AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Kristyr

Kristyr Kristyr till kakor, bakverk, muffins, pepparkakor, pepparkakshus. Kristyrrecept.
Kristyr kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt.
Denna kristyr håller sig bättre, är lättare att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr. Kristyr passar därför till ex. pepparkakshus. Vanlig glasyr till ex. mazarin eller kanelbullar blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 15)
1 sats kristyr sockerkristyr
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 6 min

Ingredienser:

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita av ett medelstort ägg
  • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Tillagning:

  1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.
  2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård.
  3. Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex. röd eller grön.
  4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
  5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
  6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna eller pepparkakshuset.
  7. Spritsa kristyren på bakverket eller det du har den till och låt sedan kristyren stelna.


 

Fler recept ur samma kategori som Kristyr:

Saftiga Lussekatter eller saffransbröd
Saftiga Lussekatter eller saffransbröd med Kesella istället för en del av smöret.
Vill du bara ha smör i så tar du 200 gram smör och tar bort Kesellan.
Drömmar med nötter Nötdrömmar
Drömmar med nötter. Nötdrömmar är en variant av de klassiska Drömmarna smaksatta med nötter. Goda, enkla och snabba småkakor att baka.
På bilden med hasselnötter.
Mandelformar mandelmusslor
Mandelformar eller mandelmusslor. Hembakta mandelformar eller mandelmusslor är goda fyllda med vispad grädde och sylt eller varma bär till dessert, kafferepet, till julbord eller buffé.
Har du inte så många formar att baka med så kan du baka i omgångar.
Tillbehör: lättvispad grädde, varma bär eller sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt eller glass eller bärparfait.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Jultryffel chokladtryffel till jul
Jultryffel. Gör hemgjord chokladtryffel till jul med nougat och konjak. Enkla och snabba jultryfflar med choklad, nougat, grädde, smör smaksatta med konjak.
Istället för konjak kan du ta calvados, whisky eller likör med apelsinsmak, mint eller körsbärssmak.
Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad. Godast blir jultryfflarna dock med finare choklad ex. Lindt eller Valrhona.
Frostade frukter
Frostade frukter. Att frosta frukter går ut på att få dem att se ut som om de har frost - fast att det egentligen är socker och äggvita.
Välj frukter som man inte behöver skala för att äta ex äpplen och päron och undvik ex. clementiner.
Självklart kan man äta den frostade frukten också. Men ligger de för länge gör de kanske mest glädje som prydnad.
Julköttbullar
Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Receptet till julköttbullar är samma som till vanliga köttbullar med tillägget att man kan ha i kryddpeppar.
På restaurang görs de också ofta mindre. Av någon anledning så har köksmästarna vid Sveriges julbord fått för sig att det går åt mindre köttbullar om de är små eftersom man tror att varje gäst ändå tar samma antal köttbullar. Vilket givetvis är helt fel - gästerna äter alltid tills de storknar.
Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller kokt bulgur.
Du kan använda nötfärs, fläskfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.
Julköttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Potatisgratäng
Potatisgratäng. Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Vaniljkräm chokladkräm
Vaniljkräm eller chokladkräm till fyllning av tårtor, bakelser, macarons och desserter.
En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på. Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.
Istället för vaniljstång kan du ta 1 msk vaniljsocker. Tillsätter du 1 msk kakaopulver får du chokladkräm.
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, ca 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Tänk på att mjöl har olika fuktighet beroende på typ av vete, när och hur det är malt samt förvaring med mera. Därför får du tillsätta degvätska eller vatten lite på känn tills degen är något lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe
Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Tomatsallad med yoghurt
Tomatsallad med yoghurt, citron och mynta. En kall sallad med matyoghurt som är god till meze, grillat eller stark mat som ex. indiskt. En variant på Raita.
Fyllda frallor med kyckling, guacamole och groddar
Fyllda frallor med kyckling, guacamole och groddar. Goda och nyttiga mackor till lunch, picknick eller utflykt.
Du kan välja frallor efter eget tycke. På bilden frallor med solrosfrön. Även baguette, ciabatta eller surdegsbröd blir gott.
Alla ingredienser kan du köpa färdiga men du kan också laga allt själv från början. Ex. köp färdiga eller baka egna bröd. Likaså kycklingen kan du köpa färdig eller grilla egen. Du kanske har kallt kycklingkött över att använda till smörgåsarna? Groddar kan man också grodda egna eller köpa färdiggroddade. Guacamolen finns också färdig eller så kan du mosa egna avokados. Sök recept här på Receptfavoriter.se.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook