Kycklinggryta med paprika och champinjoner

Introduktion och förberedelse

Kycklinggryta med grönsaker som paprika och champinjoner i krämig currysås med lite grädde serverad med ris.

Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling, lök, vitlök, paprika, champinjoner, curry, garam masala och chiliflakes samt lite grädde.

Grytan kan du laga med hel styckad kyckling, kycklingklubbor eller kycklingfilé.

Serveringsförslag

Gott till är ris som basmatiris eller råris - du hittar koktider här.

Varianter

Du kan variera med grönsaker efter eget tycke.

  • Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
  • Vidare passar färdig fryst grönsaksblandning som grytmix eller wokmix.

Kycklinggrytan serverad på tallrik garnerad med salladslök
Kycklinggrytan blir krämig med smör och grädde samt fräsch med champinjoner och paprika. Garnera gärna med salladslök. Ris är gott till.

4 portioner kycklinggryta med ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling, fyra kycklingklubbor eller fyra kycklingfiléer eller ca 500 gram annat strimlat kycklingkött
  • 3 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök att garnera med
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Med färsk hel kyckling: skär loss låren och dela dem. Skär loss vingarna. Skär ut kycklingfiléerna och tärna dem i ca 2 cm tärningar samt lägg på en tallrik. Bryn kycklinglår och vingar i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra dem. Lägg över dem i en gryta och skölj ur pannan med någon dl vatten samt häll över kycklingbitarna. Låt kycklingbitarna koka under lock medan du förbereder resten. Kycklingfilé-tärningarna bryns senare.
  3. Med kycklinglår: dela dem och laga som hel kyckling ovan.
  4. Med kycklingfilé: skär i tärningar ca 2x2 cm bitar, bryn dem och tillsätt dem att koka klart med grytan några minuter på slutet.
  5. Currysås: smält smör i en gryta.
  6. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  7. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  8. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  9. Tillsätt grädden, rör och koka upp till en currysås under omrörning.
  10. Tillsätt currysåsen till kycklingen i grytan. Rör om och låt koka på medelvärme.
  11. Tillsätt buljongtärning samt smaka av med salt och peppar.
  12. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  13. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Skölj och tärna under tiden paprika.
  15. Fräs paprikan i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  16. Fräs kycklingfilébitarna i lite olja i stekpannan. Lägg över i grytan och rör om. Skölj ur pannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  17. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  18. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  19. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  20. Servera kycklinggrytan med ris samt fräst salladslök på toppen och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-22