AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Hembakat korvbröd

Hembakat korvbröd Hembakat korvbröd. Hemgjort korvbröd är kanongott med riktig god korv (leta upp en köttig kvalitetskorv).
Tillbehör till korv med bröd kan vara olika senap, ketchup, boston gurka, räksallad, rostad lök, ajvar mm.
Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare korvbröd.
Med dinkelmjöl så får du Gi-korvbröd. Detta recept på hembakt bröd blir också goda hamburgerbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 11)
20 st hembakta korvbröd
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 3 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1 msk sirap
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm. Tillsätt olivolja eller smör. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda korvbrödsdegen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. Knåda mellan 5-10 minuter. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda för hand.
  3. Låt degen till korvbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den till en avlång limpa. Dela upp degen till 20 bitar.
  5. Forma dem till 15 cm långa korvbröd och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 200 grader.
  7. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter tills korvbröden fått fin färg och är genombakta.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakat korvbröd:

Surdegsbröd med dinkel och honung
Surdegsbröd med dinkel och honung. Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI.
Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Påskbröd
Påskbröd. Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.
Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.
Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Ostsås till gratäng
Ostsås till gratäng. En god ostsås att gratinera kokta grönsaker som broccoli, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, spenat mm.
Gratängsås eller ostsås till 750 g - 1 kg grönsaker eller det du ska gratinera.
Du kan även toppa gratängen med lite extra riven ost samt gärna lite riven parmesan.
Hemgjorda pickles inlagda grönsaker
Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, selleri, minimajs, pumpa, äggplanta mfl.
Använd helst krav-märkta grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kikärtssallad med grillad paprika
Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.
Ett gott och nyttigt tillbehör (med lågt GI samt LCHF-anpassat) som passar till det mesta som grillat (passa på att grilla paprikor om du ändå grillar), till buffé eller middag.
Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen. Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat.
Chokladdoppade kokoskakor
Chokladdoppade kokoskakor. Kakor med kokos doppade i choklad är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta chokladdoppade kokoskakor.
Saffranskusar
Saffranskusar. Baka enkla eller dubbla saffranskusar. Kusar är ett annat ord för lussebullar eller saffransbröd bakade som ett enkelt S eller dubbelt S lagt i kryss.
Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.

Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook