Fläsklägg på franskt vis

Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Har du köpt mindre framlägg så kokar de klart på 1,5 - 2 timmar medan större baklägg behöver koka i 2 - 2,5 timmar.
En kall lageröl passar bra till.
Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.

4 portioner fläsklägg

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 5 min

Ingredienser

  • 2,2 kg rimmat fläsklägg med svål
  • 2 stor gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)
  • Till potatis: 1 kr fast potatis, ca 15 st
  • Vitlöksolja: 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  2. Sätt gärna över lock.
  3. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  4. Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Ta upp fläskläggen och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
  5. Låt fläsklägget svalna något och plocka sedan bort svålen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och skiva potatis i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  8. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  9. Lägg i potatisen.
  10. Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt olivolja och rör om till vitlöksolja.
  11. Pensla potatisen med vitlöksoljan, salt och peppra den och rör om lite. Platta till potatisen något.
  12. Rosta potatisen i ca 25 minuter.
  13. Vid servering så lägger du på fläsklägget på potatisen samt penslar med vitlöksolja på fläsklägget samt på potatisen.
  14. Höj värmen till 250 grader och griljera fläsklägget i ca 10 minuter tills det fått färg.
  15. Ta ut och låt svalna något samt servera sedan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer