Fläsklägg på franskt vis
Introduktion och förberedelse
Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Fläskläggen anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.
Framlägg eller baklägg
Har du köpt mindre framlägg så kokar de klart på 1,5 - 2 timmar medan större baklägg behöver koka i 2 - 2,5 timmar.
Att dricka till
En kall lageröl eller IPA passar bra till.
Tillagning
- Koka upp fläsket med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
- Sätt gärna över lock.
- Skala och klyfta löken och tillsätt den.
- Koka fläsket på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggarna är klara när köttet lossnar från benet. Ta upp köttet och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
- Låt köttet svalna något och plocka sedan bort svålen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatis i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Smörj en ugnsform med lite olivolja.
- Lägg i potatisen.
- Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt olivolja och rör om till vitlöksolja.
- Pensla potatisen med vitlöksoljan, salt och peppra den och rör om lite. Platta till potatisen något.
- Rosta potatisen i ca 25 minuter.
- Vid servering så lägger du på fläsket på potatisen samt penslar med vitlöksolja på köttet samt på potatisen.
- Höj värmen till 250 grader och griljera fläsket i ca 10 minuter tills det fått färg.
- Ta ut och låt svalna något samt servera sedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 532 kcal