Grillad lax med citronglace och couscous

Gott, enkelt och nyttigt serverat med en salsa av avokado och tomat.
Räkna 4 bitar laxfilé à ca 130-150 gram med eller utan skinn.
Istället för lax kan du ta kycklingfilé, fläskfilé, quornfilé, portabello-svamp, kotlett eller pilgrimsmusslor.

4 portioner grillad lax med couscous

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • 0,5 röd spansk chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk maizena
  • 2 msk honung
  • 1 dl vatten
  • COUSCOUSSALLAD: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk torkad mynta (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 65 gram grönsallad som ruccola eller maché
  • TOMAT- OCH AVOKADOSALSA: 1 bifftomat
  • 1 avokado
  • 2 msk vinäger
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill eller så kan du sedan grilla laxen på utegrill och pensla med glacen. Förbered först tillbehör:
  2. CITRONGLACE: Skölj och skrubba citronen.
  3. Riv skal grovt av halva citronen.
  4. Dela dem och pressa ur saften och tillsätt skalen i en kastrull. Ett trick är att ta en gaffel och sticka in och vicka fram och tillbaka i den halva citronen och sedan pressa ihop med handen samtidigt. Ta bort ev. kärnor.
  5. Skölj och finhacka chili och tillsätt den.
  6. Skala och pressa i vitlök.
  7. Rör i maizenan och tillsätt honung.
  8. Koka upp under omrörning och tillsätt vattnet lite i taget till en lagom tjock konsistens. Glacen ska vara tjock likt kräm.
  9. Smaka av citronglacen med salt, peppar samt honung. Ta ev. mer vitlök om du önskar.
  10. Citronglacen är nu klar att pensla på laxen senare.
  11. Förbered COUSCOUSSALLAD: Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med smör eller olivoljan i botten.
  12. Skölj och hacka paprika och tillsätt dem.
  13. Skölj och tärna zucchini samt tillsätt.
  14. Skala och pressa i vitlök samt tillsätt gurkmeja.
  15. Koka upp 3,5 dl vatten i en kastrull eller tekokare.
  16. Fräs under tiden grönsakerna några minuter under omrörning på hög värme.
  17. Tillsätt salt och peppar. Ca 2-3 krm salt och 1 krm vitpeppar. Tillsätt torkad mynta om du gillar det.
  18. Lägg i couscousen och blanda runt med grönsakerna.
  19. Tillsätt det kokande vattnet och rör om.
  20. Ta kastrullen åt sidan och sätt på ett lock.
  21. Låt couscousen stå och svälla i minst 5 minuter.
  22. Värm en stekpanna eller grillpanna och häll i olivolja. Eller vänd laxen i olja och grilla på utegrill.
  23. Stek eller grilla laxen med skinnsidan nedåt, lägg ett lock över under tiden, i ca 3-4 minuter så att laxen blivit brynt.
  24. Lägg över laxen i en ugnsform eller behåll laxen i stekpannan om den tål ugnen. Eller grilla den färdigt på utegrill på lite lägre värme. Höj ev. gallret.
  25. Pensla laxen med rikligt med citronglace.
  26. Använder du ugnen så sätt in den i övre delen av ugnen under grillen.
  27. Grilla laxen i 5-10 minuter i ugn eller på utegrillen så att den blir genomstekt men ej torr. Kolla så att den inte bränns. Sänk då fisken till längre ner i ugnen.
  28. Salta laxen med en nypa salt innan servering.
  29. TOMAT- OCH AVOKADOSALSA: Skölj och tärna tomat. Lägg i en skål.
  30. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och blanda med tomattärningarna.
  31. Smaka av med vinäger, olivolja, salt och peppar.
  32. SERVERA: couscous med paprika och zucchini med laxen samt salsan med tomat och avokado. Servera gärna överbliven citronglace till i en skål vid sidan. Garnera ev. med några blad sköljd grönsallad som ex. ruccola eller mache.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer