Crostinis med gåslever

Introduktion och förberedelse

Crostinis med gåslever, fikonmarmelad och färska fikon.

Crostinis är ett finare ord för rostade små bröd. Snett skuren baguette eller liknande ljust bröd som rostas med olivolja och som sedan kan toppas med delikatesser som pesto, röror eller som här lyxleverpastej.

Tips på gåslever att köpa hittar du här.

Serveringsförslag

Passar som tilltugg, aptitretare eller förrätt som är enkelt att laga men är lyxigt och blir mycket gott med ett glas Gewurtztraminer eller annat vitt vin eller mousserande vin.

Varianter

  • Vill du variera så kan du garnera med rostade nötter som valnötter, pistage eller hasselnötter.
  • Istället för fikonmarmelad kan man ta annan marmelad eller gelé som ex. äppelgelé eller svartvinbärsgelé samt färskt tärnat äpple, päron eller fikon blandat med lite citronsaft att toppa med.
  • Du kan göra egna crostinis eller köpa färdiga crostinis.

Portionsberäkning

  • Här har jag räknat två crostinis per portion men du kan öka eller minska det om du vill.
  • Vidare kan brödskivorna delas i två delar för lite mindre snittar som passar mingel.

Att dricka till

Jag hade en flaska kyld Gewurtztraminer från Alsace till.

Annat som passar är Pinot Gris, Riesling eller vin med ädelröta som Sauternes, torrt vitt aromatiskt vitt vin, mousserande halvsött Muscati Asit, cava, Cremant de Bourgogne eller torr Champagne.

Crostinis toppade med Fois Gras gåslever, fikonmarmelad och färska fikon serverade med kyld Gewurtztraminer
Crostinis toppade med Fois Gras gåslever, fikonmarmelad och färska fikon serverade med kyld Gewurtztraminer

4 portioner crostinis med gåslever

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 150 gram gåslever som Bloc de Fois Gras, 1 burk
  • 2 msk olivolja
  • 8 skivor surdegsbaguette eller vanlig baguette
  • 40 gram fikonmarmelad
  • 4 färska fikon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Eller så kan du grilla brödskivorna på utegrill eller i en grillpanna.
  2. Skiva brödet till crostininisarna. Pensla dem med olivolja.
  3. Rosta bröden ljust bruna i ugnen i ca 1-3 minuter under tiden du passar dem. Eller grilla dem så de får färg några minuter på varje sida.
  4. Skölj och klyfta fikonen.
  5. Lägg upp crostinis, fikonmarmelad och klyftade fikon på ett serveringsbord. Du kan servera gåslevern direkt från serveringsbordet där gästerna själva kan bre sin crostini. Eller så brer du dem själv minuterna innan (annars mjuknar bröden som helst ska vara nyrostade) med gåslever, toppar med någon tsk fikonmarmelad samt toppa med en klyfta fikon. Lägg upp på bricka och servera med servetter.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-13