Vitkålssoppa med frikadeller

Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.

Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen. Vitkålssoppa går snabbast och blir mycket god att laga på sommarkål. Då tar den ca 30 minuter. Vinterkål bör kokas längre ca 1-1,5 timmar. Räkna ca 0,5 huvud sommarkål eller vinterkål. 

Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa. 

Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål. Man kan också ha i en skvätt grädde på slutet för en krämigare soppa.

4 portioner vitkålssoppa med frikadeller

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 750 gram vitkål, sommarkål eller vinterkål
  • 2 msk smör
  • 1,25 l vatten
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 2 tsk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 msk ljus sirap
  • Frikadeller: 200 gram blandfärs
  • 2 msk skorpmjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj kålen, dela den och skär i 2x2 cm bitar eller strimla den.
  2. Sätt en stekpanna på hög värme och bryn kålen några minuter i omgångar. Tillsätt sirap lite i taget under tiden. Lägg över kålen i en kastrull. Du kan också göra soppan i en stekgryta.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärning samt kryddpepparkorn.
  4. Salta och peppra.
  5. Koka vitkålssoppan på låg värme under lock i 30 minuter om du använder sommarkål och 1-1,5 timmar om du gjort soppan på vinterkål.
  6. Förbered under tiden frikadellerna: Blanda ströbröd med mjölk i en skål. Låt svälla någon minut.
  7. Tillsätt blandfärs, salt och peppar och rör ihop till en smet.
  8. Forma frikadeller likt köttbullar och lägg på en tallrik.
  9. Koka frikadellerna med vitkålssoppan i minst 10 minuter. Gärna med lock över.
  10. Vitkålssoppa med frikadeller är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer