Fois gras med äpple

Fois gras med äpple på rostad toast med babyspenat och några droppar balsamvinäger. Använd ankleverpaté eller gåsleverpaté eller hel anklever eller gåslever. Gott som förrätt eller aptitretare.

Gott till är också en klick fikonchutney eller fikonmarmelad. Istället för äpple kan du ta päron eller kvitten.

Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller Champagne. Gewurtztraminer eller Pinot Gris från Alsace är ett annat alternativ.

Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras. Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare). På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter. Hela bitar konserverad lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast. Bloc de Fois Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Fois Gras eller Paté de Fois Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté). Mest finfördelad är Mousse de fois gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse). Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt". 

5 portioner fois gras med äpple

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 200 gram ankleverpaté eller gåsleverpaté, en burk. Räkna 40 gram per portion.
 • 1 stort äpple
 • 1 tsk droppar citronsaft
 • 5 trekanter vitt bröd eller snett skivade (skivor) baguetter
 • 30 gram babyspenat - några blad vardera
 • några droppar fin balsamvinäger
 • 1 tsk flingsalt
 • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

 1. Skala äpplet, kärna ur och skär i tunna skivor. Pensla på lite citronsaft så de ej mörknar.
 2. Rosta bröden.
 3. Skölj babyspenaten.
 4. Lägg på några blad babyspenat på varje brödskiva.
 5. Skär fois gras i ca 1cm tjocka skivor (40 gram vardera). Placera skivorna på spenaten.
 6. Lägg på några skivor äpple på varje skiva fois gras.
 7. Droppa över lite balsamvinäger, strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar och servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer