Engelsk frukt och nötkaka

Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk god fruktkaka eller julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter. Engelsk frukt och nötkaka är i princip en sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak.

Klassiskt är att slå in julkakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får frukt och nötkakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor. Fruktkakan äter man sen till teet eller fikat i tunna skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.

Det finns många varianter av frukt och nötkaka. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan; vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar. Vidare är nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter goda i.

Smaksättning av frukt och nötkakan kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak. Nedan recept på frukt och nötkaka är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
Ett trick är att marinera den torkade frukten i sprit, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.

Frukt och nötkaka håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit (om kakan är för vuxna).

1 frukt och nötkaka, ca 20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 15 halverade röda cocktailbär
  • 3 msk konjak
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl brun farin eller råsocker
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl pistagenötter, skalade (valfritt)
  • 4 msk rivet citronskal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Smörj och bröa en hålform (sockerkaksform med hål i mitten), ca 1,5 liter.
  4. Rör matfett och sockret pösigt.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
  6. Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
  7. Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda frukt och nötkakan på galler i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna övertäckt.
  11. Slå in kakan i plastfolie eller aluminiumfolie. Klassiskt är att fukta en handduk med sprit som whisky eller konjak och slå in kakan i och lägga i en påse eller burk i kylen att mogna någon till några dagar.
  12. Frukt och nötkakan håller sig i ca två veckor i kylen.
  13. Vid servering av frukt och nötkakan skär du den i tunna skivor till fikat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer