AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Kristyr

Kristyr Kristyr till kakor, bakverk, muffins, pepparkakor, pepparkakshus. Kristyrrecept.
Kristyr kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt.
Denna kristyr håller sig bättre, är lättare att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr. Kristyr passar därför till ex. pepparkakshus. Vanlig glasyr till ex. mazarin eller kanelbullar blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 15)
1 sats kristyr sockerkristyr
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 6 min

Ingredienser:

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita av ett medelstort ägg
  • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Tillagning:

  1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.
  2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård.
  3. Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex. röd eller grön.
  4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
  5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
  6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna eller pepparkakshuset.
  7. Spritsa kristyren på bakverket eller det du har den till och låt sedan kristyren stelna.


 

Fler recept ur samma kategori som Kristyr:

Saffransbullar
Saffransbullar, saffranskusar, lussebullar eller saffranbröd - kärt barn har många namn.
För att få ut mer smak av saffranen så kan du stöta den i en mortel med 2 msk av sockret eller 2 cl sprit som brännvin (då löser sig smaken i sockret eller alkoholen). Skölj sedan ur morteln med lite av mjölken och värm sedan med smöret.
Hälften av smöret kan ersättas med 150 gram Kesella eller naturell färskost.
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Midsommarbakelse
Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Mandelbräck
Mandelbräck är ett gott julgodis. Bräck med mandel. Bräck är en hård knaprik och spröd kola likt Dajm här smaksatt med god mandel.
Istället för mandel kan du andra nötter som jordnötter, valnötter, hasselnötter eller efter tycke.
Det är viktigt att använda en stektermometer för att kontrollera temperaturen exakt.
Snabb kavring utan skållning
Snabb kavring utan skållning. En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.
Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Krusbärsvin
Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Hembakat korvbröd
Hembakat korvbröd. Hemgjort korvbröd är kanongott med riktig god korv (leta upp en köttig kvalitetskorv).
Tillbehör till korv med bröd kan vara olika senap, ketchup, boston gurka, räksallad, rostad lök, ajvar mm.
Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare korvbröd.
Med dinkelmjöl så får du Gi-korvbröd. Detta recept på hembakt bröd blir också goda hamburgerbröd.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Jordgubbar i lime
Jordgubbar i lime är en mycket enkel dessert men överraskande god. Gott med vaniljglass eller sorbet. Sött mousserande som Asti spumante är en trevlig avslutning (finns som halvflaska).
Coleslaw med yoghurt
Coleslaw med yoghurt. Snabb, enkel, nyttig och god röra med strimlad vitkål i grekisk yoghurt. En vitkålssallad smaksatt med lite vitlök, vinäger, socker samt rödlök.
Coleslaw är gott till grillat, hembakt pizza, revbensspjäll eller på buffé.
Sillmacka sillsmörgås
Sillmacka eller sillsmörgås. Mörk kavring med kokt ägg och inlagd sill.
Du kan ta vilken sill du vill. Vanlig klar inlagd sill tycker jag passar bäst. Andra förslag är löksill, glasmästarsill, stekt inlagd sill osv blir såklart goda sillmackor de med.
Här har jag valt kavring som bröd men du kan såklart ta vilket bröd du vill - mörkt bröd passar dock bäst till sillmackor.
Snaps och öl passar fint till sillmackor. Mjölk är annars också gott.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook