Dinkelbröd med fördeg

Introduktion och förberedelse

Ett gott och nyttigt hembakt bröd med dinkelkorn och dinkelmjöl du förbereder med fördeg första dagen och sedan bakar ut andra dagen.

Hela dinkelkorn finns i välsorterade affärer ex. från Saltå Kvarn - som även har fint siktat dinkelmjöl.

2 dinkelbröd

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • Dag två: 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl dinkelmjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Fördeg dag ett: blanda alla ingredienser till fördegen i en liten bunke. Täck med plastfilm och ställ i kylskåpet över natten.
  2. Dag två: ta fram fördegen och över i en stor bakbunke eller degblandare.
  3. Blanda i vatten, salt, honung, olja, vetemjöl och allt dinkelmjöl. Arbeta och knåda degen i 5-10 minuter (på låg hastighet om det är i degblandare).
  4. Låt dinkeldegen jäsa övertäckt i en timme.
  5. Baka ut degen på mjölet bakbord.
  6. Dela den i två delar. Forma varje del till ett bröd eller limpa.
  7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på högsta värme 250-275 grader (beror på ugn).
  9. Grädda bröden i 10 minuter och sätt sedan ner värmen till 200 grader och grädde ytterligare i 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Vill du ha en mjukare skorpa så pensla bröden med lite vatten och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-15