AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Kristyr

Kristyr Kristyr till kakor, bakverk, muffins, pepparkakor, pepparkakshus. Kristyrrecept.
Kristyr kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt.
Denna kristyr håller sig bättre, är lättare att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr. Kristyr passar därför till ex. pepparkakshus. Vanlig glasyr till ex. mazarin eller kanelbullar blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
1 sats kristyr sockerkristyr
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 6 min

Ingredienser:

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita av ett medelstort ägg
  • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Tillagning:

  1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.
  2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård.
  3. Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex. röd eller grön.
  4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
  5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
  6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna eller pepparkakshuset.
  7. Spritsa kristyren på bakverket eller det du har den till och låt sedan kristyren stelna.


 

Fler recept ur samma kategori som Kristyr:

Advenstkaka adventskaka saffranskaka till advent
Adventskaka eller saffranskaka. Baka god och enkel hembakt saffranskaka till advent. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. jordgubbssylt.
1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.
Runda skorpor
Runda skorpor. Baka hembakta klassiska svenska runda veteskorpor.
Runda skorpor är goda med marmelad, smör och ost till fika mm.
Torkade skorpor håller sig länge i lufttät burk.
Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins. Baka muffins med blåbär - det är supergott. Frosting kan du också ha på.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Koka köpt julskinka
Koka köpt julskinka. Här hittar du tips på hur du kokar en köpt julskinka samt griljerar den.
Kokt lutfisk lutfiskrecept
Kokt lutfisk. Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro.
Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk.
Räkna med 400-600 gram okokt lutfisk per person.
Saffranskusar
Saffranskusar. Baka enkla eller dubbla saffranskusar. Kusar är ett annat ord för lussebullar eller saffransbröd bakade som ett enkelt S eller dubbelt S lagt i kryss.
Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.

Se alla recept ur kategorin Julmat
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Mandelkubbar
Mandelkubbar. Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade.
1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
Mandelbotten med mandelmassa
Recept på mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Fruktsallad med färsk ananas
Fruktsallad med färsk ananas, melon, mango samt blåbär. Du kan såklart ha vilka frukter du gillar till din fruktsallad. Färsk ananas är dock bra som grund.
Till fruktsallad funkar den mesta frukt: ex. vindruvor, apelsin, äpple, päron, vattenmelon, persika, jordgubbar, körsbär, papaya, kiwi osv.
Frukt och bär som har stark färg kan du vänta med att blanda i fruktsalladen utan toppa med vid servering. Ex. blåbär ger ifrån sig så mycket färg om de blandas i fruktsalladen och det ser lite trist ut.
Fruktsallad är gott som det är till frukost, mellanmål, lunch, buffé, dessert eller efterrätt.
Till dessert och efterrätt kan du servera vaniljglass, grekisk yoghurt eller vispad grädde med lite socker och vaniljsocker till fruktsalladen. Vidare kan man toppa fruktsalladen med rostade hackade nötter som mandel, valnötter eller hasselnötter samt rostad kokos.
Till frukost är fruktsallad gott med rostade nötter samt naturell yoghurt. Kanske till amerikanska pannkakor...
Fruktsalladen håller sig några dagar i kylen.
Köp helst krav-märkt frukt.
Salsa med papaya, avokado och tomat
Salsa med papaya, avokado och tomat är god till det mesta grillat eller stekt kött, kyckling eller fisk som lax.
Salsan är år både god och nyttig och är sås och röra i ett (så extra sås behövs inte). Gott till salsan är klyftpotatis, ugnstekt potatis eller färskpotatis.
Förutom papaya, avokado och tomat är det olivolja, vinäger, rödlök, gurka salt och peppar i salsan.
Du kan ersätta med andra frukter som mango istället för papaya. Färsk ananas blir också gott i.
Salsan håller sig några dagar i kylen.
Sidosallad med fetaost
Sidosallad med fetaost, rödkål, mangold och tomat. På engelska sk sidesallad är en portionssallad med valfri blandning grönt.
Här ett förslag med mangoldskott, strimlad rödkål, tärnade tomater och smulad fetaost med vinägrett. Du kan variera med andra goda ingredienser som: finriven morot, majs, kokta bönor, riven zucchini, råriven rödbeta, surkål, strimlad rödlök, tärnad paprika, gurka, rostade nötter, krutonger, rostade frön, soltorkade tomater, oliver osv.
Vinägretten kan du också variera som du önskar ev. med ceasardressing, balsamvinäger eller efter tycke.
Folk gillar sallad när den är fint upplagd i portionsformar - ett trick som funkar på de mest inbitna salladsvägrare.
Du behöver inte vara så noga med antal gram sallad osv utan blanda så mycket du tycker går åt. En stor påse mangoldskott på 200 gram räcker till ca 8 sallader.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook