Grovt bröd med dinkel dinkelbröd

Grovt bröd med dinkel. Baka eget dinkelbröd. Ett gott fullkornsbröd som har lågt GI, massor av fibrer och är nyttigt.
Lätt att baka i smidiga brödformar.
Receptet kan såklart halveras till två bröd - om du ex. inte ha så stor degbunke eller bara två limpformar.
Du behöver 4 avlånga limpformar. Bröden kan också bakas ut till valfri form ex. limpor utan limpformar.

4 fullkornsbröd dinkelbröd

  • Förberedelse: 1 tim 45 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 paket jäst
  • 13 dl vatten, fingervarmt
  • 1 msk salt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger, gärna äppelcidervinäger
  • 1 dl solroskärnor
  • 2,2 liter dinkel fullkornsmjöl
  • 12 dl siktat dinkelmjöl

Tillagning

  1. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Rör i salt, olja, vinäger och solroskärnor.
  2. Ta undan 2 dl siktat dinkelmjöl till utbakningen och arbeta i resten av mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  3. Knåda i 10 min för hand eller 5 minuter i maskin (detta för att gluten ska frigöras och brödet bli luftigare).
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar med lite olivolja.
  6. Dela degen i 4 delar och lägg i formarna.
  7. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min.
  9. Låt dinkelbrödet svalna inlindade i bakduk.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer