Linssoppa med spenat

Linssoppa med spenat, kokosmjölk, gröna linser, krossade tomater, indiska kryddor toppad med tärnad salladsost eller paneer. En indisk variant på vegetarisk linssoppa.
Du behöver inte ha alla kryddor i utan det räcker med garam masala om du vill.
Toppa gärna med tärnad indisk vit ost sk paneer. Det är inte så lätta att hitta så här har jag använt vit salladsost eller fetaost.
Vill du ha en vegan linssoppa så använd enbart matolja och ersätt salladsost med tärnad tofu.
Överbliven soppa förvaras i frysen och tinas i mikron. Förvara ej i kylskåp då soppan innehåller spenat.
Istället för fryst hel spenat kan du ta fryst hackad spenat, färsk babyspenat eller färsk rensad och sköljd spenat. Det som är bra med fryst spenat är att man får mycket spenat för pengarna.

8 portioner linssoppa med spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna okokta linser
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 30 gram smör
  • 3 liter vatten
  • 1 burk krossad tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 5 kardemummablommor (valfritt)
  • 10 curryblad (valfritt)
  • 0,5 kanelstång (valfritt)
  • 1 tsk krossade gula senapsfrön (valfritt)
  • 0,5 tsk krossad spiskummin (valfritt)
  • 0,5 tsk krossad koriander (valfritt)
  • 300 gram fryst hel bladspenat
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 gram salladsost eller paneer
  • 1 dl pumpafrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i olja och smör.
  3. Tillsätt linser och fräs runt någon minut.
  4. Tillsätt vatten, krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljongtärning, garam masala, salt, chiliflakes, gurkmeja, kardemummablommor, curryblad och kanelstång.
  5. Morta senapsfrön, spiskummin och koriander samt tillsätt det.
  6. Koka linssoppan i 40 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Tillsätt spenat. Koka i fem minuter till.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd ev. med lite vatten till önskad tjocklek.
  9. Rosta pumpafrön.
  10. Servera linssoppan med rostade pumpafrön och tärnad eller söndersmulad vit salladsost.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer