Grillad fänkål

Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång. De kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé. Garnera då ev. med hackad persilja och citronklyftor.

Här har jag marinerat fänkålen i några timmar först men det blir också gott att grilla dem direkt.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 små fänkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rent fänkålen från utskotten.
  2. Skär dem i 1 cm breda skivor - se till att botten (stammen) är kvar och håller ihop skivorna.
  3. Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor bunke. Tillsätt olivolja, timjan, citronsaft, salt och peppar samt rör runt.
  4. Vänd i den skivade fänkålen och marinera övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
  5. Grilla fänkålsskivorna på medelvärme utan att bränna dem i 8-10 minuter eller tills de har fin färg och har mjuknat något. Alternativ är att baka dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  6. Lägg upp på fat och servera varma. De kan också grillas tidigare och serveras varma eller kalla till buffé.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer