Hemgjord nyponsoppa

Soppa av färska nypon eller torkade nypon blir riktigt god och får fyllig nyponsmak. Det finns också malda torkade nypon som blir god nyponsoppa bla från Saltå kvarn.
Dessutom utan konserveringsmedel. Hemgjord nyponsoppa är nyttig med bla mycket C-vitamin. Servera nyponsoppan kall eller varm.
Lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker kan serveras till samt ev. små mandelbiskvier eller skorpor. En del föredrar ovispad grädde.
En modern efterrätt blir nyponsoppan om du serverar den ex. i fina små skålar eller koppar, tillsätter lite fruktsoda i varje portion, toppar med lite grädde och rostad flagad mandel samt serverar biscottis (mandelskorpor) till.
Ett sött dessertvin som ex. Late Harvest från Sydafrika eller Trockenberenauslese från Tyskland passar då till.
Tack till Marita Hammarström i Asarum :)

6 portioner hemgjord nyponsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 7 dl färska nypon eller 5 dl torkade nypon
  • 1,5 liter vatten
  • 1,3 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • ca 10 sötmandlar (valfritt)
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning

  1. Nyponsoppa av färska nypon: Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Du kan använda orensade hela nypon (du silar ändå bort kärnorna sedan) eller rensa dem genom att dela dem och pilla ut innanmätet.
  2. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen och mät upp med vatten.
  3. Koka de färska nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare. Sila dem sedan och red nyponsoppan enligt nedan.
  4. Nyponsoppa av torkade nypon: Blötlägg helst de torkade nyponen i en kastrull med vattnet - helst över natten. Det går också bra någon timme eller några minuter innan.
  5. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen.
  6. Tillsätt ev. kanelstång.
  7. Koka torkade nypon i 3 timmar på medelvärme med lock. Rör då och då.
  8. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem - dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt ev. kärnor (du kan också tillsätta vatten till skalen och sila dem en gång till och få en drickbar nyponjuice). Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
  9. Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa samt blanda 3-4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan.
  10. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning.
  11. Låt nyponsoppan precis koka upp. Efter första bubblan ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
  12. Serveringsförslag: Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. mandelskorpor eller vanliga skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
  13. Med mandel: skålla och skala mandeln. Hacka mandeln i strimlor och lägg i soppan.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer