Nudelsallad med kyckling samt jordnötsdressing med crispy chili oil

Introduktion och förberedelse

En smakrik kall nudelsallad med krispig sallad, knapriga grönsaker, stekt tärnad kyckling och crunchy jordnötssås smaksatt med crispy chili oil.

Serveringsförslag

  • God till vardags som fest. Passar till lunch, lunchlåda eller middag. Till middag kan man duka upp alla ingredienser och låta alla ta som de vill.
  • Blanda runt allt väl med dressingen i en djup stor tallrik innan du äter.

Förberedelse

  • Förbered gärna jordnötsdressing innan.
  • Ta fram och tina kycklinginnerfilé i kylen över natten om du köpt fryst sådan.

Varianter

  • Kycklingen kan ersättas med färdigstekt köpt kyckling.
  • Kycklinginnerfilé kan bytas mot vanlig kycklingfilé.
  • Kyckling kan bytas mot räkor, tärnad rå eller stekt kall lax, tärnade rester från kött som stek, stekt kall tärnad fläskytterfilé eller liknande.
  • Jordnötssmör kan bytas mot annat nötsmör. Jordnötter kan bytas mot andra nötter som cashew.
  • Andra grönsaker som passar är tärnad rå svamp, zucchini, paprika, morot, romansallad, tomat, gröna bönor, majs, finstrimlad rödkål eller vitkål, sockerärter, pak choy, babyspenat, rättika och salladslök.
  • Kan även garneras med rostade sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, strimlad salladslök och/eller färsk koriander.
  • Vill du ha en hetare dressing tar du 1-2 msk extra crispy chili oil. Vill du ha den mildare tar du endast 1 msk. Eller servera den vid sidan så kan alla ta hur mycket de önskar.

Val av nudlar

Jag använde Sliced noodle Kuan Miao som är en slags knivskurna breda vetenudlar. Andra vetenudlar, äggnudlar eller risnudlar funkar också.

Vegan och vegetarian variant

Uteslut kyckling och ta enbart grönsakerna. Eller ta tärnad tofu eller knaperstek tärnad tempeh. Använd nudlar utan ägg.

4 portioner nudelsallad med kyckling och jordnötsdressing

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,75 dl jordnötter
  • 1 msk rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • 400 gram kycklinginnerfilé
  • 1 krm salt
  • 150 gram crunchita sallad eller romansallad
  • 125 gram rädisor
  • 110 gram böngroddar
  • 200 gram gurka
  • 350 gram nudlar som förslagsvis vetenudlar Sliced noodle Kuan Miao
  • DRESSING: 1,25 dl jordnötssmör, crunchy
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk sesamolja
  • 5 msk vatten
  • 3 msk svart vinäger
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk crispy chili oil

Tillagning

  1. Hacka jordnötterna grovt och rosta dem några minuter i en het stekpanna. Lägg över i en skål till senare.
  2. Stek kycklingen i olja några minuter på vardera sida tills den är genomstekt. Salta. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Skölj och skär salladen i ca 1 cm breda strimlor. Skölj och skär bort blomfästen på rädisor. Skär i tärningar. Skölj och skär gurka i tärningar. Skölj böngroddar.
  4. DRESSING: Mät upp jordnötssmör i en skål eller liknande. Skala och pressa ner vitlök. Tillsätt soja, sesamolja, vatten, vinäger, socker och crispy chili oil. Rör ihop till en slät dressing.
  5. Koka upp en stor kastrull med ca 2 liter vatten till nudlar.
  6. Klipp kycklingen i bitar eller tärna den.
  7. Koka nudlarna enligt paketet. Mina sliced noodles hade koktid 4 minuter.
  8. Häll av och skölj nudlarna ljumma i durkslag. Låt rinna av. Lägg upp i en stor skål.
  9. Vid servering så lägger du upp nudlar i botten på en stor djup tallrik. Sedan lite av salladen och grönsakerna runt. Vidare en stor klick dressing. Toppa med jordnötter. Blanda runt innan du äter. Tillsätt eventuellt mer dressing efter tycke.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-04

Tillbehör och liknande recept: