Koka saft

Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Servera den blandade saften väl kyld eller med is.

1,3 - 1,5 liter saft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 liter - ca 1 kilo som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber (ev. skalade); frukt som äpplen eller päron (urkärnade i klyftor)
  • 4 dl vatten (undantag: 6 dl vatten till svarta vinbär)
  • 500 gram strösocker, ca 5,5 dl per liter saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem samt ta bort ev. dåliga bär. De behövs ej repas eller snoppas. Skala rabarber om de är grova samt strimla dem. Kärna ur och klyfta frukt.
  2. Koka vatten med bär, rabarber, frukt (eller blanda för blandsaft) på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
  3. Ställ i ordning en silställning eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
  4. Häll av saften i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
  5. Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 100 gradig ugn 20 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten 10 minuter.
  6. Mät upp saften häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
  7. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft.
  8. Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig.
  9. Vill du ha konserveringsmedel (för en mycket hållbar saft) så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per lite saft. Rör sedan ut i saften.
  10. Skumma bort skum med en slev.
  11. Häll upp saften upp - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara saften svalt och mörkt.
  12. Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten. Servera gärna saften med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer