Ostpaj

Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffé och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.

6 portioner ostpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Ostfyllning: 2 dl riven smakrik riven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Skär kallt smör i kuber.
  2. Blanda smör med mjöl några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder.
  3. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet eller i en bunke, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in pajdegen i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugn på 175 grader.
  6. Riv osten och blanda med ägg och grädde i en skål.
  7. Kavla ut pajdeg och klä en pajform. Eller tryck ut den med händerna. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  8. Tillsätt ost och äggblandningen och grädda ostpajen i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer