Kålgryta med revbensspjäll

En variant av får i kål men med revbensspjäll. God med kokt potatis.
Kan serveras som kålsoppa också men då är det gott att spä med lite mer vatten samt att plocka köttet från benen och tärna det. Koka sedan upp till servering.

4 portioner kålgryta med revbensspjäll

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 800 g vitkål
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12%)
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skär eller strimla vitkålen för hand eller i matberedare.
  2. Dela revbenen om de inte reda är det i mindre ca dm stora bitar.
  3. Bryn revbensspjällen runt om i lite smör i en stekgryta eller i en stekpanna och lägg över i en kastrull. Strö över 1 tsk salt.
  4. Tillsätt vitkålen och bryn den några minuter.
  5. Tillsätt vatten, sirap och ättiksprit.
  6. Koka under lock i 1 timme eller tills köttet lossnar från benen. Låt sedan gärna stå till nästa dag då smaken bara blir bättre.
  7. Servera ev. kålgrytan med kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer