AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Kycklingmarinad marinad till kyckling

Kycklingmarinad marinad till kyckling Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
Marinad till ca 0,5 till 1 kg kyckling
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 2 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • MARINAD MED OLIVOLJA, VITLÖK, SOJA OCH SENAP:
  • 1 dl olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk nymalen svart- eller vitpeppar
  • ASIATISK MARINAD MED SWEET CHILI:
  • 1 veg. matolja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk finriven ingefära
  • några droppar sesamolja
  • ev. sesamfrön att vända kycklingen i innan grillning
  • THAI MARINAD MED JORDNÖTTER:
  • 1 dl kokosmjölk
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 tsk sambal oelek, chilipasta efter smak
  • GRILLMARINAD MED SÖT GOD SOJA:
  • 0,5 dl söt, tjock soja som Ketjap Manis
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl olivolja eller matolja
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • BARBEQUEMARINAD:
  • 0,5 dl chili sås
  • 0,5 dl ketchup
  • 4 msk tomatpure
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk honung eller finhackad ananas i spad
  • 1 klyfta vitlök
  • Salt och svartpeppar samt tabasco efter smak
  • GREKISK GRILLMARINAD:
  • En pressad citron samt ev. rivet skal
  • 3 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk torkad rosmarin eller två små kvistar färsk rosmarin
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • YOGHURTMARINAD KEBABSTYLE:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • skal och saft från en halv citron
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 - 1 tsk paprikapulver, gärna stark
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm kajennpeppar
  • YOGHURTMARINAD MED AJVAR:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk ajvar - paprikaröra
  • YOGHURTMARINAD MED MANGO CHUTNEY:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 6 msk mango chutney
  • YOGHURTMARINAD MED CURRY:
  • 2 dl naturell yoghurt, ex. grekisk matyoghurt eller Larsa gräddyoghurt
  • 2 tsk curry (här kan du välja sort som stark eller mer koriander som garam masala)
  • 1 rivet äpple
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 pressad klyfta vitlök

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med den kyckling du vill marinera. Banka gärna ut kycklingfiléer lite eller dela den i mindre bitar ( om du vill trä på spett sedan). Kycklingklubbor kan du dela i mindre delar eller marinera hela.
  2. Gör du dubbelsats av ex. yoghurtmarinaden så är de goda till som sås. Då tar du undan halva marinaden i en skål och serverar till kycklingen sedan som sås. Ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
  3. Torka ev. bort söt marinad och salta och peppra kycklingbitarna något.
  4. Sedan är det bara att grilla, ugnssteka eller steka kycklingbitarna som filéer eller i bitar på spett över grillen eller hela kycklingklubbor i ugnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingmarinad marinad till kyckling:

Pulled kyckling
Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar. Dragen kyckling är gott att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.
Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish. Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också. Klyftpotatis är också gott till.
Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.
Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.
Kyckling Curry höns curry
Kycklingcurry eller hönscurry. Currygryta med kokt kyckling eller höns, currysås samt grönsaker serverat med ris. En klassisk god currygryta med kycklingbuljong och kycklingkött från kokt höns eller kyckling.
Överbliven hönsbuljong eller kycklingbuljong kan du spara i kylen eller frysa in. God som fond och grund till den mesta sås eller soppa.
Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
Kycklingschnitzel med parmesan
Kycklingschnitzel med parmesan samt auberginegratäng och sallad på vita bönor, rucola och pinjenötter.
Med auberinegratäng och sallad med vita bönor blir denna rätt GI-vänlig.
Du kan såklart ha andra tillbehör till parmesankycklingen ex. klyftpotatis, råris eller pasta samt tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Ryggbiff med rostade rotsaker och rödbetstzatziki
Ryggbiff med rostade rotsaker i basilikaolja serverat med rödbetstzatziki.
Överbliven basilikaolja kan du spara i kylen och servera till annat ex. som salladsdressing eller som grillolja till kyckling, fisk eller skaldjur.
Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.
Andra goda rotfrukter att blanda med är rotselleri, persiljerot och kålrot.
Persiljesmör aromsmör med persilja
Persiljesmör. Aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm.
Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter, yoghurtsås och grönsallad.
Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Pizzadeg pizza med bakpulver
Pizzadeg till pizza med bakpulver. Pizzadeg utan jäst som går snabbt att göra. Pizzarecept till en långpanna.
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Entrecote med rödvinssås
Entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och sallad.
Godast blir rödvinssåsen med riktig kalvfond istället för vatten som i nedan recept. Gör egen eller köp färdig i välsorterad köttdisk. Då behöver du ej reda med vetemjöl om ej önskar en tjockare sås. Jag använder ej buljongtärning eller flytande köttfond då jag tycker den bara smakar salt och konstigt. Då blir rödvinssåsen bättre utan. Istället har jag här vatten och ljus japansk soja.
Du kan grilla entrecote och tomathalvor på utegrill om du önskar. Nedan har jag valt att grilla/steka i grillpanna.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Frankrike.
Färsk gnocchi med salsiccia och tomatsås
Färsk gnocchi med salsiccia och tomatsås. En snabb och enkel vardagsrätt som passar till lunch eller middag.
Godast blir det med färsk pasta, färsk korv som ex. salsiccia samt riven parmesanost. På bilden är det färsk salsiccia från City Gross.
Oxrulader med mozzarella och parmaskinka
Oxrulader av lövbiff fyllda med mozzarella och parmaskinka. Serverade med rostad paprika, potatis, kålrot samt morot; sallad med vita bönor och ruccola samt en tzatziki.
Du kan ta kalvkött eller kycklingfilé istället för lövbiff. Använder du ett segare kött så kan du koka ruladerna i en halvtimme i lite vitt vin under lock så att köttet blir mört.
Du kan ta prosciuttoskinka istället för parmaskinka. Grönsaker kan du ta efter tycke ex. rotselleri, palsternacka osv.
Lägg gärna vita bönor i blöt dagen innan och koka en stor omgång dagen efter och spara i påsar i frysen till flera sallader.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Marinad till fisk
Marinad till fisk. Fiskmarinad och grillolja till fisk som lax, vit fisk som gös samt fiskspett mm.
Om du gillar chili kan du ha i en finhackad chilifrukt ex. röd spansk peppar. Något grönt som finhackad persilja kan man också ha i marinaden. Andra goda örter i fiskmarinad är dill, färsk koriander, rosmarin, timjan mm.
Marinad med soja
Marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
En mycket god grillmarinad med inspiration från Asien och Korea.
Passar att marinera samt att pensla på under tillagning. Gott till kött som revbensspjäll, fläskkarré, grillspett, kyckling; fisk som lax; skaldjur; grillade grönsaker som zucchini, paprika, portabello svamp och lök med mera.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook