Linssoppa linsoppa

Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.

4 portioner linssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 msk margarin, smör eller olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar, gärna mjöliga (valfritt)
  • 3 dl röda eller gröna linser
  • 3 krm timjan eller en tsk curry eller garam masala (valfritt)
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skala lök och vitlök.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Skala potatisarna och dela dem i tärningar.
  4. Fräs lök och vitlök i fett i en gryta.
  5. Lägg i potatis och linser. Rör om och fräs i någon minut.
  6. Tillsätt ev. lite timjan, curry eller garam masala om du gillar det. Rör om.
  7. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka gärna upp vatten i en tekokare så går det snabbare.
  8. Koka upp soppan.
  9. Koka linssoppan i 20 minuter för röda linser och 40 minuter för gröna. Blir soppan för tjock så är det bara att spä med mer vatten.
  10. Smaka av linssoppan med salt och vitpeppar samt ev. mer kryddor som curry.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer