AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Grekisk linssoppa Faki

Grekisk linssoppa Faki Grekisk linssoppa sk Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser från Grekland.
Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.
Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det.
Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.
Du kan ta en klick grekisk yoghurt och ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
6 port grekisk linssoppa

Ingredienser:

  • 500 gram gröna linser
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 4 msk tomatpuré eller en burk krossade tomater
  • 3 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry (valfritt)

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatisar och morötter.
  3. Skär potatis och morötter i tärningar ca 0,5 cm stora.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt potatis och morötter. Rör runt.
  6. Tillsätt tomatpuré och rör runt.
  7. Skölj linserna i ett durkslag.
  8. Tillsätt linser samt vatten. Rör runt.
  9. Rör i kryddorna: lagerblad, oregano, rosmarin, vinäger, socker, salt och peppar samt ev. lite curry.
  10. Låt linssoppan koka på svag värme (gärna under lock) i 30 minuter.
  11. Smaka av linssoppan med salt, vinäger, socker samt peppar.
  12. Servera linssoppan med ett gott bröd och ev. en klick grekisk yoghurt samt någon msk extra olivolja på toppen.


 

Fler recept ur samma kategori som Grekisk linssoppa Faki:

Fetaostsås gourmet-kebabsås med fetaost
Fetaostsås eller gourmet-kebabsås med fetaost. Du mixar bara fetaost med grekisk yoghurt. Vips så har du en supergod grillsås med härlig sälta.
Garnera ev. med nykrossad svartpeppar, hackad persilja samt lite olivolja.
En riktigt god kebabsås med fetaost. God till allt grillat. Citronsaft, vitlök, riven ingefära och honung är också goda att ha i att smaksätta lite extra med.
Grekisk sallad
Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Grekisk mat
Snabb fisksoppa med aioli
En god och snabb variant av fisksoppa baserad på passerade tomater och färdig majonnäs till aioli.
Blir godare om grunden till soppan förbereds innan och får stå i kylen. Sen är det bara att värma och ha i fisken.
Du kan köpa fryst fisk och skaldjur som du kan lägga fryst direkt i den kokande soppan. Lägg då i fryst fisk.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Tomatsoppa med risoni och parmesan
Tomatsoppa med risoni och parmesan. God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter med paprika samt potatis, morötter, lök samt kålrot. Ett nyttigt och enkelt recept på tillbehör som passar till det mesta.
Pommes duchesse potatismos
Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk.
Receptet på Pommes duchesse räcker till en mindre gratängform ca 6 port.
Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.
Stekt lax med risotto
Stekt lax med risotto. Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Oxfile med palsternacksmos
Oxfilé med palsternacksmos, rödvinssås, bakade cocktailtomater och färsk spenat.
Vintips till är ett rött ex. italienskt vin från Sicilien av druvan Nero D'Avola.
Linser med curry, blomkål och potatis
Linser med curry, blomkål och potatis. Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Bruna bönor med halloumi-ost
Bruna bönor med halloumi-ost. En vegetarisk variant på bruna bönor med fläsk där salt smakrik stekt halloumi-ost ersätter fläsket.
Hemgjorda bruna bönor blir billiga och goda. Koka gärna en dubbel sats bruna bönor och spara till senare eller frys in.
Gott med kokt potatis, kokt morot samt linssallad av kokta gröna linser med klyftad rödlök sedan blandat med olivolja, ljus japansk soja, salt och peppar.
Grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller andra kokta grönsaker som broccoli, gröna bönor, brysselkål osv passar också till.
Grekisk linssoppa Faki
Grekisk linssoppa sk Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser från Grekland.
Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.
Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det.
Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.
Du kan ta en klick grekisk yoghurt och ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.
Stora vita bönor marinerade
Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Stora vita bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast.
Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor.
Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook