AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Kycklingmarinad marinad till kyckling

Kycklingmarinad marinad till kyckling Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Räcker till ca 1 kg kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 14)
2 dl marinad
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 2 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • MARINAD MED OLIVOLJA, VITLÖK, SOJA OCH SENAP: 1 dl olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk nymalen svart- eller vitpeppar
  • ASIATISK MARINAD MED SWEET CHILI: 1 vegetabilisk matolja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 1 dl sesamfrön att vända kycklingen i innan grillning
  • THAI MARINAD MED JORDNÖTTER: 1 dl kokosmjölk
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 tsk sambal oelek, chilipasta efter smak
  • GRILLMARINAD MED SÖT GOD SOJA: 0,5 dl söt, tjock soja som Ketjap Manis
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl olivolja eller matolja
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • BARBEQUEMARINAD: 0,5 dl chili sås
  • 0,5 dl ketchup
  • 4 msk tomatpure
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk honung eller finhackad ananas i spad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco efter smak
  • GREKISK GRILLMARINAD: 1 citron, saft och rivet skal
  • 3 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk torkad rosmarin eller två små kvistar färsk rosmarin
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • YOGHURTMARINAD KEBABSTYLE: 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 0,5 citron, skal och saft
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 krm kajennpeppar
  • YOGHURTMARINAD MED AJVAR: 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk ajvar - paprikaröra
  • YOGHURTMARINAD MED MANGO CHUTNEY: 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk mango chutney
  • YOGHURTMARINAD MED CURRY: 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 2 tsk curry (här kan du välja sort som stark eller mer koriander som garam masala)
  • 1 rivet äpple
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 pressad klyfta vitlök

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med den kyckling du vill marinera. Banka gärna ut kycklingfiléer lite eller dela den i mindre bitar ( om du vill trä på spett sedan). Kycklingklubbor kan du dela i mindre delar eller marinera hela.
  2. Gör du dubbelsats av ex. yoghurtmarinaden så är de goda till som sås. Då tar du undan halva marinaden i en skål och serverar till kycklingen sedan som sås. Ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
  3. Torka ev. bort söt marinad och salta och peppra kycklingbitarna något.
  4. Sedan är det bara att grilla, ugnssteka eller steka kycklingbitarna som filéer eller i bitar på spett över grillen eller hela kycklingklubbor i ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingmarinad marinad till kyckling:

Grillad stekt kycklingfilé kycklingfile
Grillad eller stekt kycklingfilé marinerade med olivolja, örter, vitlök och lagerblad. Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.
Istället för färska örter kan du ta 4 msk frysta örter provencale eller några krm torkade kryddor.
Club sandwich
Club sandwich är en klassiker med grillad kyckling. I en Club Sandwich ger bacon sälta, tomater friskhet, rödlök och bröd sötma samt currymajonnäs förenar smakerna.
Club Sandwich passar som lunch eller fräsch och lättare rätt med sallad, currymajonnäs, grillat bröd och mör kyckling. En god rätt att grilla på vår eller sommar.
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Oxfilé med calvados- och pepparsås
Oxfilé med calvados- och pepparsås samt potatisgratäng. Servera gärna med en blandad grönsallad toppad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Räkna 4 bitar oxfilé på 130-150 gram styck eller efter tycke.
Vintips till oxfilén är en fransk Bourgogne eller annat rött vin av Pinot Noir.
Till calvadossåsen så är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak att föredra ex. Lecompte Originel.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Älgburgare
Älgburgare. Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Ugnsgrillad paprika, lök och potatis
Ugnsgrillad paprika med lök och potatis passar som tillbehör till det mesta.
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Quorn med med pesto och grönsaker
Quorn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med quornfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En Gi-anpassad vegetarisk rätt med quorn. Om du ej vill ha GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går också bra att grilla quornfilén istället för att ugnssteka den.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor till dessert med lönnsirap och smör.
Med en halv burk majs och en halv hackad paprika i smeten kan man servera pannkakorna med avokado, mango och tomatsalsa och matyoghurt blir pannkakorna god lunch.
0,5 dl blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad - en höjdare.
Det finns färdiga mixar pannkakssmet som både är lätta och goda, men dyrare.
Crepes med äpple och kanel
Crêpes med äpple och kanel i karamellsås. Vill du göra crêpesen riktigt festliga så kan du flambera dem Calvados innan servering.
Serverar du som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin eller Pommeau från Normandie.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng samt marinerade svarta Puylinser med grönkål.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Räkna förslagsvis 2 ankbröst, ca 150-200 gram per portion, totalt 600-800 gram.
Vintips till ankbrösten är ett rött vin som Pinot Noir (som har lite bäriga lättare toner med sting av vitpeppar) från Bourgogne (Frankrike), Chile eller Nya Zeeland.
Ankbrösten kan också grillas istället för stekas. Låt då brösten eftersteka inslagna i folie på låg värme ca 10 minuter och sedan vila lika länge.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Dressing till sallad
Dressing till sallad. En klassisk vinägrett med vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger, lagrad rödvinsvinäger eller mörk balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Italiensk dressing
Italiensk dressing med balsamvinäger, olivolja och vitlök. God som salladsdressing eller marinad till grillad kyckling, paprika, zucchini eller fisk.
Dressingen håller sig flera dagar om du förvarar den lufttätt.
Marinad med soja
Marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
En mycket god grillmarinad med inspiration från Asien och Korea.
Passar att marinera samt att pensla på under tillagning. Gott till kött som revbensspjäll, fläskkarré, grillspett, kyckling; fisk som lax; skaldjur; grillade grönsaker som zucchini, paprika, portabello svamp och lök med mera.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook