Hälleflundra med vitvinssås

Introduktion och förberedelse

Hälleflundra med vitvinssås och gräslök samt förslag på tillbehör.

Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.

Serveringsförslag

Förutom vitvinssås hade jag till delikatesspotatis samt grön sparris.

Tips

  • Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.
  • Köp MSC märkt hälleflundra. Min var sportfiskad med lina vid Lofoten i Norge av en kompis. Inte alla som har den lyxen dock. Köp ej trålad Hälleflundra från Norra Atlanten osv - den är akut hotad. Här är WWS fiskguide.

Varianter

  • Såsen kan redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir såsen glutenfri.
  • Hälleflundran kan bytas mot annan fisk som lax, rödstrimma, torskrygg, marulk eller annan fiskfilé.

2 portioner Hälleflundra med vitvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 bitar hälleflundra filéer, ca 140 gram styck utan skinn, 160 gram styck med skinn
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • VITVINSSÅS: 1/2 schalottenlök
  • 15 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl fiskbuljong eller vatten och 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 1/2 krm salt
  • 0,25 krm vitpeppar
  • 1 msk hackad gräslök (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 250 gram delikatesspotatis som ex. Amandine
  • 125 gram grön sparris (ett halvt knippe)
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. VITVINSSÅS: Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 15 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Håll varm och låt stå och småkoka medan du lagar fisken så blir den bara godare.
  8. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Börja koka potatis. Skär bort det nedersta 0,5 cm på sparrisen. Skölj sparrisen och lägg i en bred kastrull och täck med vatten.
  9. Skölj hälleflundrabitarna. Torka dem torra med lite hushållspapper. Lägg dem i en ugnsform och pensla dem runt om med olivolja. Strö över flingsalt.
  10. Baka hälleflundran i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 40-45 grader - använd en stektermometer. Det tar ca 12-17 minuter - akta så den inte blir överstekt. Den ska precis bli vit och börja gå att dela i fiskköttet likt flagor.
  11. Koka sparrisen i 4-5 minuter. Hacka gräslök.
  12. Servera hälleflundran med en del av såsen som du skedar över fisken samt strö över hackad gräslök. Resten av såsen serverar du "a part" som man säger i köksfranskan tillsammans med kokt potatis och sparris. Man kan också ha en klyfta citron till om man vill.
E-mail
Medel: 3.6 (156 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-05

Tillbehör och liknande recept:

Den godaste fisken lagar du på grillen

Hälften är kvar på gallret och fisken söndertrasad? Ja, att grilla fisk är inte helt lätt. Här är tips...