Dinkelbröd med fördeg

Ett gott och nyttigt hembakt bröd med dinkelkorn och dinkelmjöl du förbereder med fördeg första dagen och sedan bakar ut andra dagen.
Hela dinkelkorn finns i välsorterade affärer ex. från Saltå Kvarn (som även har fint siktat dinkelmjöl).

2 dinkelbröd

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • Dag två: 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl dinkelmjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Fördeg dag ett: blanda alla ingredienser till fördegen i en liten bunke. Täck med plastfilm och ställ i kylskåpet över natten.
  2. Dag två: ta fram fördegen och över i en stor bakbunke eller degblandare.
  3. Blanda i vatten, salt, honung, olja, vetemjöl och allt dinkelmjöl. Arbeta och knåda degen i 5-10 minuter (på låg hastighet om det är i degblandare).
  4. Låt dinkeldegen jäsa övertäckt i en timme.
  5. Baka ut degen på mjölet bakbord.
  6. Dela den i två delar. Forma varje del till ett bröd eller limpa.
  7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på högsta värme 250-275 grader (beror på ugn).
  9. Grädda bröden i 10 minuter och sätt sedan ner värmen till 200 grader och grädde ytterligare i 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Vill du ha en mjukare skorpa så pensla bröden med lite vatten och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer