Ostpaj

Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffé och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.

6 portioner ostpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Ostfyllning: 2 dl riven smakrik riven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Skär kallt smör i kuber.
  2. Blanda smör med mjöl några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder.
  3. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet eller i en bunke, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in pajdegen i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugn på 175 grader.
  6. Riv osten och blanda med ägg och grädde i en skål.
  7. Kavla ut pajdeg och klä en pajform. Eller tryck ut den med händerna. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  8. Tillsätt ost och äggblandningen och grädda ostpajen i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer