Grovt bröd med dinkel dinkelbröd

Grovt bröd med dinkel. Baka eget dinkelbröd. Ett gott fullkornsbröd som har lågt GI, massor av fibrer och är nyttigt.
Lätt att baka i smidiga brödformar.
Receptet kan såklart halveras till två bröd - om du ex. inte ha så stor degbunke eller bara två limpformar.
Du behöver 4 avlånga limpformar. Bröden kan också bakas ut till valfri form ex. limpor utan limpformar.

4 fullkornsbröd dinkelbröd

  • Förberedelse: 1 tim 45 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 paket jäst
  • 13 dl vatten, fingervarmt
  • 1 msk salt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger, gärna äppelcidervinäger
  • 1 dl solroskärnor
  • 2,2 liter dinkel fullkornsmjöl
  • 12 dl siktat dinkelmjöl

Tillagning

  1. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Rör i salt, olja, vinäger och solroskärnor.
  2. Ta undan 2 dl siktat dinkelmjöl till utbakningen och arbeta i resten av mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  3. Knåda i 10 min för hand eller 5 minuter i maskin (detta för att gluten ska frigöras och brödet bli luftigare).
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar med lite olivolja.
  6. Dela degen i 4 delar och lägg i formarna.
  7. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min.
  9. Låt dinkelbrödet svalna inlindade i bakduk.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer