AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär Fläderbärssaft eller fläderbärsaft. Saft av fläderbär. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft - även fläderbuskens bär blir god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller frostbitna. Ät ej råa bär då de är giftiga.
Enklast är att frysa bären över natten även om de kanske varit frostbitna.
Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.
4 liter fläderbär är ca 2 kg.
Tillsätt natriumbensoat om du vill ha en hållbar saft att spara länge.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 16)
2 liter fläderbärssaft
Förberedelse: 12 tim
Tillagning: 3 tim
Klart på: 15 tim

Ingredienser:

  • 4 liter fläderbär, frysta eller frostbitna.
  • 2 liter vatten
  • 500 gram socker per liter avrunnen saft

Tillagning:

  1. Frys gärna fläderbären över natten.
  2. Rensa och skölj fläderbären. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll på vatten och koka upp fläderbären samt låt koka på svag värme tills fläderbären avgett sin saft ca 2-3 timmar.
  4. Sätt upp en silduk eller durkslag över en stor kastrull eller bytta och sila den sura fläderbärssaften.
  5. Mät upp den sura saften och tillsätt 500 gram socker per liter sur fläderbärssaft.
  6. Koka upp sursaften med sockret till sockret löst sig. Skumma med en slev.
  7. Koka fläderbärssaften på svag värme i 10 minuter.
  8. Förbered under tiden rena saftflaskor och häll saften i dessa. Förslut direkt.
  9. Eller så kan du låta saften svalna och frysa in i små omgångar i plastburkar.
  10. Förvara öppnad saft i kylen.
  11. Sedan är det bara att njuta av fläderbärssaften utspädd med kallt vatten.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär:

Hallonkaka
Hallonkaka. En mjuk sockerkaka med färska hallon. Hallonkaka är god till fika eller buffé.
Istället för färska hallon kan du ta frysta hallon eller andra bär eller rabarber. Välj styckfrysta hallon. Ca 20 st hallon.
Det blir en låg och platt kaka men god.
Italienska maränger med bär och grädde
Italienska maränger med bär och grädde samt rostade hasselnötter. En god dessert.
Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna maränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden grädde och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Kalops
Kalops. Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Kalvrullader
Kalvrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.
Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.
Räkna 4-6 stora eller 8 mindre kalvschnitzlar, ca 600 gram; eller kalvstek som du skär i skivor.
På bilden är kalvrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater. Goda tillbehör till kalvrullader är saltgurka, lingon eller vinbärsgelé.
Du kan laga kalvrulladerna på kalvschnitzel eller kalvstek. Smidigast är kalvschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.
Använd steksnöre att binda ihop kalvrulladerna med. Klipp bort dem innan servering. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.
Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde) i såsen.

Kallrökt lax med romsås
Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad. En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig. Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.
Ett vitt medelfylligt vin passar till. Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar också till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Mumma med brännvin
Mumma med brännvin är en riktig stark mumma för törstiga tomtar.
Vin chaud varmt vin
Vin chaud eller varmt vin dricks hej vilt i skidbackarna. Gott, enkelt och värmande.
Knyter du en servett runt glaset så går det att hålla i också.
Istället för vin kan du ta svartvinbärssaft för alkoholfritt alternativ.
Välj gärna ett fruktigt rödvin.
Bål med fläder och vitt vin
Bål med fläder och vitt vin. Gott bål till fördrink, sommardrink, välkomstdrink och fest.
Se alla recept ur kategorin Bål
Hembryggd öl IPA
Hembryggd öl eller IPA. Brygg din egen öl hemma i köket. Här recept på en modern, fyllig och god IPA - Indian Pale Ale - med balanserad beska (ca 40 IBU - International Bitter Units) från tre olika humlesorter East Kent Golding (Storbritannien), Amarillo (USA) och Cascade (USA). Grunden är tre maltsorter Aromatic, Park Crystal och Pale Malt. Alkoholhalten blir ca 6-7%. Ingredienser, utrustning och fler tips finns på nätet ex. hos humle.se (Humlegårdens ekolager).
Använder du mjukt vatten vilket är vanligast i Sverige så tillsätt salter (magnesiumsulfat och kalciumsulfat). Uteslut annars dessa salter om du vet att du använder hårt vatten.
Tack till Alan Dougan för receptet.
Du behöver följande utrustning: 2 jäskärl i plast med lock ca 30 liter
1 stor kastrull 15-25 liter
1 vattenkokare
1 kastrull 5 liter
1 mindre kastrull 1-2 liter att bla skopa med
1 slev
1 liter mått
1 digitalvåg
1 digitaltermometer
1 stor plastskål at väga upp ingredienser i
1 silkar (du kan göra ett billigt silkar av en 17 liters betonghink där du bollar ett fullt med hål med diameter 3 mm)
1 vattenlås till jäsning
1 hävert eller slang
1 täcke eller filt
30 flaskor på 33cl eller 20 flaskor på 50 cl med kapsyler
Kapsylpåsättare
Saft med citronmeliss
Saft med citronmeliss. Svalkande saft med smak av citronmeliss.
Spä med vatten om smaken är för kraftig. God som törstsläckare, till mat eller drinkar.
Morotsjuice
Morotsjuice. Råsaft eller juice från råa morötter är mycket gott, nyttigt och billigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta morotsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Använder du kravmorötter och de har fint skal behövs de ej skalas endast skrubbas samt beskäras på fästen och ev fula delar.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook