minut innan servering så de blir varma och lite mjukare.
  12. Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret börjat smälta.
  13. Oxfilé provencale är klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer