Kålsoppa

Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.
Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.
Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
Kålsoppa passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.
Istället för vitkål blir kålsoppan också god med spetskål, salladskål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.

4-5 portioner kålsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål
  • 1 morot
  • 4 medelstora potatisar
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 liter vatten samt ev. 1 buljongtärning, grönsaker eller kött (Eller 1 liter kött- eller skinkspad)
  • 200 gram rimmat fläsk (valfritt)
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med kryddpepparkorn, lagerblad och buljongtärningar.
  2. Strimla vitkålen. Skala och dela potatis och morötter i grova bitar. Tillsätt till det kokande vattnet.
  3. Skär fläsket i tärningar och tillsätt det.
  4. Koka kålsoppan på medelvärme under lock i minst 20 minuter.
  5. Kålsoppan blir godare ju längre kålsoppan får stå - gärna dagen efter.
  6. Tillsätt hackad persilja på slutet och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera kålsoppan med god senap ex. grov skånsk senap samt gott varmt bröd till ex. grahamsbröd eller brytbröd.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer