Grillad kycklinglårfilé

Här på marinerad på spett. Du kan servera kycklingspetten som du vill. Här med grillad potatis och paprika, två enkla kalla såser med crème fraiche och pesto samt sweet chili samt sallad.

Du behöver fyra grillspett. Är de av trä så lägg dem i blöt innan.

Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår. Det är prisvärt och saftigt att grilla. Spetten kan även grillas i ugnen eller stekas i panna.

4 portioner grillad kycklinglårfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram kycklinglårfilé
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 kg fast potatis ex. stor färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • Kalla såser: 4 dl crème fraiche
  • 2 msk pesto
  • 4 msk sweet chilisås
  • Tillbehör: 40 gram grönsallad
  • 1 morot
  • 0,5 zucchini
  • 10 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger

Tillagning

  1. Skär ev. bort skinn och putsa kycklinglårfilérna.
  2. Blanda marinaden av olivolja, soja, vinäger, sambal oelek och vitlök i en stor skål.
  3. Vänd runt kycklingen i marinaden och marinera den övertäckt i minst 20 minuter eller längre - gärna över natten i kylen.
  4. Skölj och dela paprika i halvor. Gröp ur kärnorna. Blanda paprikan med någon msk olivolja samt ett halvt krm salt i en skål.
  5. Blanda hälften av crème fraichen med pesto och andra hälften med sweet chilisås i två skålar. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till servering.
  6. Putsa och skrubba potatis.
  7. Koka potatisen mjuk med skal i ca 25 minuter. Häll av. Blanda med några msk olivolja och något krm salt i en skål. Låt svalna.
  8. Tänd grillen.
  9. Förbered sallad - skölj sallad och dela den grovt. Skala och riv morot samt zucchini. Skölj och dela tomater. Blanda salladen med olivolja och vinäger samt lite salt på ett fat eller i en skål.
  10. Trä upp kycklingen på spett - förslagsvis två kycklinglårfiléer per spett och portion.
  11. Grilla potatisarna hela så att de får färg och blir varma. Lägg åt sidan på lägre värme.
  12. Grilla paprikahalvorna så att de får färg. Lägg åt sidan på lägre värme.
  13. Grilla kycklingspetten runt om i ca 7 minuter - sänk värmen mot slutet och skär ett snitt in mot spettet och kontrollera så att kycklingen är genomstekt. Pensla med olivolja samt strö över lite salt mot slutet av grillningen.
  14. Servera spetten med kycklinglårfiléerna med önskade tillbehör - förslagsvis som här med grillad potatis, paprika, pestosås och sweet chilisås samt salladen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer