Franska pepparkakor

Franska pepparkakor är egentligen ej franska men de kallas det. Det är tunna pepparkakor med en pepparkaksdeg med flagad mandel som formas till en rulle och sedan skärs i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor. Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men gott blir det.
Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.

120 stycken franska pepparkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 22o gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 70 gram flagad mandel
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal

Tillagning

  1. Sikta ner florsocker i smöret. Tillsätt och rör i farinsocker, sirap och kryddor.
  2. Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonat. Blanda ihop till en deg.
  3. Tvätta skalet på apelsinen och citronen. Riv av skalet fint.
  4. Tillsätt flagad mandel och rivet apelsin- och citronskal och arbeta in i degen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
  6. Forma delarna till rullar på ca 5 cm diameter.
  7. Slå in dem i gladplast och lägg dem i frysen i två timmar.
  8. Frys dem i cirka 2 timmar.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Skär pepparkakorna i skivor på runt 0,5 cm tjocklek.
  11. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och grädda i 8 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer