AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär Fläderbärssaft eller fläderbärsaft. Saft av fläderbär. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft - även fläderbuskens bär blir god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller frostbitna. Ät ej råa bär då de är giftiga.
Enklast är att frysa bären över natten även om de kanske varit frostbitna.
Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 14)
ca 2 liter fläderbärssaft

Ingredienser:

  • 4 liter (ca 2 kg) fläderbär, frysta eller frostbitna.
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • Till varje liter avrunnen sur saft tar du 500 gram syltsocker

Tillagning:

  1. Frys gärna fläderbären över natten.
  2. Rensa och skölj fläderbären. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll på vatten och koka upp fläderbären samt låt koka på svag värme tills fläderbären avgett sin saft ca 2-3 timmar.
  4. Sätt upp en silduk eller durkslag över en stor kastrull eller bytta och sila den sura fläderbärsaften.
  5. Mät upp den sura saften och tillsätt 500 gram socker per liter sur fläderbärssaft.
  6. Koka upp sursaften med sockret till sockret löst sig. Skumma med en slev.
  7. Koka fläderbärssaften på svag värme i 10 minuter.
  8. Förbered under tiden rena saftflaskor och häll saften i dessa. Förslut direkt.
  9. Eller så kan du låta saften svalna och frysa in i små omgångar i plastburkar.
  10. Förvara öppnad saft i kylen.
  11. Sedan är det bara att njuta av fläderbärssaften utspädd med kallt vatten.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär:

Hallonsorbet-tårta tårta med hallonsorbet
Hallonsorbet-tårta. Tårta med hallonsorbet. Jätte god hallontårta och frisk och svalkande tårta med sorbet på hallon på en botten gjord av i stort sett mandelmassa. Passar bra en varm sommardag eller vi andra festliga tillfällen.
Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär
Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.
Enkel vinbärstårta eller vinbärspaj med vaniljkräm
Enkel vinbärstårta med vaniljvisp. En slags vinbärspaj eller vinbärstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska vinbär. Du kan välja röda, vita eller svarta vinbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Plommonsylt sylt med plommon
Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bål med vodka och frukt
Bål med vodka och frukt som jordgubbar, ananas, kiwi och lime. Frisk och god vodka- och vinbål. Tillsätt vodka efter smak men var försiktig - denna bål blir lömsk och stark.
Blanda vodkabålen i en stor skål - bålskål. Eller i kannor.
Klassisk mumma
Klassisk mumma till jul med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.
Mumma med brännvin
Mumma med brännvin är en riktig stark mumma för törstiga tomtar.
Se alla recept ur kategorin Bål
Banan milkshake med choklad
Bananmilkshake med choklad. Milkshake smaksatt med banan, kakao och toppad med vaniljglass.
Mixa eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Toppa gärna varje glas banan milkshake med 2 skedar glass som vaniljglass, chokladglass eller valfri glass.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Istället för kakao och vaniljglass kan du ta chokladglass.
Sellerijuice med morot
Sellerijuice med morot från råsaftcentrifugen. Söt morotsjuice kombinerat med frisk selleri blir god juice.
Kallrörd hemgjord citronsaft
Kallrörd hemgjord citronsaft. God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook