Slånbärssaft

Introduktion och förberedelse

Koka egen slånbärssaft. Passa på när slånbären är mogna på hösten. Passa på efter första frostnatten.

Smakar lite som tranbärsjuice eller lingondricka - sötsyrligt och uppfriskande.

Serveringsförslag

Späd slånbärssaften 2-6 gånger med vatten eller till önskad smak. Servera kall - gärna med is.

Tips

Slån - heter växten som bären växer på. Bären kan man plocka i hela Götaland och stora delar av Svealand. Slån är vanligast i kustområden.

  • Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten. Men går att göra på mogna slånbär även utan frost.
  • Rengör gärna glasflaskorna för en mer hållbar saft i ugnen 10 minuter på 125 grader.

Varianter

  • Om du vill ha en twist på saften så passar det att tillsätta: 2 cm vaniljstång; eller en bit kanel eller en liten bit stjärnanis som ger lakritston.
  • Vill du ha en saft med mindre kalorier (lika söt men med mindre socker) så kan du byta ut vanligt socker mot SteviaSocker (sötningsmedel) - ca 3 dl Steviasocker per liter avrunna slånbär.

1,5 liter slånbärssaft, 2x75 cl flaskor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, gärna frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten
  • 4,5 dl strösocker per liter avrunna slånbär

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem.
  2. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten. OBS bunken ska tåla kokande vatten.
  3. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå över natten i kylen.
  4. DAG 2: Nästa dag silar du av råsaften från bären ner i en kastrull. Koka upp råsaften. Häll tillbaka det över slånbären. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå i kylen över natten.
  5. DAG 3: Upprepa dag två.
  6. DAG 4: Sila av råsaften från bären och låt stå att rinna av. Använd ex. en saftsil eller silställning. Använd ett litermått och mät upp samt notera hur mycket råsaft du har. Häll över råsaften i en kastrull.
  7. Tillsätt 4,5 dl strösocker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma om det behövs.
  8. Häll upp den heta saften i väl rengjorda flaskor. En tratt är användbart. Förslut direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
  9. Späd förslagsvis 2-6 gånger med vatten vid servering. Gott med isbitar. Eller kyl blandad saft och servera kall.
E-mail
Medel: 4.2 (92 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-10