Grillad fänkål

Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång. De kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé. Garnera då ev. med hackad persilja och citronklyftor.

Här har jag marinerat fänkålen i några timmar först men det blir också gott att grilla dem direkt.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 små fänkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rent fänkålen från utskotten.
  2. Skär dem i 1 cm breda skivor - se till att botten (stammen) är kvar och håller ihop skivorna.
  3. Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor bunke. Tillsätt olivolja, timjan, citronsaft, salt och peppar samt rör runt.
  4. Vänd i den skivade fänkålen och marinera övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
  5. Grilla fänkålsskivorna på medelvärme utan att bränna dem i 8-10 minuter eller tills de har fin färg och har mjuknat något. Alternativ är att baka dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  6. Lägg upp på fat och servera varma. De kan också grillas tidigare och serveras varma eller kalla till buffé.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer