Nyponpulver

Hur du torkar egna nypon och gör hemgjort nyponpulver. Gott på fil, i müsli, i bakverk som bröd, till nyponsoppa, nypondricka, nyponthe med mera.
Pulver av torkade nypon innehåller karoten (vitamin A), vitamin-B, lykopen (antioxidant) samt väldigt mycket C-vitamin.
Alla slags nypon kan användas. Välj dock bort nypon som växt jämte trafikerad väg.
En torkmaskin fungerar utmärkt och är en god investering speciellt om du ska torka mycket nypon, svamp och äppelskivor osv.
Du behöver en kaffekvarn (en liten elektrisk kvarn som normalt är till för att mala kaffebönor i) för att mala nyponen till mjöl. De torkade nyponskalen är för hårda och går ej att mala i vanlig mixer eller matberedare.

5 dl nyponpulver

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 liter färska nypon

Tillagning

  1. Plocka nypon.
  2. Nyp, skär eller klipp bort fästen och stjälkar.
  3. Dela dem på mitten och gröp ur kärnor och hår.
  4. Sprid ut nyponen på smörpapper lagt på ett ugnsgaller.
  5. Sätt i mitten ugnen på lägsta värme (typ under 40 grader). Ha ugnsluckan lite öppen om du ej har varmluftsugn.
  6. Torka i omgångar - sätt på ugnen en halvtimme och stäng sedan av den och låt stå några timmar. Gör så några omgångar och känn sedan på skalet så att det har torkat. Du kan också sätt gallret någon dm över ett element i några dygn.
  7. Mixa de torkade nyponskalen i en kraftig mixer som en kaffebönsmixer till pulver. Förvara nyponpulvret lufttätt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer