Lammgryta med kokosmjölk

Lammgryta med kokosmjölk på thailändsk vis med röd curry och jordnötssmör (panang-curry). Vidare limeblad, purjolök, paprika och bambuskott med mera.
Limeblad, thaibasilika och chiliolja med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Har du tid och lust så kan du laga egen röd currypasta (sök recept här på receptfavoriter.se).
Andra grönsaker som passar i är bla minimajs, morot, gröna bönor och ärtor.

4 portioner lammgryta med kokosmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 700 gram lammkött utan ben ex. lammstek. 1 kg med ben.
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 10 tsk röd currypasta
  • 1 purjolök
  • 4 dl vatten
  • 2 piri-piri chili eller chili efter smak
  • 2 msk jordnötssmör
  • 3 tsk socker
  • 2 msk fisksås
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 burk kokosmjölk
  • 10 limeblad
  • 10 blad thaibasilika (valfritt)
  • 1 msk limesaft
  • 2 paprikor - en röd och en gul
  • 1 burk bambuskott ca 200 gram
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär lammköttet i små bitar - förslagsvis ca 1 cm i tjocklek samt 3 cm på längden (mot köttfibrerna).
  2. Skölj och rensa purjolöken.
  3. Strimla den vita delen och grovhacka den gröna. Sätt undan den gröna till senare.
  4. Fräs röd currypasta i en stekpanna i oljan. Tillsätt purjolöken och vänd runt.
  5. Lägg över currypasta och purjolök i en stor stekgryta med lock.
  6. Bryn lite av lammköttet i taget i stekpannan och lägg över efterhand i stekgrytan.
  7. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt jordnötssmör och grovt delad chili.
  9. Låt lammköttet koka mört. Är det mör lammstek så räcker det med 1 timme. Är det mindre mört lammkött så får det koka någon timme till. Smaka på köttet. Hit kan du förbereda och kyla grytan till senare.
  10. Börja koka ris ca 15 minuter innan servering.
  11. Innan servering så fräser du grönsakerna: tärnad paprika, bambuskott och purjolök lite i taget och lägger över i lammgrytan.
  12. Tillsätt kokosmjölken, socker, fisksås, limeblad, limesaft, thaibasilika och svartpeppar. Smaka av. Värm upp.
  13. Servera lammgrytan med jasminris, garnera med färsk koriander eller thaibasilika, chiliolja samt några klyftor lime vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer