Lammgryta med kokosmjölk

Lammgryta med kokosmjölk på thailändsk vis med röd curry och jordnötssmör (panang-curry). Vidare limeblad, purjolök, paprika och bambuskott med mera.
Limeblad, thaibasilika och chiliolja med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Har du tid och lust så kan du laga egen röd currypasta (sök recept här på receptfavoriter.se).
Andra grönsaker som passar i är bla minimajs, morot, gröna bönor och ärtor.

4 portioner lammgryta med kokosmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 700 gram lammkött utan ben ex. lammstek. 1 kg med ben.
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 10 tsk röd currypasta
  • 1 purjolök
  • 4 dl vatten
  • 2 piri-piri chili eller chili efter smak
  • 2 msk jordnötssmör
  • 3 tsk socker
  • 2 msk fisksås
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 burk kokosmjölk
  • 10 limeblad
  • 10 blad thaibasilika (valfritt)
  • 1 msk limesaft
  • 2 paprikor - en röd och en gul
  • 1 burk bambuskott ca 200 gram
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär lammköttet i små bitar - förslagsvis ca 1 cm i tjocklek samt 3 cm på längden (mot köttfibrerna).
  2. Skölj och rensa purjolöken.
  3. Strimla den vita delen och grovhacka den gröna. Sätt undan den gröna till senare.
  4. Fräs röd currypasta i en stekpanna i oljan. Tillsätt purjolöken och vänd runt.
  5. Lägg över currypasta och purjolök i en stor stekgryta med lock.
  6. Bryn lite av lammköttet i taget i stekpannan och lägg över efterhand i stekgrytan.
  7. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt jordnötssmör och grovt delad chili.
  9. Låt lammköttet koka mört. Är det mör lammstek så räcker det med 1 timme. Är det mindre mört lammkött så får det koka någon timme till. Smaka på köttet. Hit kan du förbereda och kyla grytan till senare.
  10. Börja koka ris ca 15 minuter innan servering.
  11. Innan servering så fräser du grönsakerna: tärnad paprika, bambuskott och purjolök lite i taget och lägger över i lammgrytan.
  12. Tillsätt kokosmjölken, socker, fisksås, limeblad, limesaft, thaibasilika och svartpeppar. Smaka av. Värm upp.
  13. Servera lammgrytan med jasminris, garnera med färsk koriander eller thaibasilika, chiliolja samt några klyftor lime vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer