Tostadas majstortillas med topping

Introduktion och förberedelse

Tostadas är friterade majstortillas med topping. Här med knaperstekt chorizo, strimlad kål, bönröra, gräddfil, färsk koriander och granatäpple.

Goda som förrätt, tilltugg, snacks eller på buffé.

Hembakta majstortillas och hemgjord topping

  • Här med egen bönröra. Koka gärna egna svarta bönor dagen innan. Använder du köpta på burk så skölj dem noga innan.
  • Du kan baka egna majstortillas vilket är godast. Spara ev. de som blir över i frysen. De kan njutas som vanliga fyllda mjuka tortillas också.
  • Majstortillas (samt majsmjöl och tortillapress) med mera finns också att köpa på nätet ex. på Andale.se.
  • Gillar du het mat kan du toppa med salsa med Habanero.

Portionsberäkning

Räkna mellan 1-3 tostadas per person. Som snack och tilltugg kan 1-2 räcka. Som förrätt kan du ta 3 tostadas per portion. Då behöver du 18 majstortillas till 6 portioner. Och du kan då baka receptet med 1 sats majstortillas som blir runt 30 stycken majstortillas (med diameter på runt 12 cm).

6 portioner tostadas som förrätt (3 vardera) eller 9 portioner som snacks (2 vardera)

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 18 små majstortillas med 12 cm diameter
  • BÖNRÖRA: 300 gram spansk smal chorizo, gärna råkorv
  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk hackad jalapeno eller chiliflakes
  • 3 msk matolja
  • 3 dl vatten
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 2 dl finriven spetskål, vitkål eller strimlad romansallad
  • 1 granatäpple
  • 1 pkt gräddfil
  • 1 dl hackad färsk koriander att garnera med
  • 0,5 liter majsolja att fritera i

Tillagning

  1. Baka majstortillas enligt receptlänken ovan eller använd köpta majstortillas.
  2. BÖNRÖRA: skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili.
  3. Fräs i olja några minuter.
  4. Tillsätt bönorna och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då.
  6. Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress. Smaka av bönorna med salt och svartpeppar. Låt svalna.
  7. Riv eller finhacka kål.
  8. Rensa granatäpplet och lägg granatäpplekärnorna i en skål.
  9. Grovhacka färsk koriander.
  10. Skär korv i sneda tunna skivor och bryn dem knapriga i en stekpanna.
  11. Hetta upp någon halv liter olja i en panna med höga kanter eller kastrull. Se till att ha ett lock till hands att täcka med vid brand.
  12. Fritera 2-3 majstortillas i taget och lägg upp på en bricka eller fat med hushållspapper.
  13. När du friterat alla tortillabröd till tostadas så lägg upp dem på ett serveringsfat eller bricka.
  14. Lägg två msk bönröra, sedan lite strimlad kål, en klick gräddfil, några bitar chorizo, lite granatäpple och toppa med färsk koriander.
  15. Servera dina tostadas inom kort då de mjuknar efter hand.
  16. Om man gillar stark mat kan man servera med lite salsa med Habanero - se receptlänk ovan - till att droppa eller skeda över.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 296 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-29