AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Kycklingmarinad marinad till kyckling

Kycklingmarinad marinad till kyckling Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
Marinad till ca 0,5 till 1 kg kyckling
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 2 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • MARINAD MED OLIVOLJA, VITLÖK, SOJA OCH SENAP:
  • 1 dl olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk nymalen svart- eller vitpeppar
  • ASIATISK MARINAD MED SWEET CHILI:
  • 1 veg. matolja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk finriven ingefära
  • några droppar sesamolja
  • ev. sesamfrön att vända kycklingen i innan grillning
  • THAI MARINAD MED JORDNÖTTER:
  • 1 dl kokosmjölk
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 tsk sambal oelek, chilipasta efter smak
  • GRILLMARINAD MED SÖT GOD SOJA:
  • 0,5 dl söt, tjock soja som Ketjap Manis
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl olivolja eller matolja
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • BARBEQUEMARINAD:
  • 0,5 dl chili sås
  • 0,5 dl ketchup
  • 4 msk tomatpure
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk honung eller finhackad ananas i spad
  • 1 klyfta vitlök
  • Salt och svartpeppar samt tabasco efter smak
  • GREKISK GRILLMARINAD:
  • En pressad citron samt ev. rivet skal
  • 3 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk torkad rosmarin eller två små kvistar färsk rosmarin
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • YOGHURTMARINAD KEBABSTYLE:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • skal och saft från en halv citron
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 - 1 tsk paprikapulver, gärna stark
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm kajennpeppar
  • YOGHURTMARINAD MED AJVAR:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk ajvar - paprikaröra
  • YOGHURTMARINAD MED MANGO CHUTNEY:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk mango chutney
  • YOGHURTMARINAD MED CURRY:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 2 tsk curry (här kan du välja sort som stark eller mer koriander som garam masala)
  • 1 rivet äpple
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 pressad klyfta vitlök

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med den kyckling du vill marinera. Banka gärna ut kycklingfiléer lite eller dela den i mindre bitar ( om du vill trä på spett sedan). Kycklingklubbor kan du dela i mindre delar eller marinera hela.
  2. Gör du dubbelsats av ex. yoghurtmarinaden så är de goda till som sås. Då tar du undan halva marinaden i en skål och serverar till kycklingen sedan som sås. Ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
  3. Torka ev. bort söt marinad och salta och peppra kycklingbitarna något.
  4. Sedan är det bara att grilla, ugnssteka eller steka kycklingbitarna som filéer eller i bitar på spett över grillen eller hela kycklingklubbor i ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingmarinad marinad till kyckling:

Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Kycklinggryta med Dijonsenap och grädde
Kycklinggryta med Dijonsenap, dragon och grädde. En god gryta med kyckling, blomkål, purjolök, morot, champinjoner i gräddig sås smaksatt med stark Dijonsenap, dragon och en aning curry.
Kycklinggrytan är god med basmatiris, råris, thairis, kokt vete, pressa potatis eller kokt potatis. Funkar med pasta också.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i grytan är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Helstekt kyckling ugnstekt kyckling
Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling. Klassisk helstekt kyckling kan du servera med gräddsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka. Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Grillade isterband med persiljestuvad potatis
Grillade isterband med persiljestuvad potatis. Här med grillad majs och paprika som tillbehör.
Andra goda tillbehör till isterbanden är inlagda rödbetor och grovkornig senap.
Isterbanden kan också stekas i grillpanna eller stekpanna.
Kycklingmarinad marinad till grillad kyckling
Kycklingmarinad. En god och smakrik marinad till kycklingfilé eller grillad kyckling. Blanda grillmarinaden och pensla kycklingen du ska grilla. Passar till kycklingfile, hel kycking, kycklingklubbor, kycklingvingar eller kycklingdelar från en styckad kyckling.
Du kan såklart ha andra kryddor i kycklingmarinaden ex. 1 tsk paprikapulver; eller 1 tsk spiskummin; eller 1 msk garam masala; eller 2 msk tandoori pasta; 2 msk ostronsås osv.
Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta. Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv.
Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Blåbärsgifflar
Blåbärsgifflar. Gifflar med fyllning av blåbärs- och mandelmassa.
Pumpapaj paj med pumpa
Pumpapaj. Paj med pumpa är gott som dessert. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie.
Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass.
Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.
Stekt kyckling ugnstekt
Stekt kyckling, Saftig och gyllene ugnsstekt kyckling. Här har jag valt att steka kycklingen i bitar så blir den jämnare stekt samt det går lite snabbare.
Grillad kyckling är god med det mesta. Förslagsvis med potatisgratäng och tomat-, avokado- samt grönsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.
Köp gärna en fin svensk kravmärkt kyckling.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor
Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Oxfile med sallad
Oxfilé med sallad. Grillad eller stekt oxfilé med grönsallad, tomat, kapris, Dijondressing, riven zucchini och rödlök.
Gott och nyttigt.
Gott i salladen är också finriven morot, riven rödbeta, riven rotselleri, strimlad paprika, vit eller grön sparris, fetaost, mozzarellaost med mera.
Om du vill kan du även ha till klyftpotatis och Bearnaisesmör - sök recept här på Receptfavoriter.se
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Marinerad fläskfilé
Marinerad fläskfilé blir god med vitlök, olivolja, soja, honung och örtkryddor. Perfekt att grilla, steka eller ugnsteka.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Currypasta curryblandning
Currypasta eller curryblandning. En blöt indisk kryddblandning eller kryddpasta. Gör din egen currypasta. Samma curryblandning som till torr curry men här tillsätts färsk chili, gul lök, vitlök, färsk galangal, färsk gurkmeja och tamarind samt vinäger eller citron juice, olja eller ghee (indiskt skirat smör).
Du kan ersätta ex. färsk gurkmeja med torkad gurkmeja.
Du hittar ingredienser i en välsorterad asiatisk butik.
Currypastan använder du som grund till indiska grytor, linsgrytor som dahl och soppor. Fräs gärna kryddpastan i skirat smör eller olja och tillsätt sedan övriga ingredienser enligt önskat recept.
Du behöver en mortel eller kaffebönsmixer samt en matberedare (eller en mycket stor mortel att finfördela currypastan i).
Italiensk dressing
Italiensk dressing med balsamvinäger, olivolja och vitlök. God som salladsdressing eller marinad till grillad kyckling, paprika, zucchini eller fisk.
Dressingen håller sig flera dagar om du förvarar den lufttätt.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook