Koka saft

Introduktion och förberedelse

Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.

Serveringsförslag

  • Späd saften med vatten till servering - förslagsvis 3-4 gånger.
  • Servera den blandade saften väl kyld eller med isbitar eller krossad is.

Val av bär och frukt

Hållbar saft

  • Desinficera gärna flaskorna innan så får du en hållbar saft.
  • Om du vill ha en extra hållbar saft så kan du tillsätta konserveringsmedel ex. Natriumbensoat - 1 krm per liter saft. Rör först ut i ett glas med varm saft och rör sedan ut i resten innan du häller upp på flaska.

Bär eller frukt kokas och mosas i en kastrull.
Bär eller frukt kokas och mosas i en kastrull. Saften silas sedan av och man tillsätter socker för önskad sötma.

    2 sats saft, 1,2 - 1,5 liter saft

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 40 min
    • Klart på: 45 min

    Ingredienser

    • 2 liter - ca 1 kilo jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; urkärnad frukt som äpplen eller päron
    • 4 dl vatten (undantag: 6 dl vatten till svarta vinbär)
    • 500 gram strösocker, ca 5,5 dl per liter saft
    • 1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

    Tillagning

    1. Rensa bär och skölj dem samt ta bort ev. dåliga bär. De behövs ej repas eller snoppas. Skala rabarber om de är grova samt strimla dem. Kärna ur och klyfta frukt.
    2. Koka vatten med bär, rabarber, frukt (eller blanda för blandsaft) på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
    3. Ställ i ordning en silställning eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
    4. Häll av saften i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
    5. Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem och sedan sätta in dem i 180 gradig ugn 30 minuter.
    6. Mät upp saften och häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
    7. Man brukar räkna 5,5 dl socker per liter avrunnen saft.
    8. Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig.
    9. Vill du ha konserveringsmedel (för en mycket hållbar saft) så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per lite saft. Rör sedan ut i saften.
    10. Skumma bort skum med en slev.
    11. Häll upp saften upp - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara saften svalt och mörkt.
    12. Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten. Servera gärna saften med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering.
    E-mail
    Medel: 4.2 (71 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-19