Grillade kycklingspett med nudelsallad

Goda spett med kyckling och ananas serverade med nudlar och grönsaker smaksatta på asiatiskt vis. Gott och nyttigt.
Du kan ugnssteka spetten eller grilla dem på utegrill.

4 portioner grillade kycklingspett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas eller 1 burk ananasringar
  • 600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 2 dl hot chilisås eller ketchup blandad med 1 tsk tabasco
  • 2 msk olivolja
  • Nudelsallad: 250 gram nudlar ex breda bandnudlar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes eller en spansk röd chilifrukt eller valfri chili
  • 3 msk vegetabilisk matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 8 champinjoner
  • 4 msk ostronsås
  • 2 tsk sesamfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 eller tänd grillen.
  2. NUDELSALLAD: Koka upp 1 liter saltat vatten till nudlarna.
  3. Lägg i nudlarna och se till att vattnet täcker. Sätt på lock och ta av från värmen. Låt nudlarna stå i 4 minuter.
  4. Häll av och skölj kalla i ett durkslag.
  5. Skala morot. Dela och skölj purjolök. Skär grönsakerna i ca 0,5 dm långa stavar likt stora tändstickor.
  6. Rensa svamp och skiva den.
  7. Skala och pressa vitlök i en wok eller stekpanna.
  8. Tillsätt 2 msk matolja samt chilin.
  9. Fräs vitlök och chili och slå sedan över i en stor skål.
  10. Fräs morot, purjolök samt svamp i matolja samt sesamolja i några minuter under omrörning. Lägg över i skålen och blanda med vitlöks- och chilioljan.
  11. Tillsätt ostronsåsen.
  12. Blanda i nudlarna samt sesamfrön och rör om.
  13. Vill du servera nudelsalladen varm så kan du mikra, woka eller steka nudlarna varma och blanda med grönsakerna.
  14. Strö över sesamfrön och rör om.
  15. Smaka av med mer ostronsås samt ev. mer salt och chili efter tycke innan servering. Servera gärna med ostronsås och ev. sweet chilisås vid sidan.
  16. KYCKLINGSPETT: Färsk ananas: skär bort skalet på ananasen. Dela den i fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga stammen på varje klyfta (spara halva ananasen i kylen till annat).
  17. Dela ananasklyftorna i ca 2 cm breda bitar.
  18. Burkananas: skär ananasringarna i ca 2 cm breda bitar.
  19. Skär varje kycklingbit i ca 3x3 cm breda tärningar.
  20. Varva kyckling- och ananasbitar på spetten, ca 5 bitar av varje.
  21. Lägg över spetten på en tallrik.
  22. Blanda chilisås med olivolja i en skål. Gillar du heta spett så kan du ta i några droppar tabasco extra.
  23. Pensla spetten med såsen. Ta med såsen ut och pensla med då och då medan du grillar spetten.
  24. Grilla kycklingspetten runt om i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt och spetten fått färg. Du kan också ugnsteka dem i en ugnsform i ca 20 minuter på 225 grader.
  25. Lägg spetten på fat och servera med nudelsalladen.
  26. Du kan blanda lite extra chilisås med olivolja och tabasco och servera i en skål vid sidan (använd ej samma sås du penslat med som varit i kontakt med rå kyckling).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer