AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Kycklingmarinad marinad till kyckling

Kycklingmarinad marinad till kyckling Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
Marinad till ca 0,5 till 1 kg kyckling
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 2 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • MARINAD MED OLIVOLJA, VITLÖK, SOJA OCH SENAP:
  • 1 dl olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk nymalen svart- eller vitpeppar
  • ASIATISK MARINAD MED SWEET CHILI:
  • 1 veg. matolja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk finriven ingefära
  • några droppar sesamolja
  • ev. sesamfrön att vända kycklingen i innan grillning
  • THAI MARINAD MED JORDNÖTTER:
  • 1 dl kokosmjölk
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 tsk sambal oelek, chilipasta efter smak
  • GRILLMARINAD MED SÖT GOD SOJA:
  • 0,5 dl söt, tjock soja som Ketjap Manis
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl olivolja eller matolja
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • BARBEQUEMARINAD:
  • 0,5 dl chili sås
  • 0,5 dl ketchup
  • 4 msk tomatpure
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk honung eller finhackad ananas i spad
  • 1 klyfta vitlök
  • Salt och svartpeppar samt tabasco efter smak
  • GREKISK GRILLMARINAD:
  • En pressad citron samt ev. rivet skal
  • 3 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk torkad rosmarin eller två små kvistar färsk rosmarin
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • YOGHURTMARINAD KEBABSTYLE:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • skal och saft från en halv citron
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 - 1 tsk paprikapulver, gärna stark
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm kajennpeppar
  • YOGHURTMARINAD MED AJVAR:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk ajvar - paprikaröra
  • YOGHURTMARINAD MED MANGO CHUTNEY:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk mango chutney
  • YOGHURTMARINAD MED CURRY:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 2 tsk curry (här kan du välja sort som stark eller mer koriander som garam masala)
  • 1 rivet äpple
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 pressad klyfta vitlök

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med den kyckling du vill marinera. Banka gärna ut kycklingfiléer lite eller dela den i mindre bitar ( om du vill trä på spett sedan). Kycklingklubbor kan du dela i mindre delar eller marinera hela.
  2. Gör du dubbelsats av ex. yoghurtmarinaden så är de goda till som sås. Då tar du undan halva marinaden i en skål och serverar till kycklingen sedan som sås. Ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
  3. Torka ev. bort söt marinad och salta och peppra kycklingbitarna något.
  4. Sedan är det bara att grilla, ugnssteka eller steka kycklingbitarna som filéer eller i bitar på spett över grillen eller hela kycklingklubbor i ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingmarinad marinad till kyckling:

Kycklinggryta
Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz. Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Oxfilé med Gorgonzolasås
Oxfilé med Gorgonzolasås. Här med grillad zucchini och tomathalva samt kokt potatis, knippmorot och vårlök.
Du kan också ha valfria tillbehör till oxfilén och ädelostsåsen ex. klyftpotatis och wokgrönsaker.

Laxpaket med mozzarella
Laxpaket med mozzarella, basilika, tomat, vitlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Ett foliepaket med italienska smaker. Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Chorizo med pasta och ajvar
Chorizo med pasta och ajvar. Gott och enkelt. Chorizo är en stark smakrik korv. Köp färsk och fin chorizo.
Blir även gott med andra färska fina korvar.
Gör gärna hemgjord ajvar (paprikaröra) - sök här på receptfavoriter.
Vill du ha GI-variant så skippa pastan (eller välj fullkornspasta) och öka på bönor och avokado i salladen samt servera ajvaren som röra till.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Ostgratinerad kassler med ananas
Ostgratinerad kassler med ananas. Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Du kan ta ananas från burk eller lyxa till det med riktig färsk ananas. Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.
Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.
Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.
Färsk ananas: lagar du med färsk ananas då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat. Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.
Äppelrutor med mascarponetopping
Äppelrutor med mascarponetopping. Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost.
Servera gärna med en god kopp espresso eller vanligt kaffe.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Muffins
Olika muffins. En grundsmet till muffinssmet du kan smaksätta till muffins med olika smaker. Ex. kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins, rabarbermuffins osv.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Grillade pilgrimsmusslor
Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Pyttipanna med oxfile
Pyttipanna med oxfilé, ägg och rödbetor. En riktigt lyxig pyttipanna.
Gott att laga på färsk eller överbliven oxfilé som resträtt.
Pytten kan serveras med stekt ägg om man vill det. Gott till är saltgurka och inlagda rödbetor.
Här med lite sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök till. En grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till också.
Tillsätter du 2 dl grädde samt 2 msk mörk maizenaredning till pytten på slutet och kokar upp får du gräddstuvad oxfilépytt.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Kycklingmarinad marinad till kyckling
Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Marinad till fisk
Marinad till fisk. Fiskmarinad och grillolja till fisk som lax, vit fisk som gös samt fiskspett mm.
Om du gillar chili kan du ha i en finhackad chilifrukt ex. röd spansk peppar. Något grönt som finhackad persilja kan man också ha i marinaden. Andra goda örter i fiskmarinad är dill, färsk koriander, rosmarin, timjan mm.
Vinägrett med rödlök
Vinägrett med rödlök som marineras mjuk i vinäger, salt, olivolja samt honung. Rödlöken blir mjuk, god och mild i smaken när den marineras.
Vinägretten passar som sås och dressing till all slags sallad, grillade grönsaker; fisk eller kött.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook