Marinerad kycklingfile med örtyoghurtsås

En perfekt rätt att förbereda innan till bjudning, fest, middag, picknick eller buffé. Smidig att förbereda innan.
Den marinerade kycklingen serveras kallskuren på fat med grön god örtsås till. Det går såklart utmärkt att servera kycklingen nylagad och varm också.
Kokt potatis, potatissallad, pestopotatis, couscoussallad, kokt basmatiris, quinoa, klyftpotatis eller pastasallad passar till.
Tomatsallad, oliver, soltorkade tomater, ett gott bröd typ foccacia, grönsallad och mango chutney är rätter som passar på en buffé.
Vintips är ett fylligt vitt vin från Soave, Italien.
Dubblar du detta recept så är det smidigt att steka färdigt kycklingen i ugnen i en långpanna.
På bilden har jag pestopotatis och tomatsallad till. Pestopotatis är kokta små färskpotatisar som fått svalna och sedan vänts med någon msk pesto och lite olivolja.

4 portioner kycklingfile med örtyoghurtsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller två msk hackad färsk timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två msk hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad oregano eller två msk hackad färsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • Örtyoghurtsås: 10 blad färsk basilika eller motsvarande fryst hackad
  • 1 msk pesto
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 4 dl matyoghurt, typ grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader (eller laga färdigt kycklingen i en stekpanna med lock).
  2. Tillaga först kycklingfiléerna.
  3. Salta och peppra kycklingfiléerna.
  4. Stek dem i olivolja så att de får färg.
  5. Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
  6. Ta ut kycklingen och skär ett snitt en filé och se om den är klar. Använd gärna en stektermometer och stek till innertemperatur 68 grader. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr.
  7. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
  8. Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Skeda över marinaden.
  10. Kycklingen kan nu serveras direkt, stå en stund eller kylas och serveras nästa dag. Förvara isåfall i kylskåp övertäckt.
  11. Garnera ev. kycklingen med färska örter som basilika, timjan och/eller oregano vid servering.
  12. Örtyoghurtsås: Skeda upp yoghurt i en skål.
  13. Hacka basilika och rör i.
  14. Skala och pressa vitlök och rör i.
  15. Smaka av med pesto, salt och peppar samt citronsaft.
  16. Servera örtyoghurtsåsen samt övriga tillbehör vid sidan till den marinerade kycklingen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer