Lammsoppa

Lammsoppa med rotfrukter och selleri. Sellerin ger här en fyllig smak. Lammsoppan håller länge i kylen och blir bara godare.
Om du vill kan du ha klimp i lammsoppan.

6 portioner lammsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 350 gram lammstek i bitar, 500 gram med ben (skivad)
  • 3 liter vatten
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 gul lök eller 0,5 purjolök
  • 150 gram spetskål eller vitkål
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • Klimp: 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt kött och ta bort skum med en slev.
  2. Salta och peppra. Koka lammköttet på medelvärme i 1 timme.
  3. Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
  4. Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka mjuka i cirka 30 minuter till.
  5. Smaka av lammsoppan med salt och peppar.
  6. Lammsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
  7. Klimp: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen. Rör i ev. smaksättning.
  9. Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  10. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan. Klart att servera lammsoppan med klimpen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer