AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär Fläderbärssaft eller fläderbärsaft. Saft av fläderbär. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft - även fläderbuskens bär blir god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller frostbitna. Ät ej råa bär då de är giftiga.
Enklast är att frysa bären över natten även om de kanske varit frostbitna.
Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 15)
ca 2 liter fläderbärssaft

Ingredienser:

  • 4 liter (ca 2 kg) fläderbär, frysta eller frostbitna.
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • Till varje liter avrunnen sur saft tar du 500 gram syltsocker

Tillagning:

  1. Frys gärna fläderbären över natten.
  2. Rensa och skölj fläderbären. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll på vatten och koka upp fläderbären samt låt koka på svag värme tills fläderbären avgett sin saft ca 2-3 timmar.
  4. Sätt upp en silduk eller durkslag över en stor kastrull eller bytta och sila den sura fläderbärssaften.
  5. Mät upp den sura saften och tillsätt 500 gram socker per liter sur fläderbärssaft.
  6. Koka upp sursaften med sockret till sockret löst sig. Skumma med en slev.
  7. Koka fläderbärssaften på svag värme i 10 minuter.
  8. Förbered under tiden rena saftflaskor och häll saften i dessa. Förslut direkt.
  9. Eller så kan du låta saften svalna och frysa in i små omgångar i plastburkar.
  10. Förvara öppnad saft i kylen.
  11. Sedan är det bara att njuta av fläderbärssaften utspädd med kallt vatten.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär:

Marmelad på syltsocker
Marmelad med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord marmelad gör du med syltsocker.
Att koka egen marmelad med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Marmeladen blir bäst om du inte dubblar satsen utan gör en sats i taget.
Vill du ha en mindre söt och lösare marmelad kan du öka mängden bär eller frukt upp till 2 kg.
Sylt får du om du tillsätter mer vatten, ca 8 dl, eller bär eller frukt.
Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.
Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet).
Det finns färdiga påsar där det står precis hur man syltar i mataffären. Ex. syltsocker. Annars är det inte så svårt.
Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin. Tyvärr blir burken jobbig att öppna. Locket brukar dock släppa om man spola burken i hett vatten eller sticker upp en matkniv i kanten. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.
Enkel jordgubbstårta eller jordgubbspaj med vaniljkräm
Enkel jordgubbstårta med vaniljvisp i pajskal. En slags jordgubbspaj eller jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.
Tårtan är god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), hallon (hallontårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Björnbärskräm kräm på björnbär
Björnbärskräm. Laga god klassisk kräm på björnbär du kan servera med kall mjölk i djup tallrik. Godast är hemgjord björnbärskräm med gräddmjölk - vanlig mjölk blandad med nästan hälften grädde.
Vidare kan du ha i små minibiskvier över björnbärskrämen.
Lammköttbullar
Lammköttbullar. Till köttbullar på lammfärs är det gott att ha i örter, krossad vitlök och tärnad fetaost. Blir också goda lammbiffar.
Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.
Råraka rårakor
Råraka eller rårakor är råstekt riven potatis. Råraka serveras ofta med stekt fläsk och lingon. Gör gärna egna rårörda lingon eller ta lingonsylt.
Rårivna morötter samt zucchini är gott till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Fruktig sommarbål
Fruktig sommarbål. Ett gott enkelt bål med tranbärsjuice, ananasjuice, apelsinjuice, sodavatten samt ev. sprit. Några dl sprit som vodka, rom eller gin går såklart att hälla i också om man vill.
Klassisk mumma
Klassisk mumma till jul med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.
Vinbål
Vinbål som passar på kalas, fester och buffe. Ett glas vinbål gör susen. Gör gärna ett alkoholfritt bål också.
Stora skålar med färgglatt bål ser dessutom trevligt ut. Ett stort isblock håller bålen kyld. Isblocket kan dekoreras med frukter som skivade jordgubbar och citronmeliss. Exempelvis kan du frysa två halvfyllda mjölkpaket med vatten, skivade jordgubbar samt några blad citronmeliss. När de fryst tar du bort paketet och har två fina isblock.
Se alla recept ur kategorin Bål
Hemgjord apelsinsaft saft av apelsin
Hemgjord apelsinsaft. En god saft kokt av apelsiner. Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus.
Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal.
Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha saften extra hållbar.
Om du vill ha lite annorlunda god apelsinsaft har du i en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.
En god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut 500 gram av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar.
Chokladmilkshake milkshake med choklad
Chokladmilkshake. Milkshake med choklad, vaniljglass och mjölk. En banan är också gott i chokladmilkshake.
Mixa eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Ringla gärna chokladsås som oboy och toppa med lite mer glass vid serveringen.
Du kan också använda chokladglass istället för vaniljglass. Marshmallows kan du också toppa med vid servering.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Varm choklad
Varm choklad. Här två varianter en med kakaopulver och en med finare riktig choklad.
En kopp varm god choklad, kanske med vispad grädde är oslagbart. Varje recept ger en rejäl omgång varm choklad. Det första receptet på varm choklad med kakao är gjort så att du gör en koncentrerad chokladbrygd som du sedan spär med mjölk. Chokladbrygden kan du ha i kylen i flera veckor och ta fram när du vill göra varm choklad. Spä då och värm med mjölk till önskad styrka.
Det andra receptet blandas direkt med mjölk och ger ca 6 stora koppar varm choklad. Överbliven chokladddryck håller sig i kylen, så det är lika bra att göra en omgång direkt.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook