Svartvinbärssaft

Koka egen saft av svarta vinbär. En god hemgjord saft med sötma och syrlighet i fin kombination.
Om du vill laga en mycket hållbar saft så kan du tillsätta natriumbensoat som konserveringsämne. Annars konserverar sockret saften flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
Frysta bär behövs ej tinas.
Istället för att ha saften på flaskor kan man frysa den i kuber eller i burk och skrapa ut saft när man vill ha det. Eller ta fram lite i taget och förvara i kylen.
Servera gärna svartvinbärssaften med is eller väl kyld.

ca 1,5 liter svartvinbärssaft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 liter svarta vinbär, färska eller frysta, ca 1 kilo
  • 6 dl vatten
  • 500 gram strösocker, ca 5,5 dl per liter saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj bären samt ta bort ev. dåliga bär. De behövs ej repas eller snoppas.
  2. Koka vatten och de svarta vinbären på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder dem mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
  3. Ställ i ordning en silställning eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
  4. Häll av bären i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
  5. Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 100 gradig ugn 20 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten 10 minuter.
  6. Mät upp saften häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
  7. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft.
  8. Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig.
  9. Vill du ha konserveringsmedel för en mycket hållbar saft så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per lite saft. Rör sedan ut i svartvinbärssaften.
  10. Skumma bort skum med en slev.
  11. Häll upp saften upp - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara svartvinbärssaften svalt och mörkt.
  12. Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten. Servera gärna med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer