Ketchup

Laga supergod hemgjord ketchup av tomater, lök, selleri, socker, vinäger, basilika, chili och vitlök.
Välj mogna (övermogna tomater går bra) med mycket smak. Plommontomater funkar utmärkt.

1 liter ketchup

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 900 gram tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 6 blad basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela tomater grovt. Lägg i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala och hacka vitlök fint samt tillsätt den.
  3. Skala och hacka lök och tillsätt den.
  4. Skölj selleri och hacka den. Tillsätt till tomaterna.
  5. Tillsätt grovt hackad basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och peppar.
  6. Koka tomaterna i minst en timme på låg värme. Gärna upp mot tre timmar.
  7. Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en matberedare.
  8. Sila upp ketchupen i en stor sil sk chinoise. Ett durkslag kan fungera i nödfall. Arbeta genom kechupen med en slev ner i en bunke.
  9. Häll upp ketchupen varm i ren glasburk (1 liters eller två 0,5 liters). Sätt på lock och låt svalna.
  10. Förvara i kylskåp. Håller någon vecka i kylen. Vill du spara den ketchupen längre tid så kan du tillsätta konserveringsmedel som ex. natriumbensoat enligt paket. Alternativ är att frysa in mindre burkar med ketchup och ta fram efter hand.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer