Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär

En tårta som passar till födelsedag eller annan fest. Tårta med sockerkaksbottnar, varvat med vaniljkräm och toppat med färska bär. Bär som jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, vinbär och krusbär passar till tårtan.
Räkna att man får ut ca 12 bitar tårta.
Du kan använda vaniljkräm från påse eller hårt vispad vaniljvisp. Gott är egen vaniljkräm och det är inte så svårt att göra (sök recept här på receptfavoriter.se)

1 gräddtårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Tårtfyllning och garnering: 5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 liter bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller smultron
  • 100 gram vit choklad (valfritt)
  • 3 dl vaniljkräm

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbottnarna till tårtan: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund springform, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt anslaget svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler. Låt svalna helt.
  9. Dags att lägga ihop tårtan: Skär sockerkakan i 2 tårtbottnar. Vänd dem så att båda ligger med den bakta sidan nedåt på en bricka.
  10. Vispa grädden hård och rör i vaniljsockret.
  11. Rensa och skölj ev. bären. Mosa 0,5 dl bär med några msk vispad grädde till en röra.
  12. Bred vaniljkräm på den obakta sidan av den undre bottnen.
  13. Bred bärröran på vaniljkrämen.
  14. Lägg på den övre sockerkaksbottnen.
  15. Bred vispad grädde på och runt om tårtan.
  16. Toppa gräddtårtan med massor av färska bär i ett valfritt trevligt mönster. Tårtan kan också garneras med hyvlad vit choklad på toppen.
  17. Tårtan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer