Crostinis med gåslever

Crostinis med gåslever, fikonmarmelad och färska fikon. Ett tilltugg, aptitretare eller förrätt som är enkelt att laga men är lyxigt och blir mycket gott med ett glas Gewurtztraminer. 

Crostinis är ett finare ord för rostade mackor. Snett skuren baguette eller liknande ljust bröd som rostas med olivolja och som sedan kan toppas med delikatesser som pesto, röror eller som här lyxleverpastej. 

Vilken gåslever eller anklever ska man köpa?
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras. Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare). På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter. Hela bitar konserverad lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast. Bloc de Fois Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Fois Gras eller Paté de Fois Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté). Mest finfördelad är Mousse de fois gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse). Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt". 

Vintips till gåslever eller anklever: 
Kyld Gewurtztraminer, Pinot Gris, vin med ädelröta som Sauternes, torrt vitt aromatiskt vitt vin, mousserande halvsött Muscati Asit, cava, Cremant de Bourgogne eller torr Champagne passar till Fois Gras. 

Vill du variera så kan du garnera med rostade nötter som valnötter, pistage eller hasselnötter. Istället för fikonmarmelad kan man ta annan marmelad eller gelé som ex. äppelgelé eller svartvinbärsgelé samt färskt tärnat äpple, päron eller fikon blandat med lite citronsaft att toppa med. 

Här har jag räknat två crostinis per portion men du kan öka eller minska det om du vill. Vidare kan brödskivorna delas i två delar för lite mindre snittar som passar mingel. 

4 portioner crostinis med gåslever

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 150 gram gåslever som Bloc de Fois Gras, 1 burk
  • 2 msk olivolja
  • 8 skivor surdegsbaguette
  • 40 gram fikonmarmelad
  • 4 färska fikon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Eller så kan du grilla brödskivorna på utegrill eller i en grillpanna.
  2. Skiva brödet till crostininisarna. Pensla dem med olivolja.
  3. Rosta bröden ljust bruna i ugnen i ca 7 minuter eller grilla dem så de får färg några minuter på varje sida.
  4. Skölj och klyfta fikonen.
  5. Lägg upp crostinis, fikonmarmelad och klyftade fikon på ett serveringsbord. Du kan servera gåslevern direkt från serveringsbordet där gästerna själva kan bre sin crostini. Eller så brer du dem själv minuterna innan (annars mjuknar bröden som helst ska vara nyrostade) med gåslever, toppar med någon tsk fikonmarmelad samt toppa med en klyfta fikon. Lägg upp på bricka och servera med servetter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer