Lammrostbiff med vitlökssmör

Lammrostbiff med vitlökssmör med råstekt skivad potatis i ugnen. Ugnsrostade tomater och haricots verts eller gratinerade brytbönor serveras till. Grönsallad eller tomatsallad är andra goda tillbehör.
Klassikern oxfilé Provençale utgör grunden för detta recept.
Ett fylligt rött vin passar till ex. Masi Campofiorin.
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.

6 portioner lammrostbiff med vitlökssmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 g lammrostbiff, 4 styck
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 100 gram mjukt smör
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 800 gram potatis, skalad, skivad
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • Tillbehör: 3 stora tomater eller 6 mindre
  • 300 gram färska eller frysta haricots verts, gröna bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Gör vitlökssmöret. Blanda smör, pressad vitlök och hackad persilja med lite salt och peppar i en mixer eller rör ihop för hand. Slå in till en rulle i smörpapper och lägg i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, skiva och skölj samt torka potatisen torr med lite hushållspapper.
  3. Råstek och bryn potatisen i olivolja lite i taget i en stekpanna några minuter. Lägg över i en ugnsform eller långpanna med höga kanter.
  4. Salta och peppra potatisen. Tillsätt rosmarin samt timjan.
  5. Skär ev. loss fästet från tomaterna och ställ i hörnorna i långpannan. De kan också halveras om de är stora och placeras med snittytan uppåt längs med kanterna.
  6. Sätt in potatisen i ungen medan du bryner lammrostbiffen.
  7. Bryn lammrostbiffen några minuter på varje sida i lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra samt strö över lite rosmarin.
  8. Ta ut potatisen och lägg på lammrostbiffen på den skivade potatisen.
  9. Sänk värmen till 175. Sätt in en stektermometer i mitten av en lammrostbiff.
  10. Stek i 20-40 minuter tills lammrostbiffen är den stekgrad du önskar ex. medium. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Alternativ är att provskära en skiva av lammrostbiffen.
  11. Förbered tillbehör som ex. haricots verts. Koka bönorna i lite vatten eller i mikron 3-4 minuter. Stek först en klyfta pressa vitlök i olivolja i en panna och vänd runt bönorna samt smaka av med salt och peppar.
  12. Ta ut köttet och slå in det i folie att vila minst 5 minuter.
  13. Känn om potatisen är mjuk och färdigstekt. Höj annars värmen till 200 grader och stek i 5-15 minuter extra.
  14. Skär upp köttet i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka det på potatisen och klicka eller skiva vitlökssmör över köttet, sätt tillbaka i ugnen och värm någon minut tills smöret nästan är helt smält.
  15. Servera lammrostbiffen med haricots verts, tomater och potatisen. Lägg ev. upp på fat eller lägg upp från ugnsformen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer