AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär Fläderbärssaft eller fläderbärsaft. Saft av fläderbär. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft - även fläderbuskens bär blir god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller frostbitna. Ät ej råa bär då de är giftiga.
Enklast är att frysa bären över natten även om de kanske varit frostbitna.
Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.
4 liter fläderbär är ca 2 kg.
Tillsätt natriumbensoat om du vill ha en hållbar saft att spara länge.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 16)
2 liter fläderbärssaft
Förberedelse: 12 tim
Tillagning: 3 tim
Klart på: 15 tim

Ingredienser:

  • 4 liter fläderbär, frysta eller frostbitna.
  • 2 liter vatten
  • 500 gram socker per liter avrunnen saft

Tillagning:

  1. Frys gärna fläderbären över natten.
  2. Rensa och skölj fläderbären. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll på vatten och koka upp fläderbären samt låt koka på svag värme tills fläderbären avgett sin saft ca 2-3 timmar.
  4. Sätt upp en silduk eller durkslag över en stor kastrull eller bytta och sila den sura fläderbärssaften.
  5. Mät upp den sura saften och tillsätt 500 gram socker per liter sur fläderbärssaft.
  6. Koka upp sursaften med sockret till sockret löst sig. Skumma med en slev.
  7. Koka fläderbärssaften på svag värme i 10 minuter.
  8. Förbered under tiden rena saftflaskor och häll saften i dessa. Förslut direkt.
  9. Eller så kan du låta saften svalna och frysa in i små omgångar i plastburkar.
  10. Förvara öppnad saft i kylen.
  11. Sedan är det bara att njuta av fläderbärssaften utspädd med kallt vatten.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär:

Lingonsaft med saftkokare
Lingonsaft med saftkokare. Med saftkokare slipper du använda saftsil till lingonsaft. Saftkokaren ångar istället lingon blandade med socker, lingonen blir varma och avger sin lingonsaft ut genom en pip.
Blåbärsrutor
Blåbärsrutor i långpanna. Baka en goda och enkla rutor med sockerkakssmet och blåbär samt hyvlat smör ovanpå. Lätt att baka till många.
Det är viktig att du vispar ägg och socker i fem minuter minst så att kakan inte blir helt platt. För säkerhetsskull har jag lagt till lite bakpulver också.
Du kan ta frysta eller färska blåbär.
Gott att servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.
Lingonparfait
Lingonparfait. En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med rårörda lingon, färska bär och vispad grädde. Kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar är också gott. Samt ett sött dessertvin.
Här har jag lagat parfaiten på ett paket frysta lingon. Du kan också ta ca 300 gram färska lingon.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Tips: köp en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan - skär loss filéerna och spara till annat.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
225 gram lingon är ett paket frysta lingon. Istället för frysta lingon kan du ta ca 3 dl färska lingon.
Inkokta plommon
Inkokta plommon. Perfekt att göra om du har mogna plommon i plommonträdet. Gott till dessert med vispad grädde eller glass. Passar också att servera som tillbehör till desserter ex. cheesecake, chokladkaka och panna cotta. Inlagda plommon är en perfekt present att ge bort. Om du vill lyxa till dem så tillsätter du en halv dl calvados eller cognac.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bål med vodka och frukt
Bål med vodka och frukt som jordgubbar, ananas, kiwi och lime. Frisk och god vodka- och vinbål. Tillsätt vodka efter smak men var försiktig - denna bål blir lömsk och stark.
Blanda vodkabålen i en stor skål - bålskål. Eller i kannor.
Bål med fläder och vitt vin
Bål med fläder och vitt vin. Gott bål till fördrink, sommardrink, välkomstdrink och fest.
Mumma med brännvin
Mumma med brännvin är en riktig stark mumma för törstiga tomtar.
Se alla recept ur kategorin Bål
Äppeljuice
Äppeljuice är gott på färskpressade smakrika äpplen som Ingrid Marie, Cox Orange, Gravensteiner eller Aroma.
Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten och socker och bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du helst en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa.
Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten. Håller då tre dagar i kylskåp i flaska.
Milkshake milkshakerecept
Milkshake eller milkshakerecept. Grundrecept på milkshake med bär, frukt eller choklad samt vaniljglass och mjölk. Milkshakerecept med vanilj eller med olika smaker som blåbär, hallon, banan eller choklad.
Du kan ersätta glassen med kall vaniljyoghurt så får du en god smoothie.
Mixa eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Milkshake med bär: 2 dl bär, goda är blåbär, jordgubbar, hallon, björnbär, hjortron, smultron eller valfria bär.
Milkshake med frukt: 1 banan eller 150 gram frukt, god frukt är mango, melon eller skalat äpple.
Chokladmilkshake: 4 msk chokladdryckspulver typ Oboy eller chokladsås.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Hallonmilkshake
Hallonmilkshake. En god milkshake med färska hallon, vaniljglass, mjölk och lite socker.
Du kan även använda frysta hallon och mixa direkt i milkshaken.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Milkshaken kan garneras med mer glass, vispad grädde på toppen och/eller några färska bär eller frukt.
Istället för färska hallon kan du ta frysta eller några msk hallonsylt (skippa då sockret).
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook