AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär

Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär Fläderbärssaft eller fläderbärsaft. Saft av fläderbär. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft - även fläderbuskens bär blir god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller frostbitna. Ät ej råa bär då de är giftiga.
Enklast är att frysa bären över natten även om de kanske varit frostbitna.
Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 14)
ca 2 liter fläderbärssaft

Ingredienser:

  • 4 liter (ca 2 kg) fläderbär, frysta eller frostbitna.
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • Till varje liter avrunnen sur saft tar du 500 gram syltsocker

Tillagning:

  1. Frys gärna fläderbären över natten.
  2. Rensa och skölj fläderbären. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll på vatten och koka upp fläderbären samt låt koka på svag värme tills fläderbären avgett sin saft ca 2-3 timmar.
  4. Sätt upp en silduk eller durkslag över en stor kastrull eller bytta och sila den sura fläderbärssaften.
  5. Mät upp den sura saften och tillsätt 500 gram socker per liter sur fläderbärssaft.
  6. Koka upp sursaften med sockret till sockret löst sig. Skumma med en slev.
  7. Koka fläderbärssaften på svag värme i 10 minuter.
  8. Förbered under tiden rena saftflaskor och häll saften i dessa. Förslut direkt.
  9. Eller så kan du låta saften svalna och frysa in i små omgångar i plastburkar.
  10. Förvara öppnad saft i kylen.
  11. Sedan är det bara att njuta av fläderbärssaften utspädd med kallt vatten.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläderbärssaft fläderbärsaft saft av fläderbär:

Björnbärsmuffins
Björnbärsmuffins. Muffins eller cupcakes med färska björnbär.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Björnbärsrutor
Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många. Rutorna med björnbär går fint att frysa in.
Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär
Pannacotta med vit choklad och björnbär. Marinera gärna björnbären i det dessertvin som sedan serveras till pannacottan. Förslagsvis italienskt Vin Santo eller annat dessertvin. Du kan också servera björnbären rårörda med lite socker utan dessertvin.
Söt pannacotta med vit choklad smakar supergott med de sötsura björnbären.
Har du inte björnbär kan du ta delade krusbär eller delade urkärnade körsbär.
En perfekt dessert att förbereda och ha i kylen i god tid innan dina gäster kommer - förslagsvis dagen innan.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bål med vodka och frukt
Bål med vodka och frukt som jordgubbar, ananas, kiwi och lime. Frisk och god vodka- och vinbål. Tillsätt vodka efter smak men var försiktig - denna bål blir lömsk och stark.
Blanda vodkabålen i en stor skål - bålskål. Eller i kannor.
Klassisk mumma
Klassisk mumma till jul med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.
Vinbål
Vinbål som passar på kalas, fester och buffe. Ett glas vinbål gör susen. Gör gärna ett alkoholfritt bål också.
Stora skålar med färgglatt bål ser dessutom trevligt ut. Ett stort isblock håller bålen kyld. Isblocket kan dekoreras med frukter som skivade jordgubbar och citronmeliss. Exempelvis kan du frysa två halvfyllda mjölkpaket med vatten, skivade jordgubbar samt några blad citronmeliss. När de fryst tar du bort paketet och har två fina isblock.
Se alla recept ur kategorin Bål
Lingonte
Lingonte eller lingondricka av färska eller frysta lingon som fått dra i hett vatten och mosats. Nyttigt och gott. Om du vill tillsätter du lite socker om du tycker lingonen är för sura.
Det finns forskning som visar att lingon hjälper till att hålla möss smala så helt onyttiga är de nog ej för människor heller.
Banan milkshake med kaffe
Bananmilkshake med kaffe. En kanongod hemgjord milkshake med kaffesmak.
Mixa eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Toppa gärna varje glas banan milkshake med 2 skedar glass som vaniljglass, chokladglass eller valfri sort.
Istället för kaffepulver kan du ta en enkel espresso eller 3-4 msk starkt kaffe.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Tomatjuice
Tomatjuice. Hemgjord tomatjuice av hela tomater. God och nyttig som dryck, matlagning eller till drinkar som ex. Bloody Mary.
Du behöver en råsaftcentrifug eller en mixer och en sil.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook