Hamburgerbröd med surdeg
Introduktion och förberedelse
Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Blir extra goda och smakrika burgarbröd med vetesurdeg.
Du kan köpa färdig vetesurdeg eller använda egen vetesurdeg - här är mer tips på att baka med surdeg.
Serveringsförslag
- Passar till grillade hamburgare med rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, dressing eller ketchup.
Förslagsvis kan du börja med en halva bröd underst, bred på majonnäs och ketchup eller chilisås eller hamburgerdressing; lägg sedan sallad som salladsblad eller strimlad isbergssallad; lägg på burgare, sedan kan man ha extra ketchup eller dressing, skivad tomat, strimlad eller stekt lök och sist toppa med toppen - den andra halvan av hamburgerbrödet.
Varianter
- Baka sliders som är små hamburgerbröd. Dela nedan bullar i tre delar och forma till små minibullar. Minska tiden i ugnen med några minuter då de gräddar klart fortare.
- Du kan även baka hamburgerbröd med vanlig färsk jäst eller torrjäst.
- Istället för vita sesamfrön kan du garnera bröden med svarta sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, havregryn, kli eller valfritt.
- Ett annat tips är att skippa att baka helt och hållet och istället grilla två skivor surdegsbröd som levain penslade med lite olivolja och ha som hamburgerbröd.
Tillagning
- Rör ihop surdegen med smulad färsk jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom 1 dl vetemjöl samt salt.
- Knåda till en elastisk och smidig deg - ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
- Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig.
- Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek i 2 timmar.
- Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till ca 16 bitar på mjölat bakbord.
- Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
- Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
- Täck med bakduk samt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
- Grädda hamburgerbröden i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal