Kycklinggryta med ris

Kycklinggryta med ris, grönsaker, curry och grädde. God med Mango chutney till.
Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling men man kan också ta fyra kycklinglår, fyra kycklingfiléer eller 500 gram strimlat kycklingkött.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.

4 portioner kycklinggryta med ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling
  • 6 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök att garnera med
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Med färsk hel kyckling: skär loss låren och dela dem. Skär loss vingarna. Skär ut kycklingfiléerna och tärna dem i ca 2 cm tärningar samt lägg på en tallrik. Bryn kycklinglår och vingar i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra dem. Lägg över dem i en gryta och skölj ur pannan med någon dl vatten samt häll över kycklingbitarna. Låt kycklingbitarna koka under lock medan du förbereder resten. Kycklingfilé-tärningarna bryns senare.
  3. Med kycklinglår: dela dem och laga som hel kyckling ovan.
  4. Med kycklingfilé: skär i tärningar ca 2x2 cm bitar, bryn dem och tillsätt dem att koka klart med grytan några minuter på slutet.
  5. Currysås: smält smör i en gryta.
  6. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  7. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  8. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  9. Tillsätt grädden, rör och koka upp till en currysås under omrörning.
  10. Tillsätt currysåsen till kycklingen i grytan. Rör om och låt koka på medelvärme.
  11. Tillsätt buljongtärning samt smaka av med salt och peppar.
  12. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  13. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Skölj och tärna under tiden paprika.
  15. Fräs paprikan i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  16. Fräs kycklingfilébitarna i lite olja i stekpannan. Lägg över i grytan och rör om. Skölj ur pannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  17. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  18. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  19. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  20. Servera kycklinggrytan med ris samt fräst salladslök på toppen och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer